Președintele WTA i-a trimis două e-mailuri lui Shuai Peng. Ce a urmat: "A decis să nu o mai contacteze"
articol scris de Digi Sport27.11.2021, 14:35
La o săptămână după ce Shuai Peng a reapărut în public, WTA, asociaţia jucătoarelor profesioniste de tenis, s-a arătat sâmbătă "profund îngrijorată" de libertatea de care se bucură cu adevărat sportiva chineză care l-a acuzat de abuzuri sexuale pe un fost vicepremier al ţării sale.
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
WTA, îngrijorată de situația în care se află Shuai Peng
Preşedintele WTA, Steve Simon, "rămâne profund îngrijorat în legătură cu libertatea lui Peng în raport cu orice cenzură sau constrângere şi a decis să nu o mai contacteze prin e-mail cât timp nu este sigur că răspunsurile ei sunt personale şi nu cele ale cenzorilor săi", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a asociaţiei.
"Steve Simon a contactat-o pe Peng Shuai prin diferite canale de comunicare. I-a trimis două e-mailuri, însă era clar că răspunsurile sale au fost influenţate de alţii", a explicat purtătoarea de cuvânt.
În schimb, ea nu a dorit să revină asupra unei informaţii difuzate de BBC, bazate pe declaraţiile unui "prieten" al jucătoarei, potrivit cărora ea i-ar fi trimis un e-mail lui Simon, mulţumindu-i pentru îngrijorare, însă cerându-i să nu intervină pentru a o lăsa "în pace".
Shuai Peng dispăruse la începutul lunii noiembrie,după ce a acuzat un fost vicepremier de viol
Shuai Peng (35 ani), campioană în proba de dublu la Roland Garros în 2014, a intrat în atenţia internaţională la începutul acestei luni, când a postat un mesaj pe reţeaua de socializare Weibo în care susţinea că a fost violată de fostul vicepremier chinez Gaoli Zhang. Mesajul a fost şters rapid de autorităţile chineze.
În ciuda cenzurii, mesajul a fost făcut public în lumea întreagă, provocând o serie de reacţii sub hashtagul #WhereIsPengShuai ("Unde este Peng Shuai").
Multe nume mari ale tenisului, de la Chris Evert la Novak Djokovic, WTA şi omoloaga sa masculină ATP au cerut explicaţii Chinei. În afara lumii sportului, s-a implicat şi lumea politică, cu solicitări de clarificări adresate Beijingului, mai ales de către Franţa, Statele Unite, Marea Britanie sau ONU.
Shuai Peng a reapărut pe 20 noiembrie
Peng a reapărut în weekend-ul trecut, într-un restaurant din Beijing şi apoi în timpul unui turneu de tenis din capitala Chinei, potrivit videoclipurilor publicate de presa oficială.
Duminică, ea vorbit prin videoconferinţă cu Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).
Potrivit CIO, Shuai Peng a explicat că este "în siguranţă şi sănătoasă" la domiciliul său din Beijing, dar "şi-ar dori ca viaţa sa privată să fie respectată".
Totuşi, caracterul pur oficial şi atent cântărit al declaraţiilor, ca şi al apariţiilor sale (membrul chinez al CIO, Li Lingwei, a participat la videoconferinţă împreună cu Thomas Bach), nu a fost suficient pentru a linişti opinia publică şi mişcarea de susţinere a continuat.
China a cerut marţi încetarea "exagerării" şi "politizării" cazului Shuai Peng, într-o reacţie oficială excepţională la acuzaţiile jucătoarei.
Ziua următoare, Uniunea Europeană a cerut autorităţilor chineze "dovezi verificabile" ale libertăţii de mişcare a jucătoarei şi o anchetă "transparentă" referitoare la acuzaţiile de abuz sexual.
Etichete: shuai peng
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...