Exclusiv Cum arată tribuna-fantomă de 5 milioane € din complexul "Iolanda Balaș" pe care muncitorii au abandonat-o de 11 ani
articol scris de Octavian Vasilescu27.04.2021, 08:02
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Stadionul Arcul de Triumf a costat circa 37 milioane de euro și beneficiază de dotări de ultimă generație, iar în spatele său se află alt proiect important, care însă are șanse mari să nu fie terminat niciodată: tribuna complexului "Iolanda Balaș-Soter".
În curtea Federației Române de Atletism s-a construit un complex sportiv multifuncțional, însă proiectul a rămas cu o investiție neterminată, tribuna principală. Pentru această tribuna nu s-au mai găsit suficiente fonduri în 2010, astfel că a rămas neterminată, dar este deschisă pentru public.
Sportivii s-au obișnuit cu această situație și o folosesc pentru diferite exerciții. În cadrul competițiilor de atletism găzduite de complexul "Iolanda Balaș-Soter", spectatorii iau loc pe gradene și acceptă situația actuală. De ani de zile se caută fonduri pentru finalizarea acestui proiect, dar fără succes. Și mai grav este faptul că planurile inițiale ale tribunei nu mai pot fi realizate în prezent, pentru că legislația s-a modificat.
Așa arată acum tribuna-fantomă a complexului "Iolanda Balaș-Soter", unde muncitorii n-au mai călcat din 2010
Galerie Foto
Tribuna complexului "Iolanda Balaș-Soter" a costat 5 milioane €, dar lucrările au fost abandonate în 2010 din lipsă de fonduri
În 2003 a fost prezentat proiectul tribunei din complexul "Iolanda Balaș-Soter", care ar fi trebuit să aibă 3000 de locuri și în interior să găzduiască spații de cazare pentru sportivi, spații de recuperare, o sală pentru presă și cabine pentru comentatori. În 2005 au început lucrările la tribuna modernă.
Primele fonduri au venit de la Ministerul Tineretului și Sportului și Loteria Română, iar ulterior s-a implicat și Primăria Sectorului 1, condusă la momentul respectiv de edilul Andrei Chiliman. Până în 2010 lucrările s-au desfășurat cu dificultate, după care s-au oprit.
În perioada 2005 - 2010, în tribuna din complexul "Iolanda Balaș-Soter" s-au investit circa 5 milioane de euro, scrie Libertatea. Ulterior, Federația Română de Atletism a constat că nu mai există fonduri pentru finalizarea lucrărilor, iar construcția a fost conservată cu ultimele fonduri.
Ce spune MTS despre situația tribunei din complexul "Iolanda Balaș-Soter"
Digi Sport a solicitat un punct de vedere din partea Ministerului Tineretului și Sportului în cazul tribunei din complexul "Iolanda Balaș-Soter". MTS anunță că în prezent se caută fonduri pentru finalizarea tribunei: "În ceea ce privește situația investiției nefinalizate, cu destinația de tribună și spații de cazare, vă comunicăm că aceasta a fost construită de către Federația Română de Atletism din fonduri proprii, lucrarea nefiind finalizată din lipsa fondurilor.
În prezent, Federația Română de Atletism identifică soluțiile posibile privind obținerea de surse de finanțare pentru continuarea investiției și finalizarea ei", se arată în răspunsul oferit de MTS, pentru Digi Sport.
Galerie Foto
Primarul Dan Tudorache a promis în 2019 că va moderniza baza"Iolanda Balaș-Soter", dar Primăria Sectorului 1 nu a investit niciun ban
Pe 14 august 2019, edilul Dan Tudorache a semnat un acord cu președintele Federației de Atletism, Florin Florea, prin care Primăria Sectorului 1 se angaja să modernizeze complexul sportiv "Iolanda Balaș-Soter". Chiar dacă părea că situația intră în normal, Primăria Sectorului 1 nu a mai investit niciun leu în baza de atletism.
Dan Tudorache declara, în 2019, că Sectorul 1 merită o bază modernă: "Prin modernizarea Stadionului «Iolanda Balas Soter», elevii din Sectorul 1 vor putea face sport și mișcare în aer liber în condiții civilizate și vor avea la dispoziție o bază sportivă ultramodernă. Vom vedea în perioada următoare împreună cu Federaţia Română de Atletism cât va costa acest proiect. Eu cred că putem aloca undeva în jurul sumei de 15 milioane de euro pe an pentru sport şi vreau să îi aloc în primul rând pentru federaţii", spunea Tudorache la acel moment.
Proiectul din 2003 al tribunei a expirat și trebuie modificat
Președintele Federației Române de Atletism, Florin Florea, a explicat în trecut de ce proiectul inițial al tribunei nu mai poate fi dus la capăt, chiar dacă ar exista fonduri: "În 2003 când s-a făcut proiectul construcţiei erau nişte norme, acum sunt altele. De exemplu, iniţial, tribuna trebuia sa aibă o capacitate de vreo 3000 de locuri. Acum, noile norme prevăd o distanţă mai mare între scaune aşa că vom avea undeva la 1200-1500 de locuri.
Spaţiile interioare trebuie reconfigurate. Acum 17 ani camerele aveau nişte dimensiuni, acum se cer altele, mai mari. Pe configuraţia actuală, ISU nici nu ne bagă în seamă. Trebuie autorizaţii noi şi un proiect nou pentru interioare. Cu 1 milion de euro cred că rezolvăm problema", a spus Florea, conform Libertatea.
Lângă complexul "Iolanda Balaș-Soter" a fost ridicat noul stadion "Arcul de Triumf"
Galerie Foto
Cine a fost Iolanda Balaş-Soter
Iolanda Balaș-Soter a murit pe 11 martie 2016, la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Capitală. Ea a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960 şi la ediţia următoare de la Tokyo, în proba de săritură în înălţime.
În carieră, ea a stabilit 14 recorduri mondiale, de la 1,75 la 1,91 metri, între 1956 şi 1961.
În palmaresul ei mai figurează două medalii de aur, la Campionatele Europene de atletism de la Stockholm în 1958 şi Belgrad în 1962, precum şi o medalie de argint la CE de la Berna în 1954.
Iolanda Balaş s-a retras din activitatea competiţională în anul 1967, ca urmare a unei accidentări la tendonul lui Ahile al piciorului de bătaie. Ulterior, Iolanda Balaș-Soter a fost și președintele Federației Române de Atletism.
Etichete: bucuresti , galerie foto , federatia romana de atletism , mts , ministerul tineretului si sportului , iolanda balas , iolanda balas soter , iolanda balas atletism
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții