"Prinţul" Albot. Povestea celor mai dramatice zile din istoria tenisului moldovean
16.09.2013, 03:14Puţină lume ar fi acordat şanse Moldovei în lupta cu Portugalia, pentru avansarea în grupa I a Cupei Davis, zona euro-africană. Moldovenii s-au luptat însă admirabil cu jucători de top 100 ATP, iar victoria le-a scăpat printre degete: 3-2 pentru lusitani, în ultima zi.
Serie A: Parma - Monza, sâmbătă, 16:00, DGS 1
Serie A: Empoli - Genoa, sâmbătă, 16:00, DGS 4
Cu certitudinea Radu Albot, artizan al victoriilor cu Bosnia şi Ungaria, Moldova a intrat optimistă în concurs. În prima zi, numărul 212 mondial a oferit o lecţie de tenis şi de tărie mentală în faţa portughezului Gastao Elias, care s-a văzut depăşit de loviturile viclene ale adversarului său. După mai bine de trei ore, Albot a câştigat cu 6-3, 2-6, 6-4, 6-4, sporind speranţele "tricolorilor". Ziua putea continua şi mai bine, dar Zeiţa Fortuna nu le-a zâmbit vecinilor noştri.
Au fost la un pas de 2-0 după prima zi
Tânărul Maxim Dubarenco a jucat poate cele mai bune două seturi din cariera sa, în faţa lui Joao Sousa (locul 93 mondial). Sigur pe serviciu şi excelent la retur, Maxim a cucerit primul set în tiebreak, în uralele sălii din Chişinău, unde fanii sportului alb sperau la o minune. Cu 1-0 la seturi, Dubarenco n-a scăzut ritmul, iar Sousa, multiplu câştigător de turnee challenger, a fost surprins iar pe finalul manşei. Moldoveanul a izbutit un break de 5-4 şi a avut serviciul în mână, pentru un avantaj liniştitor de 2-0 după prima zi. Joao Sousa a "spart" însă serviciul advers, a egalat la cinci la game-uri şi ascendentul moral l-a ajutat să-şi adjudece tiebreakul. Cu un nou set câştigat, Dubarenco ar fi avut un culoar excelent spre victorie, pe fondul căderii rivalului său.
De acolo, neexperimentatul Maxim a pierdut controlul jocului. Acuzând şi probleme fizice, el a cedat şi setul trei, scor 1-6, după un regres explicabil, prin faptul că Dubarenco nu a avut ocazia până acum să dispute meciuri cu adversari atât de dificili, în cinci seturi. A fost 6-3 în setul patru, iar Portugalia a încheiat ziua la egalitate, 1-1. Peste două zile, Manejul de Atletică Uşoară din Chişinău avea să asiste la cel mai spectaculos meci de tenis din istoria sălii.
Sâmbătă a fost proba de "dublu". Deşi au început cu servicii puternice şi precise, Roman Borvanov şi Andrei Ciumac, jucători clasaţi în afara topului 500, au plătit tribut lipsei de inspiraţie în momentele decisive. Împotriva unui cuplu sudat, format din Gastao Elias şi Joao Sousa, cei doi au cedat în seturi liniare, 3-6, 4-6, 3-6, după ce au opus o rezistenţă mult mai mare decât o arată scorul.
De altfel, doar patru breakuri s-au înregistrat în această probă, toate fiind realizate de lusitani, care au exploatat la maximum greşelile neforţate ale adversarilor. Deşi avantajaţi de suprafaţa hard, pe care Borvanov a experimentat-o din plin în turneele din SUA, jucătorii gazdă au comis greşeli la fileu, chiar şi atunci când au condus fără drept de apel punctele jucate. Ulterior, greul a picat tot pe portughezi însă, epuizaţi după meciurile din primele zile.
Joao Sousa a avut victoria în mână. A pierdut-o
Duminică, partida a început de la 1-2, iar responsabilitatea revenirii a căzut pe umerii lui Radu Albot, cel mai bun tenismen moldovean. Împotriva liderului portughez Joao Sousa, Albot a părut copleşit de miză în startul meciului. Fără să impresioneze, Sousa a câştigat cu 6-3 primele două seturi şi părea că va aduce fără probleme punctul decisiv oaspeţilor. Mai mult, el a condus şi cu 2-0 în setul trei, moment în care a început, practic, un alt meci! O "fiară" a pus stăpânire pe Radu, care a înţeles că doar agresivitatea şi curajul îl mai pot ajuta în faţa unui jucător rapid şi inteligent, dar nu extraordinar.
Radu şi-a făcut serviciul, apoi un break, din nou serviciul, iar meciul era relansat. De la 3-2 în setul trei, spectatorii l-au purtat pe braţe pe Albot. Ambii tenismeni s-au ferit de greşeli cu mingi jucate moale, pe centru, dar oboseala a început să se simtă în racheta lui Sousa, care a greşit din ce în ce mai mult. El a acceptat cedarea setului (6-3), gândindu-se că poate tranşa victoria în setul patru. Acolo, Albot a continuat să atace ca un jucător de top 50, izbutind din nou un break rapid, spre iritarea lui Sousa. Contrar aşteptărilor, Radu Albot a cucerit setul patru printr-o serie de puncte construite excelent şi a împins meciul în decisiv. Deşi Sousa a înţeles pericolul ce-l ameninţă, portughezul şi-a ridicat greu nivelul de joc în faţa forehand-urilor şi smash-urilor adversarului.
