Un'avventura in piu
20.08.2016, 15:59Campionatul Italiei se reia astăzi, tot cu Juventus mare favorită. Napoli și Roma își păstrează statutul de challenger, statut la care râvnește și Inter. Cele trei vor încerca să-i pună probleme campioanei și, în același timp, se vor lupta pentru celelalte două locuri de Liga Campionilor. Bătălia pentru Europa League va fi la fel de interesantă ca în sezoanele anterioare și nu e exclus să apară, din nou, surprize precum Sassuolo sau Torino. La retrogradare nu se știe nimic sigur, astfel că noul sezon se anunță incendiar. Câteva din cele mai importante lucruri petrecute în Italia de-a lungul verii, le găsiți în cele ce urmează.
Juventus
Campioana ultimelor 5 sezoane e mare favorită și în această stagiune. Dacă va reuși să câștige „scudetto” pentru a 6-a oară la rând, va stabili un record aproape imposibil de egalat. A avut o vară agitată, în care a vândut doi jucători cu 135 de milioane de euro – Pogba și Morata – și a adus alți doi cu 120 – Higuain și Pjanic. Și-a slăbit principalele contracandidate la titlu și e la un nivel inaccesibil celorlalte competitoare, în acest moment. Juventus a mai adus jucători de la Bayern (Benatia) și Barcelona (Dani Alves), în tentativa de a câștiga al 3-lea trofeu în UEFA Champions League. Dintre nou-veniți, doar Benatia nu are asigurat locul de titular. Fostul jucător al Romei va prinde primul 11 doar când unul din BBC-ul defensiv va fi indisponibil. Până pe 31 august, când se încheie perioada de mercato, campioana Italiei încearcă să mai dea o lovitură, în linia mediană. Se vorbește foarte mult de Matuidi și Brozovic, drept principale ținte pe final de mercato.
Roma
Echipa lui Spalletti l-a pierdut pe Pjanic, creierul de la mijlocul terenului, dar îl va folosi în linia mediană pe Kevin Strootman, scăpat, în sfârșit, de problemele ce păreau interminabile. Mulțumiți de randamentul ofensiv din sezonul precedent, oficialii Romei au cumpărat definitiv toți jucătorii de atac pe care i-au adus sub formă de împrumut, anul trecut. Suma totală a jucătorilor plătită în această vară e de aproape 100 de milioane de euro. În același timp, Spalletti a început să lucreze și la reformarea defensivei. I-a adus pe Vermaelen, Juan Jesus, Bruno Peres si Mario Rui, dar fundașul venit de la Empoli va putea juca abia la mijlocul sezonului, fiind accidentat la genunchi, la fel ca Rudiger.
Napoli
Vicecampioana din sezonul trecut și-a pierdut golgheterul, dar va încasa 90 de milioane de euro, o sumă pe care, De Laurentiis, probabil, nu și-a închipuit niciodată că o va obține. În ciuda încercărilor de a-l înlocui pe Higuain cu Icardi, napoletanii l-au adus, până la urmă pe Milik. Golgheterul lui Ajax va avea însă mult de tras pentru a-și face loc în primul 11. Gabbiadini a mai jucat vârf, în stagiunea precedentă și ar putea fi folosit de Sarri în startul sezonului. Napoli l-a adus și pe Tonelli, fostul jucător al lui Sarri de la Empoli, pentru a acoperi golul lăsat de o eventuală plecare a lui Koulibaly la Chelsea. Chiricheș încă nu e văzut ca un element important al defensivei lui Sarri, astfel că îl vom vedea destul de rar pe fostul jucător al Stelei, în primul 11 al napoletanilor.
