Șomaj tehnic 2020. Care sunt condițiile și formularele necesare pentru sportivi
02.04.2020, 12:31Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că sportivii care sunt plătiți în baza unui unui contract de activitate sportivă (CAS) vor avea acelaşi tratament ca şi cei care au contracte individuale de muncă, astfel că pot inta în șomaj tehnic. Clubul Gaz Metan Mediaș va intra cu tot efectivul în șomaj tehnic.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Cererile pentru obținerea sprijinului oferit de Guvern, pe perioada stării de urgență, pot fi depuse începând de pe 1 aprilie. Documentele se trimit numai online, către Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM). Conform Digi 24, Fiecare AJOFM are o adresă de email dedicată pentru preluarea documentelor: "judet@anofm.gov.ro" (exemplu brasov@anofm.gov.ro, caras-severin@anofm.gov.ro).
Pot aplica pentru ajutorul de la stat numai cei care și-au întrerupt activitatea ca urmare a stării de urgență, declarată de președinte din cauza pandemiei de COVID-19. Statul va asigura plata oamenilor care intră în șomaj tehnic până la încetarea stării de urgență.
Șomaj tehnic 2020 | Documentele necesare și beneficiarii sprijinului financiar
Angajatorul trebuie să depună următoarele documente, care se găsesc pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă:
- cerere
- declarație pe proprie răspundere
- listă cu angajații/sportivii care intră în șomaj tehnic
Pentru obținerea sprijinului financiar de la stat pot aplica următoarele categorii:
- PFA – uri
- Sportivii, respectiv cei cu contracte de activitate sportivă, antrenorii, arbitrii etc.
- Persoanele fizice cu drepturi de autor și drepturi conexe (ex. scriitori, compozitori, fotografi, artiști plastici)
Șomaj tehnic 2020 | Până pe ce dătă se depun cererile pentru șomaj tehnic
Pentru plata șomajului tehnic din ultimele două săptămâni, adică perioada 16-31 martie, cererile pentru șomaj tehnic trebuie trimise până pe 10 aprilie. Pentru primele două săptămâni din luna aprilie, cererile vor fi trimise la începutul lunii mai.
Guvernul s-a angajat să vireze banii către companii în cel mult 15 zile, iar companiile sunt obligate să-și plătească angajații în cel mult trei zile din momentul în care au încasat suma respectivă.
AFAN sare la gâtul cluburilor care nu au oferit nimic în sprijnul fotbaliştilor
Sportivii care vor avea contratele suspendate vor primi de la Guvern 75 % din contracte, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu lunar în România.
Concret, cine are salariu mai mare, cum este cazul celor mai mulţi jucători din Liga 1 şi a sportivilor de top care activează la noi, vor primi de la Guvern echivalentul a aproximativ 800 de euro. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a precizat şi că grupările sportive pot completa sumele asigurate prin subvenţie de guvernul de la Bucureşti.
"Nu este foarte mult, dar mulţumin Executivului pentru disponibilitatea arătată. Deocamdata atât s-a putut în situaţia asta, având în vedere că Guvernul nu a agreat ideea de a ajuta un domeniu care în accepţiunea unora câştigă mai mult decât media. Riscul era foarte mare câtă vreme fotbaliştii, de exemplu, sunt angajaţi pe contracte de activitate sportivă, nu pe contracte de muncă", a precizat pentru digisport.ro Emilian Hulubei, preşedintele AFAN.
Competiţiile fotbalistice din România, întrerupte iniţial până la 31 martie, au fost suspendate printr-o decizie a Comitetului de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă. Aceasta a fost decretată la 16 martie de preşedintele Klaus Iohannis pentru o perioadă de 30 de zile ca urmare a pandemiei de coronavirus.
Etichete: coronavirus , masuri coronavirus , pandemie coronavirus , somaj tehnic , somaj tehnic 2020 conditii formulare
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...