Alegând să returneze doar cu cu slice-uri precaute, Sousa s-a expus, iar Albot a "muşcat". Tenismenul moldovean a reuşit rapid un break, pe care, din păcate, l-a cedat imediat, iar scorul a devenit 2-2 la game-uri. S-a mers cap la cap până spre final, când Joao Sousa a fost din nou "bombardat" cu nişte colţuri perfecte, iar Albot a făcut din nou break, în extazul sălii, la scorul de 4-4. Deşi a servit pentru meci, jucând cel mai bun tenis din carieră, Radu s-a precipitat. A condus cu 30-0, dar a trimis câteva lovituri previzibile şi Joao Sousa şi-a recuperat break-ul, după un deuce lung: 5-5 în jurul orei 15:30, în condiţiile în care meciul începuse la ora 11:00!
Obosit, micuţul portughez avea avantajul psihologic, dar asta n-a mai contat. Ambii şi-au fructificat serviciul, Sousa un pic mai greu decât Albot, cei doi mergând cap la cap până la 9-9. Albot a ieşit din nou la rampă şi a recuperat un deficit de 0-40 pe serviciul lui Sousa, care s-a văzut din nou lăsat în spate: break pentru sportivul nostru şi un pumn ridicat în aer în semn de victorie! Fără să facă duble greşeli şi cu un joc consistent, moldoveanul a reuşit revenirea, salvând trei mingi de meci.
Comentatorul Teleradio Moldova a emis o idee inspirată încă de la scorul de 5-4: "Simt că victoria nu ne poate scăpa!". Aşa a şi fost în final. Încurajat de ultimul break realizat, Albot a servit ca din tun, s-a distanţat rapid la 40-0, a fost egalat, dar a fructificat un ultim avantaj, aruncând "în aer" sala, care l-a susţinut de la primul până la ultimul serviciu. Fanii extaziaţi şi preşedinta Federaţiei, Marina Tauber, au privit cum Radu Albot este purtat pe braţe de delegaţia Moldovei, după ce scorul general a devenit 2-2, iar speranţele de calificare au înflorit din nou la Chişinău.
Dubarenco, pus la respect de Rui Machado
Târziu, după ora 16:30, Maxim Dubarenco a avut misiunea aducerii punctului decisiv. Antrenorul portughez nu a riscat şi l-a ţinut pe margine pe Gastao Elias, un pic ieşit din formă, responsabil cu victoria fiind ales Rui Machado, 29 de ani, locul 300 ATP. Cu o clasă peste Dubarenco, tenismen clasat 317 poziţii mai jos în ierarhie, Machado şi-a făcut meciul simplu.
Proaspăt fizic şi inspirat în lovituri, el a reuşit târziu primul break al setului inaugural şi s-a impus cu 7-5 în primul set, profitând de căderea lui Dubarenco pentru a cuceri şi setul doi, scor 6-1. Avertizat de păţania lui Joao Sousa, Machado n-a redus turaţia. A jucat la cel mai înalt nivel şi în manşa a treia, când execuţiile lui Dubarenco s-au lovit de acelaşi zid numit "Machado", cel care a reuşit să returneze aproape toate mingile aruncate în teren de Maxim. Previzibil după aspectul jocului, Rui Machado a câştigat punctul decisiv, scor final 7-5, 6-1, 6-3.
A fost o victorie extrem de muncită a portughezilor, care în primele zile au afişat un aer uşor superior, crezând probabil că vor tranşa disputa după primele două zile. Prestaţia de excepţie a lui Radu Albot, care are acum patru victorii consecutive în Cupa Davis, dar şi rezistenţa opusă de Maxim Dubarenco, merită evidenţiate şi lăudate, în ziua în care Moldova a fost la un singur pas de a avansa în "lumea bună" a tenisului, unde tocmai a ajuns Letonia lui Ernests Gulbis, după 3-2 cu Finlanda. În grupa I mai joacă naţionale precum România, Rusia şi Polonia.
REPREZENTANŢII MOLDOVEI ÎN CUPA DAVIS
Radu Albot, locul 212 ATP (născut pe 11 noiembrie 1989)
Maxim Dubarenco, locul 380 ATP (născut pe 24 iunie 1993)
Roman Borvanov, locul 506 ATP (născut pe 31 martie 1982)
Andrei Ciumac, locul 617 ATP (născut pe 10 septembrie 1985)
1995 este anul în care Moldova a jucat pentru prima dată în Cupa Davis. Cel mai înalt nivel atins - grupa a II-a din zona euro-africană
82 de meciuri a disputat Moldova în Cupa Davis, unde are 48 de victorii
Surse foto: adevarul.ro, diez.md
Etichete: cupa davis , radu albot , albot moldova , radu albot moldova , moldova cupa davis , moldova portugalia cupa davis , cupa davis moldova , dubarenco
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Un bărbat a fost împuşcat mortal, vineri, la o partidă de vânătoare din judeţul Vrancea. Potrivit...