Inter
Nerazzurrii au schimbat antrenorul cu 13 zile înaintea startului de campionat și ar putea avea probleme din această cauză. Frank de Boer i-a luat locul lui Mancini și are de gestionat un lot cu destule noutăți. Banega, Candreva, Ansaldi și Erkin sunt numele importante care au ajuns pe Meazza, în această vară. Icardi a rămas căpitanul Interului și va prelungi până în 2021, dar Brozovic forțează despărțirea de echipa la care a jucat în ultimul an și jumătate. Obiectivul nerazzurilor este un loc de UEFA Champions League, competiție în care nu au mai jucat din 2011, când pierdeau campionatul în fața rivalei Milan. Debutant în finalul stagiunii precedente, Ionuț Radu, tânărul portar al Interului, a primit număr pentru acest sezon, dar va continua să apere la Primavera și doar în cazuri excepționale îl vom vedea anul acesta pe teren.
Milan
Rămasă în afara Europei și în acest an, Milan caută ieșirea din criză, cu bani puțini. Campania de mercato a rossonerilor a fost aproape inexistentă, din pricina tergiversării negocierilor pentru cedarea clubului. Berlusconi a anunțat cu s-a înțeles cu un consorțiu chinez, dar a mai făcut-o și cu alte ocazii, iar tranzacția nu s-a mai finalizat. Milan are un nou antrenor. Vincenzo Montella trebuie să lucreze cam cu același lot pe care l-au avut în stagiunea anterioară Sinisa Mihajlovic și Cristian Brocchi. Au venit Lapadula, principalul marcator din Serie B, anul trecut, Gustavo Gomez, un fundaș paraguayan de 23 de ani și Jose Ernesto Sosa, contestat puternic de fani. Argentinianul nu s-a impus la niciuna din echipe mari ale Europei, Bayern, Napoli sau Atletico Madrid. Bacca, rămas pe San Siro, în ciuda insistenței lui West Ham, rămâne principalul reper ofensiv.
Fiorentina
Lângă Tătărușanu, a ajuns în această vară și Ianis Hagi, fără a putea emite, totuși, pretenții la titularizare. Echipa lui Paulo Sousa nu a fost foarte activă pe piața transferurilor și se bazează, în mare parte pe lotul din sezonul trecut. Fiorentina a avut mari probleme în apărare în partidele amicale, toate pierdute, iar Tătărușanu și colegii din defensivă sunt aspru criticați de fani. Pe ultima sută de metri a fost adus francezul De Maio, care abia semnase cu Anderlecht. Obiectivul real al toscanilor rămâne participarea în Europa League, deși în ultimii ani și-au propus să forțeze pătrunderea în Liga Campionilor. La cum a arată Fiorentina, în comparație cu celelalte echipe care și-au propus să joace în Ligă, obiectivul este imposibil de realizat.
Sassuolo
Ca și calificată în grupele Europa League după succesul clar cu Steaua Roșie, echipa lui Eusebio Di Francesco va fi, și în acest sezon, greu de depășit. Probabil cea mai incomodă echipă, cu un joc colectiv foarte bun, bazat pe multă fantezie și o circulație excelentă a mingii, Sassuolo are de înlocuit două piese de bază. Sime Vrsaljko a fost vândut la Atletico Madrid, iar, în locul lui, Di Francesco va miza pe spaniolul de 19 ani, Pol Lirola, împrumutat de la Juventus. Celălalt titular plecat, Nicola Sansone, va fi înlocuit de Alessandro Matri, atacant cu multă experiență, dar cu statistici nu foarte bune în ultimele 4 sezoane. Și în noul sezon, Sassuolo se va baza pe coeziunea grupului și pe sclipirile lui Berardi. De urmărit cum va fi influențată evoluția echipei de meciurile din Europa League.
Lazio
Deși încă nu a început sezonul, lazialii sunt la al doilea antrenor. După despărțirea de Stefano Pioli, Claudio Lotito l-a vrut, cu orice preț, pe Marcelo Bielsa. “El Loco” a acceptat, după negocieri îndelungate, dar, la doar două zile de la semnarea contractului, a demisionat, din pricina neînțelegerilor cu Lotito, în ceea ce privește lotul. Echipa i-a fost încredințată lui Simone Inzaghi, care continuă, astfel, munca începută după demiterea lui Pioli. Lazio a investit 29 de milioane în jucători în această vară. Au venit Immobile, Wallace, Leitner, Jordan Lukaku și Bastos, dar au plecat Klose, Matri și Candreva, vândut la Inter cu 22 de milioane. Obiectivul este un loc de cupă europeană, dar va fi o luptă dură pentru Ștefan Radu și colegii lui.
