"Atunci mă las". Mihai Stoichiță a vorbit despre retragerea din fotbal
articol scris de Digi Sport05.01.2024, 12:03
Premier League: Nottingham - Tottenham, joi, 17:00, DGS 1
Premier League: Liverpool - Leicester, joi, 22:00, DGS 1
Ajuns la 69 de ani, Mihai Stoichiță ocupă postul de director tehnic din cadrul Federației Române de Fotbal.
Promisiunea lui Mihai Stoichiță: "Dacă ajungem la Mondial, mă las"
Mihai Stoichiță a fost numit de către Răzvan Burleanu în actuala funcție în februarie 2017. De atunci, Lippi s-a ocupat de numirea antrenorilor de la nivelul tuturor naționalelor, însă acesta spune că ia în calcul din ce în ce mai mult retragerea din fenomen și a numit inclusiv momentul în care este decis să facă asta.
"Gândește-te mai departe, la următoarea perioadă. Să vedem o națională care să se bată cu șanse reale la calificarea la un Mondial. Vara asta e un pas important pentru jucătorii ăștia, peste care o să mai treacă 6 luni.
(n.r. dacă se gândește la o calificare la Mondial) Numai la asta mă gândesc. După mă las. Dacă ajungem la Mondial, mă las, nu crezi că e prea mult? Să vedem. În general, ceea ce mi-am propus am și realizat", a spus Stoichiță, la podcastul Victory Cup.
La nivel de club, Mihai Stoichiţă a antrenat formațiile Steaua Bucureşti, FC Naţional, Litex Lovech, Sheriff Tiraspol, Ankaraguku, Pyunik Yerevan, Farul Constanţa, Oţelul Galaţi, Aris Limassol, Al Salamiya, AEL Limassol, CS Mioveni, Petrolul şi Apollon Limassol, dar și naționalele din Panama, Armenia şi Kuweit.
Cum arată urnele pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2026
Cupa Mondială de peste 3 ani va fi prima care va fi organizată de 3 țări, Statele Unite, Canada şi Mexic. De asemenea, tot în premieră, la turneul final vor participa 48 de echipe, față de 32 la ultimele ediții. Astfel, Europa va trimite la CM din 2026 16 echipe.
Cum numărul formațiilor care vor merge la Campionatul Mondial se modifică, vor exista schimbări și în preliminarii. Astfel, vor fi 12 grupe de calificare, 6 de câte 5 echipe și 6 de câte 4, în condițiile în care suspendarea Rusiei rămâne în vigoare.
Doar câștigătoarele grupelor se vor califica direct, în timp ce naționalele care vor încheia pe locul doi, plus 4 cele mai bune echipe din ediția următoare a Ligii Națiunilor, vor intra într-un play-off cu patru rute, care se va disputa pe sistemul semifinale-finală.
În acest moment, în funcție de clasamentul FIFA, criteriul în urma căruia s-au făcut până acum grupele valorice pentru tragerea la sorți a preliminariilor CM, urnele arată așa:
- Urna 1: Franța, Anglia, Belgia, Olanda, Portugalia, Spania, Italia, Croația, Germania, Elveția, Danemarca, Ucraina
- Urna 2: Austria, Suedia, Ungaria, Țara Galilor, Polonia, Serbia, Scoția, Turcia, Cehia, România, Norvegia, Slovacia
- Urna 3: Grecia, Slovenia, Finlanda, Irlanda, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Islanda, Irlanda de Nord, Israel, Georgia
- Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kosovo, Azerbaijan, Estonia, Cipru, Insulele Feroe, Letonia, Lituania
- Urna 5: Moldova, Andorra, Malta, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino
Așadar, România ar putea avea o grupă accesibilă dacă ar da peste Elveția/Ucraina, Irlanda de Nord și Lituania, dar în cazul în care i-ar ieși în cale formații precum Franța, Grecia/Slovenia, Kazahstan și Moldova, lucrurile s-ar complica teribil.
Clasamentul FIFA poate suferi modificări majore până în noiembrie 2024, când este de așteptat să fie programată tragerea la sorți.
Etichete: romania , frf , echipa nationala , mihai stoichita
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții