Un scenariu care părea neverosimil este tot mai vehiculat în cazul Simonei Halep
articol scris de Digi Sport28.10.2022, 12:06
Simona Halep (31 de ani) a fost suspendată provizoriu, după ce a fost testată pozitiv la un control antidoping efectuat la ediția din acest an de la US Open.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Ce spune Răzvan Itu despre situația Simonei Halep: "Cred că e posibilă și o contaminare"
Galerie Foto
În corpul fostului lider WTA s-au găsit urme de Roxadustat, o substanță interzisă, din clasa EPO, iar jucătoarea riscă acum o suspendare de până la 4 ani.
Răzvan Itu, unul dintre candidații la șefia Federației Române de Tenis, crede că apărarea Simonei Halep ar trebui să ia în calcul și posibilitatea ca un aliment consumat de sportiva noastră să fi fost contaminat.
Deși părea la început doar un scenariu neverosimil, varianta contaminării este tot mai vehiculată în ultima vreme.
"În mod normal, nu trebuie să-ți prepare cineva băuturile fără ca tu să știi. Cred că este posibilă și o contaminare, prin atingerea unui produs sau un altfel de mod. În Argentina, când am fost în 2017-2018, carnea a fost contaminată.
Conținea deja produse de doping și ni s-a spus să evităm carnea de vită și de porc, deoarece conțin elemente care îți dau putere. Șansele sunt foarte mari să-și dovedească nevinovăția, pentru că Simona este o persoană onestă și deschisă. A spus tot timpul ce probleme are și eu cred în ea.
Nu știu dacă își va încheia cariera, totul ține și de ce spune instanța. N-am apucat să vorbesc cu ea, dar suntem în spatele ei și o susținem.
De asemenea, nu ne putem opune la ceea ce spune Federația Internațională și vă mărturisesc că am fost notificați de Comisia Antidoping care ne-a spus să o avem în vedere pentru cazul de dopaj, dar să nu o suspendăm în acest moment”, a declarat Răzvan Itu, conform GSP.ro.
Simona Halep nu poate evita o suspendare de cel puțin 12 luni. Anunțul ANAD
Simona Halep a transmis că nu a luat în mod conștient substanța interzisă Roxadustat și că va depune toate eforturile pentru a se apăra.
Agenția Națională Antidoping (ANAD) a publicat luni un comunicat în care explică în detaliu cazul Simonei Halep. Sunt oferite informații despre substanța Roxadustat și despre criteriile care vor fi luate în calcul pentru stabilirea duratei suspendării pentru jucătoarea din Constanța.
Potrivit ANAD, Roxadustat este o “substanţă nespecifică”, iar Simona Halep nu poate primi o suspendare mai mică de 12 luni, indiferent care sunt circumstanțele atenuante.
Dacă se dovedeşte încălcarea intenţionată a listei interzise impuse de Agenția Mondială Antidoping (WADA), perioada de suspendare este de 4 ani.
Un detaliu care nu este în favoarea Simonei Halep este următorul: un caz care implică o substanță nespecifică (precum este Roxadustat) este presupus intenționat, cu excepția cazului în care sportivul sau altă persoană poate stabili că nu a fost intenționat.
“Substanţa FG-4592 (Roxadustat) se încadrează în Lista Interzisă la secţiunea S2 - Hormoni peptidici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice, agenţi activatori ai factorilor care induc hipoxia. Stabilizatorii factorilor care induc hipoxia s-au regăsit pe Lista Interzisă din anul 2011.
În 2015 şi 2016 a fost introdusă denumirea FG-4592 în cadrul acestei secţiuni de stabilizatori ai factorilor care induc hipoxia. Din anul 2017 a fost adăugată în Lista Interzisă denumirea internaţională a FG-4592 Roxadustat. Substanţa Roxadustat este considerată substanţă nespecifică.
În termeni simpli, gestionarea rezultatelor implică toate aspectele, pornind de la revizuirea cazului, la notificarea sportivului (sau a persoanei implicate), la acuzarea sportivului și soluționarea cazului, care poate include o procedură de audiere și apel”, se menţionează în comunicatul ANAD.
Cum se evaluează gradul de vinovăție al Simonei Halep
În evaluarea gradului de vinovăție al unui sportiv sau al altei persoane, se ține cont de:
- experiența sa;
- dacă are statut de persoană protejată;
- dacă există considerații speciale, cum ar fi o dizabilitate;
- gradul de risc care ar fi trebuit să fie perceput de sportiv;
- posibil alternativ – nivelul de precauție și verificare în raport cu gradul de risc.
Apoi, se iau în considerație următoarele elemente obiective și subiective:
- Element obiectiv: ce nivel de precauție ar fi trebuit să manifeste o persoană rezonabilă în situația sportivului sau a altei persoane?
- Element subiectiv: care ar fi fost așteptările din partea acestui sportiv sau a acestei persoane în raport cu capacitățile lor personale?
Elementul obiectiv ar trebui să fie utilizat pentru a determina în ce categorie de vină se încadrează un caz, iar elementul subiectiv poate fi apoi utilizat pentru a plasa sportivul în partea de sus sau de jos a categoriei.
Pentru a determina gradul de vinovăție a unui sportiv în cazul unui test pozitiv după utilizarea unei substanțe interzise, o organizație anti-doping ar putea analiza următoarele elemente:
Elemente obiective ale vinovăției:
- Sportivul a verificat eticheta produsului sau ingredientele?
- Sportivul a comparat lista ingredientelor cu Lista Interzisă (Lista)?
- Sportivul a efectuat o căutare pe internet a produsului?
- Sportivul s-a asigurat că produsul provine de la o companie de renume?
- Sportivul a consultat experți relevanți (cum ar fi un medic) înainte de a utiliza produsul?
Elemente subiective ale vinovăției:
- Vârsta și / sau experiența sportivului?
- Există îngrijorări legate de limbă sau de mediu?
- Ce educație anti-doping a primit sportivul? Ce nivel de educație anti-doping este accesibil în mod rezonabil sportivului?
- Există și alte deficiențe personale? (De exemplu, sportivul a luat produsul pe o perioadă lungă de timp, fără incidente? Ingredientele au fost verificate anterior? Sportivul suferă de un grad ridicat de stres? Nivelul de conștientizare al sportivului este redus de o greșeală neglijentă, dar ușor de înțeles?).
Etichete: simona halep , razvan itu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...