Ce sport s-a dezvoltat enorm în perioada pandemică: "Este un fenomen, avem peste 150.000 de jucători activi"
articol scris de Digi Sport09.12.2021, 17:03
Preşedintele Federaţiei Române de Şah, Vlad Ardeleanu, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că această disciplină a fost ajutată de perioada pandemică, în special în mediul online, unde au loc zilnic 20.000 de partide între jucători români.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
"Federaţia Română de Şah este a treia mişcarea sportivă din România atunci când ne uităm la numărul de sportivi legitimaţi. Federaţia Română de Şah are 20.000 de sportivi legitimaţi, pe primul loc este fotbalul şi pe al doilea loc este baschetul, iar pe locurile 4 şi 5 sunt cu jucători legitimaţi sub 10.000. Aşadar putem spune că topul sportului de masă în România aparţine fotbalului, baschetului şi şahului. Interesant este că o creşterea fenomenului sportiv este foarte pregnantă în cazul şahului şi în special în ultimii ani.
Șahul s-a dezvoltat enorm în perioada pandemică: "Este un fenomen, avem peste 150.000 de jucători activi"
Perioada aceasta pandemică a ajutat şahul mai mult decât alte sporturi, pentru că şahul se poate practica şi online şi atunci creşterile au fost foarte importante în zona aceasta. Şi aş vrea să menţionez câteva cifre legat de amploarea fenomenului şahist la nivel de internet, unde avem 20.000 de partide care se joacă zilnic cu jucătorii români. Este o cifră extraordinară, avem peste 450.000 de conturi de jucători români în aplicaţiile de şah şi avem peste 150.000 de jucători activi care se implică în acest joc. Este un fenomen de masă", a declarat Ardeleanu.
El a precizat că spre deosebire de alte discipline şahul a fost avantajat şi că federaţia colaborează cu forurile internaţionale pentru dezvoltarea unor întreceri în format hibrid: "Pandemia ajutat şahul în comparaţie cu alte sporturi în sensul că se poate practica într-o lume virtuală, în timp ce baschetul sau fotbalul trebuie să te aduni pe teren, să îţi pui mască, este mai complicat.
Astfel şahul a beneficiat de o creştere faţă de alte sporturi, care au avut de suferit în timpul pandemiei. Federaţia dezvoltă în parteneriat cu federaţia europeană şi forumul mondial un sistem hibrid, competiţia se desfăşoară pe internet, dar jucătorii se adună într-o sală de şah astfel încât să fie supravegheaţi de un arbitru. Una dintre problemele în şahul online este că nimeni nu ştie dacă ai lângă tine un calculator în miniatură care te ajută când joci şah cu altcineva".
Cei mai buni şahişti români la momentul actual, Bogdan Deac şi Constantin Lupulescu, au primit din partea Federaţiei Române de Şah câte un cec în valoare de 40.000 de euro, care îi va ajuta să se antreneze la cel mai înalt nivel.
Preşedintele FR de Şah a precizat că anul viitor în România va fi organizată la Bucureşti o nouă etapă din Grand Chess Tour: "Anul viitor vom avea o nouă etapă de Grand Chess Tour la Bucureşti, o manifestare la cel mai înalt vârf al şahului mondial, în perioada 3-15 mai. Şi vom avea cinci etape de Grand Prix în calendarul de anul viitor şi o finală la Bucureşti. Pentru aceste etape avem premii de 15.000 de euro, iar la finală vom avea un fond de premiere de 25.000 de euro".
Agerpres
Etichete: sah , covid-19 , pandemie coronavirus , vlad ardeleanu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Indiferent de vârstă, românii își pot face gratuit, anual, o serie de analize medicale în unitățile...