Mită ascunsă? Armstrong a încercat să doneze 250.000 de dolari către USADA
09.01.2013, 14:28Reprezentanţi ai fostului ciclist american Lance Armstrong au încercat să doneze, în 2004, suma de 250.000 de dolari către Agenţia Americană Antidoping (USADA), însă aceasta a fost refuzată, a anunţat directorul USADA, Travis Tygart.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Potrivit unei investigaţii realizate de reporterii emisiunii "60 minutes sports" de la postul american Showtime, care va fi difuzată miercuri noapte în SUA, un reprezentant al fostului ciclist american a oferit suma de 250.000 de dolari cu titlu de donaţie către USADA, în 2004. Însă, organizaţia antidoping a considerat gestul ca fiind inadecvat şi l-a respins imediat.
"Era clar un conflict de interese pentru USADA. Nu am avut nicio ezitare când am refuzat oferta", a declarat directorul USADA, Travis Tygart.
Potrivit sursei citate, oferta generoasă a lui Armstrong nu era o tentativă de a-i determina pe agenţii antidoping americani să-l trateze cu blândeţe pe ciclist.
Dacă această informaţie se confirmă, aceasta nu ar fi prima donaţie generoasă a lui Armstrong către o organizaţie care reglementează ciclismul. Foştii coechipieri ai lui Armstrong, Floyd Landis şi Tyler Hamilton, au declarat că americanul a fost testat pozitiv cu substanţe dopante în 2001, dar oficialii Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI) nu l-au suspendat deoarece Lance Armstrong făcuse o donaţie către federaţia internaţională. UCI a respins acuzaţiile, însă a recunoscut că Armstrong a făcut o astfel de donaţie de 100.000 de dolari în 2002, pentru lupta antidoping.
Kathy Lemond, soţia fostului triplu câştigător al Turului Franţei în 1986, 1989 şi 1990, Greg Lemond, a declarat în 2006, sub jurământ, că i s-a spus că sponsorul tehnic al lui Armstrong, Nike, şi Thom Weisel, un bancher ce a sponsorizat echipa lui Armstrong, au depus, într-un cont din Elveţia aparţinând fostului preşedinte al UCI, Hein Verbruggen, suma de 500.000 de dolari pentru a acoperi un test doping ieşit pozitiv.
Declaraţia lui Kathy Lemond a fost făcută în timpul unui proces intentat de Armstrong companiei SCA Promotions, care garantează premiile oferite de alte companii pentru performanţele sportive. SCA a refuzat să-i plătească lui Armstrong suma de cinci milioane de dolari din cauza acuzelor de doping, însă cele două părţi s-au înţeles asupra a 7,5 milioane de dolari. Totuşi, după ce Armstrong a rămas fără cele şapte trofee din Turul Franţei, SCA vrea să-şi recupereze banii.
Deşi a declarat sub jurământ că nu s-a dopat, Armstrong nu riscă să facă închisoare pentru sperjur, deoarece fapta s-a prescris. Totuşi, un judecător federal a desigilat, luna trecută, unele documente care indică faptul că US Postal Service, care a plătit sponsorizări de 40 de milioane de dolari către echipa lui Armstrong din 1996 până în 2004, îl investighează pe ciclist pentru fraudă.
Contractul dintre Poşta americană şi echipa lui Armstrong specifica clar că instituţia publică americană nu este de acord cu dopingul şi cerea să se ia "măsuri imediate" împotriva celor care folosesc substanţe ilegale pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive.
Uniunea Ciclistă Internaţională a anunţat, în luna octombrie, că i-a retras lui Lance Armstrong cele şapte titluri din Turul Franţei, după raportul (USADA) în care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic.
Armstrong a câştigat Marea Buclă între anii 1999 şi 2005. Lance Armstrong, în vârstă de 41 de ani, s-a retras definitiv din ciclism la începutul anului 2011.
USADA a publicat, pe site-ul său, dosarul cu peste 1.000 de pagini realizat în cazul Lance Armstrong, care conţine probe evidente şi mărturiile depuse de foşti coechipieri ai rutierului, ce dovedesc că americanul crease un sistem complex de dopaj, la echipa la care evoluat, US Postal.
USADA îl acuză pe fostul sportiv că a utilizat substanţe interzise, printre care EPO şi steroizi, precum şi transfuzii sanguine, de-a lungul carierei sale. Potrivit mărturiilor culese de USADA, mai mulţi coechipieri ai lui Armstrong s-au dopat în acelaşi timp cu liderul echipei.
MEDIAFAX
Etichete: lance armstrong , lance armstrong doping , mita , lance , lance armstrong ciclism
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...