Labirintul care a oțelit-o. Două momente de cumpănă din cariera Soranei Cîrstea, campioana de la Istanbul
articol scris de Andru Nenciu26.04.2021, 08:25
Campioană la Istanbul după victoria cu Elise Mertens, Sorana Cîrstea (31 de ani) a cucerit al doilea său titlu al carierei după 13 ani. Precedenta performanță a elevei lui Adrian Cruciat data din 2008, de la Tashkent (Uzbekistan).
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
"Stronger than my past" a scris Sorana, pe o rețea de socializare, după triumful (6-1, 7-6) care-i răsplătește o carieră în care nu a încetat vreo secundă să-și urmeze visul.
Mesajul scurt postat e o trimitere la încercările care i-au apărut în cei aproape 17 ani din circuit și un semnal de luptă pentru a-și atinge un țel: pătrunderea în Top 20.
Galerie Foto
În cazul Soranei Cîrstea s-a pedalat mereu pe întrebarea dacă ar fi putut ajunge mai sus în ierahia mondială și dacă ar fi putut obține rezultate superioare.
Digisport.ro vă prezintă două momente de cumpănă din cariera jucătoarei care a făcut primii pași în circuitul WTA alături de Alina Tecșor, soția lui Teo Cercel, om cu o contribuție importantă la parcursul Soranei din ultimul timp.
Sorana Cîrstea și-a rupt fascia plantară în 2009
2009 fusese un an ce-i întărise convingerea că-și poate exploata la maximum calitățile. Evoluția de la Openul Parisului - sfert pierdut în fața Samanthei Stosur - îi oferise un imbold psihic, iar pentru a doua parte a anului avea o cantitate mare de energie și entuziasm.
În toamna lui 2009, anul în care ajungea în sferturile de la Roland Garros, cea mai bună performanță la turneele majore, Cîrstea își vedea zădărnicită ascensiunea din topul mondial.
Se afla pe 43 WTA, își pusese în agendă obiectivul de a pătrunde în TOP 20, însă o accidentare la fascia plantară avea să o scoată pentru o perioadă din circuit.
Fascia reprezintă ligamentul care unește călcâiul cu degetele, formând arcul piciorului, iar când se află în tensiune, poate prezenta mici rupturi.
În urmă cu 12 ani, Sorana își rupea un stat din fascia plantară a piciorului drept, iar medicii îi transmiteau că trebuie să ia o pauză de șase săptămâni. A stat cu piciorul în ghips, a privit evoluția adversarelor doar de acasă, de la Târgoviște, și și-a promis că va reveni și mai puternică.
Se deplasa cu ajutorul cârjelor și, la revenire, s-a antrenat la Academia Mouratoglou
Locul 23 WTA (17 august 2009) - cea mai înaltă clasare de până atunci - era indicatorul ce arăta că lucrurile stau bine pentru jucătoarea care nu împlinise 20 de ani. Sori a înfruntat delicata situație cu calm. Și, cum cu răbdarea se trece și marea, Cîrstea a încasat cu demnitate prima lovitură dură primită de la viața de sportivă
Pentru o periodadă s-a deplasat în cârje deoarece nu avea voie să atingă solul cu cizma cu atelă ghipsată, dar licărul de speranță se întrezărea din ce în ce mai clar după fiecare consult medical.
Perioada de refacere avea să o petreacă în Germania. Echilibrul și revenirea pe culoarul firesc unui jucător de tenis și le-a regăsit la Academia Mouratoglou, situată la 45 de minute de Paris.
Colaborarea cu antrenorii centrului fondat de Patrick Mouratoglou, actualul antrenor al Serenei Williams, i-a dat din nou startul pentru noua cursă din circuitul înțesat de vedete.
Chiar dacă revenirea pe teren s-a dovedit a fi o încercare grea - Cîrstea a fost eliminată în runda inaugurală a primelor patru turnee la care se înscrise -, lucrurile s-au brodat trepat.
- 21 e cel mai bun loc ocupat în carieră - 12 august 2013
- 464-365 e raportul victorii-eșecuri în WTA
- 58 e locul actual ocupat în clasamentul mondial
- 86 e locul ocupat la finalul anului 2020, după ce se clasase în timpul sezonului și pe 69 WTA - punctul de referință al anului
Accidentarea la umăr din 2014 a făcut-o să-și schimbe stilul la serviciu. Sorana căzut până pe 244 WTA și s-a temut de o retragere din tenis
Patru ani mai târziu i se ivea o nouă perioadă plină de frământări. Accidentată la umărul drept, Cîrstea a lipsit trei luni și jumătate din circuit și a ieșit în afara Top 200.
Zdruncinată fizic, nu și mental, jucătoarea din Târgoviște a avut din nou puterea să o ia de la capăt. Durerile au persistat simțea că cineva îi înfige un pumnal în umăr și, în consecință, Cîrstea a fost nevoită să-și modifice mișcarea la serviciu.
Sorana Cîrstea, spirit de luptătoare
"Nu e ușor la 24 de ani să-ți schimbi serviciul, să-ți schimbi coordonarea", spunea Sorana, în urmă cu șase ani. La acel moment s-a vorbit și despre o retragere din cauza problemelor fizice, dar Cîrstea n-a capitulat. Curajul, speranța și înțelepciunea au ajutat-o pe actuala campioană de la Istanbul să-și reconfigureze planul.
A găsit în fostul ei antrenor, Marius Comănescu, "omul care a repus-o pe linia dreaptă", așa cum povestea în trecut, iar 2015 - sezon încheiat pe 244 WTA a fost anul în care pornit într-o cursă de anduranță pentru revenirea în Top 100.
Ce a urmat în cariera Soranei e binecunoscut în mare, dar cele două momente evocate mai sus rămân drept reperele care au demonstrat spiritul de luptătoare al jucătoarei din Târgoviște.
- Sorana nu a cedat vreun set pe parcursul turneului de la Istanbul
- Cîrstea a ajuns la trei victorii împotriva lui Mertens din tot atâtea meciuri
- 6 milioane de dolari a câștigat Cîrstea în carieră
- 1,76 m e înălțimea elevei lui Adrian Cruciat
VIDEO cu momentul de la ceremonia de premiere
VIDEO cu finalul partidei Sorana Cîrstea - Elise Mertens
Etichete: sorana , sorana cirstea , wta istanbul , sorana cirstea istanbul , sorana cîrstea elise mertens , sorana cîrstea campioană , accidentari sorana cîrstea
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...