(P) În căutarea gloriei de altădată. United – Arsenal, „clasicul” uitat
articol scris de Digi Sport30.10.2020, 14:23
Fără a fi un mare derby local sau unul de tradiție, Man United – Arsenal a fost, o bună perioadă, cel mai așteptat meci al sezonului din Premier League. Sir Alex Ferguson și Arsene Wenger au creat doi coloși care nu au lipsit din topul fotbalului englez cât timp cei doi au fost la conducere. O rivalitate pornită pe criterii sportive, hrănită de orgoliile antrenorilor și, după retragerile lor, ajunsă la „și altele”. Superbet analizează căderea cluburilor care au dominat Anglia la începutul secolului, înainte de meciul lor din weekend.
Liga Națiunilor: Portugalia - Polonia, vineri, 21:45, DGS 1
Media: Fotbal Club, vineri, 23:45, DGS 1
Primul meci dintre Manchester United și Arsenal a avut loc în octombrie 1894, pe când cluburile se numeau Newton Heath și Woolwich Arsenal. Au urmat zeci de sezoane în care ambele s-au aflat pe prima scenă a fotbalului din Albion și au avut perioadele lor de glorie, dar rivalitatea a devenit una „clasică” abia în anii 1990, când Ferguson și Wenger luptau pentru supremație. Venirea lui „Le Professeur” în Londra din 1996 a dat startul unei ere în care nicio altă echipă nu a putut cuceri titlul în Premier League. United a fost campioană de 5 ori; Arsenal de 3 ori în primii ani ai erei „Ferguson-Wenger”. Au fost opriți după 8 ani de Jose Mourinho, dublu campion cu Chelsea în 2004-05 și 2005-06. Rivalitatea lor a continuat, însă, și după apariția unor noi forțe – sau a unui nou mare antrenor. Ferguson și Wenger, învingători prin definiție, s-au redresat constant și au ținut pasul cu fotbalul. Alături de ei, grupuri de jucători uriași cu aceeași dorință de victorie: Vieira, Bergkamp sau Henry la Arsenal; Roy Keane, Giggs sau Beckham la United. Doar câțiva dintre jucătorii care au pus umărul la mașinăria invincibilă din 2003-04 a lui Arsenal (a doua echipă care a terminat neînvinsă un sezon de Premier League, după Preston North End în 1889) sau la tripla istorică a lui United din 1998-99 (rămasă, și acum, singura echipă din Anglia care a câștigat titlul, cupa și Cupa Campionilor în același an).
Diavolul decăzut
În era Premier League, 13 titluri din primele 20 au mers pe Old Trafford. „Diavolii” lui Ferguson nu au terminat niciodată în afara podiumului. În cei 7 ani fără Sir Alex, United nu a mai obținut vreun titlu, a prins doar două podiumuri și a schimbat 4 antrenori (plus interimatul lui Ryan Giggs). David Moyes a fost ales de Ferguson ca succesorul lui, în 2013, dar scoțianul care transformase Everton într-o trupă redutabilă a dezamăgit crunt, fiind dat afară înainte de finalul sezonului în care a lăsat echipa pe 7. L-a urmat Louis van Gaal, cu misiunea clară de a reconstrui. Olandezul, venit după un bronz la Mondialul din 2014 cu Olanda, recunoscut pentru priceperea sa în a crea generații de campioni, a fost lăsat doar doi ani. Conducătorii clubului s-au plictisit să aștepte și au adus un tehnician ce poate obține rezultate imediate. Jose Mourinho a câștigat Europa League din primul an, a terminat pe locul 2 – după incredibilul City al lui Guardiola – în al doilea și... a fost schimbat. Lui Mourinho i-au fost refuzate transferurile cerute, rezultatele în startul sezonului 2018-19 au fost dezastruoase, iar portughezul a fost concediat și înlocuit cu Ole Gunnar Solskjaer. Al patrulea antrenor, a patra strategie, al patrulea „New United”.
„You either die a hero, or live long enough to see yourself become the villain”
Cuvintele lui Harvey Dent din The Dark Knight se aplică erei Wenger la Arsenal. Arsene a obișnuit fanii cu trofee, cu un joc spectaculos și cu lupte pentru titlu. Dacă în primii 20 de ani a reușit să se reinventeze ca antrenor, finalul mandatului său a fost unul trist. Wenger nu s-a abătut de la principiile sale: a refuzat să plătească sume mari pe jucători consacrați și a crezut, în permanență, în crearea propriilor vedete. În timp ce Manchester City, Chelsea, Man United și chiar Liverpool investeau sute de milioane de lire, Wenger accepta cu greu venirile unor vedete precum Alexis Sanchez sau Mesut Ozil. Filozofia Profesorului devenise învechită, depășită de Tiki-taka impusă de Guardiola la City, de Gegenpressing-ul lui Klopp, de mentalitatea „victoriei cu orice preț” a lui Mourinho sau de ideile noi ale lui Pochettino și Conte. Fără marele rival Ferguson, Wenger nu a mai fost capabil de o ultimă renaștere iar fanii i-au cerut constant, în ultimii doi ani, demisia. A plecat în 2018, înlocuit de Unai Emery, care avusese rezultate excelente la Sevilla și PSG, dar spaniolul a rezistat puțin peste un an. Și Arsenal a ales o nouă strategie, aducându-l pe Mikel Arteta, secundul lui Pep de la City.
Continuitate?
Solskjaer a readus echipa pe primele locuri, a avut momente foarte bune și în Europa, dar istoria pare să se repete: ca Mourinho, norvegianul suferă acum pentru că transferurile cerute în vară nu au venit. Presa din Manchester scrie deja despre o posibilă schimbare a lui cu Mauricio Pochettino, fostul conducător al lui Tottenham. Arteta încearcă să creeze o nouă identitate a lui Arsenal, dar ratarea Ligii Campionilor din sezonul trecut și 3 înfrângeri în primele 6 etape din noul sezon testează răbdarea conducătorilor. Cele mai mari cluburi ale Angliei de la începuturile Premier League își caută, în continuare, gloria.
Solskjaer și Arteta se întâlnesc duminică, de la 18:30, și pot fi urmăriți în direct pe Eurosport. Superbet crește adrenalina meciului cu SuperCote, SuperOferte și SuperSpeciale. Aflăm împreună cine se impune în meciul etapei din Anglia și cine se apropie de locurile fruntașe! Urmărim pariurile lui Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu, Gică Craioveanu și Bogdan Stelea pe United – Arsenal doar în SuperSocial, singura rețea socială destinată pariorilor români, în aplicația Superbet! #ÎmpreunăSuntemSuper
Etichete: superbet
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Preşedintele american Joe Biden a pledat miercuri pe lângă succesorul său Donald Trump pentru...