Empoli
Empoli trece printr-o perioadă tulbure. Când se gândeau că au găsit înlocuitorul perfect pentru Maurizio Sarri, plecat anul trecut la Napoli, toscanii l-au pierdut, după doar un sezon, pe Marco Giampaolo, care a semnat cu Sampdoria. În plus, o parte din jucătorii sezonului trecut nu se mai regăsesc nici ei în echipă. Mario Rui a plecat la Roma, împrumutat, unde a revenit și Paredes,Tonelli s-a dus după Sarri la Napoli, pe 10 milioane, iar Zielinski a ajuns la Udinese. În aceste condiții, Giovanni Martusciello, fost jucător al lui Empoli, va avea destule probleme în noul sezon. Martusciello a fost varianta la îndemână pentru echipa de pe Carlo Castellani, el fiind în ultimii 6 ani secundul lui Alfredo Aglietti , Maurizio Sarri și Marco Giampaolo. Printre jucătorii noi, care vor fi titulari, se numără Pasqual și Gilardino, foști coechipieri la Fiorentina.
Torino
Torino a încheiat un ciclu. După 5 ani cu Giampiero Ventura, care a dus echipa granata până în optimile Cupei UEFA și a rupt blestemul înfrângerilor cu Juve, Torino a încăput pe mâinile lui Sinisa Mihajlovic. Mână forte, sârbul a fost considerat antrenorul perfect pentru reconstrucție de către Urbano Cairo. Bruno Peres, Glik, Gazzi, Farnerud și Immobile nu se mai regăsesc în lotul lui Torino, care va miza în noul sezon pe Rossettini, Tachtsidis, Iago sau Ljajic. În plus, 3-5-2-ul lui Ventura va fi înlocuit de 4-3-3-ul lui Mihajlovic, care a intrat deja în conflict cu Maksimovic, care tine morțis să plece la Napoli. În mod normal, va fi un sezon de tranziție pentru Torino, care are drept obiectiv clasarea în prima jumătate a ierarhiei.
Sampdoria
Sampdoria e echipa care s-a schimbat cel mai mult. Începând cu antrenorul. După sezonul cenușiu cu Montella, care nu a reușit să redreseze echipa, ba chiar o adusese în zona retrogradării, Doria va fi antrenată de Marco Giampaolo. Foarte activă pe piața transferurilor, echipa din Genova poate fi una dintre surprizele plăcute ale noului sezon. “Blucerchiati” au dat lovitura în această săptămână și l-au adus pe Denis Praet, de la Anderlecht, pentru a-l înlocui pe Roberto Soriano, cedat în Spania, la Villarreal. 44 de milioane de euro a încasat Sampdoria în această vară și a reinvestit 25. Va fi luptă mare pentru un loc de titular, mai ales că aproape toată lumea pleacă de la “zero” cu Marco Giampaolo.
Genoa
Rivala Sampdoriei, Genoa, a pierdut o parte a jucătorilor pe care i-a folosit anul trecut. De Maio, Suso, Tachtsidis, Cerci, Ansaldi și Diego Capel s-au transferat sau au revenit la echipele de la care fuseseră împrumutați. Printre nou veniți se numără și Giovanni Pablo Simeone, nimeni altul decât fiul lui Diego Simeone, transferat cu 3 milioane de euro de la River Plate. Echipa rossoblu a schimbat și antrenorul. Gasperini a plecat la Atalanta, după 3 ani în al doilea mandat pe Marassi, iar în locul lui a venit un fost jucător al genovezilor. Proaspăt promovat cu Crotone, Ivan Juric s-a întors la Genoa, de această data în postura de principal, după ce, în două rînduri, fusese antrenor second, apoi principal, la echipa a doua. În sezonul trecut, Genoa a ocupat locul 11, iar acum își propune o poziție în prima jumătate, ceea ce va fi o provocare pentru Ivan Juric.
Chievo
Chievo a avut un sezon liniștit, pe care l-a încheiat pe locul 9 și merge, în continuare, pe mâna acelorași oameni, jucători și antrenor. Rolando Maran va avea în echipă un singur jucător nou, față de ediția trecută de campionat. După ce a plecat în 2013 la Palermo și a bifat o retrogradare, o promovare și, anul trecut, multe emoții pentru rămânerea în Serie A, Stefano Sorrentino s-a întors pe Marc’Antonio Bentegodi. Fără a dispune de prea multe resurse financiare, echipa din Verona a fost foarte tăcută pe piața trasnferurilor și, în afară de Sorrentino, l-a mai adus doar pe Parigini, de la Perugia. Ar putea fi un sezon complicat pentru Chievo, rămasă singura echipă a Veronei în Serie A, după retrogradarea lui Hellas.
Atalanta
Startul noului sezon a prinde ușor descoperită pe Atalanta. Bergamascii au schimbat și ei antrenorul, locul lui Edy Reja fiind luat de Gian Piero Gasperini. Paloschi și Zukanovic sunt singurele nume importante venite la Atalanta în această vară și care se vor regăsi printre titularii noului sezon. În lotul Atalantei figurează, deocamdată și Constantin Nica. Fostul fundaș al lui Dinamo a fost împrumutat, în ultimele două sezoane, la Cesena și Avellino, iar șansele de a fi printre protagoniștii echipei de pe Atleti Azzurri d’Italia sunt destul de mici. Atalanta i-a vandut pe De Roon, Cigarini și Boakye, pe care a încasat 20,5 milioane de euro, dar în veniri nu a investit decât un milion și jumătate, pentru aducerea ecuadorianului Cabezas, finalist al Copei Libertadores în acest an.
Bologna
Bologna i-a rămas fidelă lui Roberto Donadoni, cel care a făcut din echipa de pe Dall’Ara una din adversarele greu de gestionat din sezonul precedent. Gruparea emiliană a avut una dintre cele mai solide defensive, astfel că Donadoni nu schimbă în apărare, ci de la mijloc în sus. Taider și Destro sunt singurii rămași în teren și în acest sezon, celelalte 4 locuri fiindu-le atribuite jucătorilor aduși în această vară. Printre ei, Nagy, Dzemaili și Krejic, toți 3 prezenți în această vară la campionatul european. Bologna l-a adus, pentru 500.000 de euro și pe Deian Boldor, de la Virtus Entella, dar șansele fundașului, crescut de Roma, de a prinde un post de titular sunt infime.
Udinese
Pentru Udinese urmează un sezon extrem de important. E sezonul în care echipa trebuie să facă saltul calitativ pe care-l așteaptă toată lumea. Cu stadionul terminat și inaugurat în sezonul precedent, fanii friulanilor așteptau și o campanie de achiziții importantă. Numai că ideile conducerii nu s-au potrivit cu cele ale suporterilor, astfel că puținele noutăți sunt venirea lui Rodrigo de Paul de la Valencia, pe 3 milioane de euro și cea a lui Penaranda de la Watford, cealaltă echipă care aparține familiei Pozzo. Friulanii s-au salvat pe final anul trecut, sub comanda lui Luigi de Canio, dar acesta a plecat la finalul sezonului. Udinese va fi pregătită de Giuseppe Iachini, cel care pare să-și fi găsit liniștea după tot balamucul de la Palermo, din sezonul trecut.
Palermo
Sicilienii au bătut un record în sezonul precedent, în ceea ce privește antrenorii. Maurizio Zamparini a făcut nu mai puțin de nouă schimbări și totuși, chiar și în aceste condiții, Palermo a rămas în Serie A. Davide Ballardini continuă munca începută în stagiunea precedentă, în care a fost demis o data, dar s-a întors și a salvat echipa. Scăpat de principalul contestatar, care, surprinzător, nu era Zamparini, ci căpitanul Sorrentino, Ballardini ar trebui să aibă puțină liniște în vestiar. Dincolo de problemele cauzate de comportamentul lui Zamparini, Ballardini mai are de înfruntat un obstacol major. Valoarea scăzută a lotului, mai ales după plecările lui Franco Vazquez, Gilardino și Sorrentino, i-ar putea aduce pe sicilieni în zona pe care au evitat-o, atât de greu, sezonul trecut.
Cagliari
Dintre toate echipele nou promovate, Cagliari arată cel mai bine. Sarzii au făcut un sezon exceptional în Serie B și s-au întors în A după doar un sezon. Au obținut 83 de puncte, al treilea cel mai bun punctaj, din istoria ligii secunde, dar nu sunt mulțumiți cu atât și vor să rămână fără emoții în Serie A. Astfel că au realizat o campanie impresionantă de transferuri și au adus jucători cu mare experiență. Padoin și Isla, de la Juventus, Bruno Alves, de la Fenerbahce sau Marco Borriello, de la Atalanta vor juca alături de Storari, Marco Sau, Murru sau Joao Pedro. Massimo Rastelli, cel care a preluat echipa anul trecut, e la cea mai mare performanță ca antrenor și va sta pe banca sarzilor, în premieră, în Serie A.
Pescara
Pescara se întoarce în Serie A, la 3 ani distanță de momentul retrogradării, timp în care a trecut prin multe. Era să ajungă în liga a 3-a, dar a evitat retrogradarea în ultimul moment, iar acum se pregătește de meciul cu Napoli, de mâine. Sub comanda lui Massimo Oddo, campionul mondial născut chiar la Pescara, delfinii au obținut promovarea prin intermediul play-off-ului. Cu Oddo pe bancă, Pescara a egalat recordul de victorii consecutive, deținut de Zeman, 7. Pescara l-a pierdut pe golgheterul Lapadula, vândut la Milan cu 9 milioane de euro, și se bazează, în general, pe jucători crescuți la marile echipe ale Italiei, care nu au confirmat, însă niciodată. Caprari, Biraghi și Cristante sunt câțiva dintre aceștia, iar lor li s-a alăturat, sub formă de împrumut, Rej Manaj. Bizzarri, venit de la Chievo și Hugo Campagnaro sunt cei mai experimentați jucători din echipa lui Oddo. Mitriță este în lotul Pescarei, dar nu e o variantă pentru postul de titular. Sezonul trecut a jucat în 19 meciuri, doar două ca titular, și a marcat o dată.
Crotone
Crotone e a treia echipă calabreză care ajunge în Serie A, după Reggina și Catanzaro. Promovarea istorică a obținut-o Ivan Juric, cel care și-a încheiat cariera la echipa orașului mult mai cunoscut grație lui Pitagora, decât fotbalului. Croatul Juric a plecat la Genoa și i-a lăsat locul lui Davide Nicola, fostul mijlocaș de la Genoa, Siena și Torino. Calabrezii caută întăriri, dar resursele lor sunt limitate, astfel că se vor baza mai mult pe entuziasmul dat de promovarea istorică. În ultimii 2 ani, la Crotone a jucat Mihai Bălașa, în 53 de partide, dar, acum, fostul jucător al Viitorului a fost împrumutat de Roma la Trapani. În lotul calabrezilor se află Adrian Stoian, care se întoarce în Serie A, dar nu pare a fi o soluție pentru primul 11 al lui Davide Nicola. Cei mai cunoscuți jucători ai lui Crotone sunt bulgarul Tonev, care anul trecut a jucat la Frosinone, și Raffaele Palladino, fost atacant la Livorno, Genoa, Juventus și Parma, care are 30 de goluri în Serie A.
Sursă foto: Gazzetta dello Sport
*între timp, s-au mai făcut unele transferuri, echipele fiind cele prezentate în Gazzetta dello Sport, ediția din 18 august.
*perioada de mercato se încheie pe 31 august, ora 23:00, ora Italiei