Cîrstea, eliminată în turul III. Am rămas fără reprezentanți pe tablourile de simplu la Australian Open
14.01.2013, 07:21SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
ZIUA 5. După un început foarte bun de turneu, cu reeditarea celei mai bune performanțe din carieră la Melbourne, Sorana Cîrstea a fost nevoită să se recunoască învinsă în fața favoritei numărul 6 a competiției, Na Li. Chinezoaica s-a impus în două seturi și s-a calificat în optimi, acolo unde o va întâlni pe nemțoaica Julia Goerges.
Sorana Cîrstea - Na Li 4-6 1-6
Începutul partidei a fost unul echilibrat, cu Sorana atacând chiar din start. Cotată cu șansa a 27-a la câștigarea titlului, Cîrstea a fost prima care a punctat pe tabelă, însă adversara ei a ridicat nivelul jocului în gameurile care au urmat. După mai puțin de jumătate de oră, Na Li servea la 5-2 pentru a prelua conducerea la seturi. Compatrioata noastră nu dezarmat, a câștigat două gameuri consecutive, însă asiatica nu a mai greșit a doua oară și a închis actul.
Manșa secundă a fost una fără istoric, încheiată foarte rapid (doar 26 de minute). Greșelile neforțate s-au înmulțit în dreptul Soranei, iar Na Li nu a ezitat să o taxeze. Românca a cucerit gameul de onoare la 5-0, însă nu a putut face mai multe pentru a evita înfrângerea.
Pentru calificarea în turul III, jucătoarea noastră va primi 160 de puncte în topul WTA și va încasa un cec de aproximativ 75 000 de dolari.
ZIUA 4. Succese pe linie pentru sportivii români intrați în probele de dublu de la Australian Open. Cotați cu a patra șansă la câștigarea trofeului, Horia Tecău și Max Mirnyi au trecut prin mari emoții în partida de debut de la Melbourne, în timp ce Victor Hănescu și Martin Klizan și-au asigurat într-o manieră mult mai facilă biletele pentru turul II. Mai departe au trecut și Irina Begu și Monica Niculescu, după un succes în minimum de seturi în runda inaugurală.
Tecău/Mirnyi - Huey/Inglot 6-7 7-6 6-3
După un joc excelent practicat în primul turneu jucat împreună, săptămâna trecută la Sydney, Mirnyi și Tecău au avut parte de un meci de foc în manșa întâi de la Australian Open. Adversarii lor Treat Conrad Huey și Dominic Inglot au practicat un joc extrem de solid la fileu, iar cuplul româno-bielorus a găsit doar pe alocuri antidotul.
Acest lucru nu s-a întâmplat în primul set, atunci când după 30 de minute, cele două echipe au ajuns la tiebreak, fără că vreuna să fi beneficiat de vreo minge de break. În prelungirile actului s-au impus Huey și Inglot cu 4-7, iar misiunea lui Horia și a lui Max se îngreuna.
Primul moment de descătușare a apărut în cel de-al patrulea game, atunci când favoriții numărul patru au reușit să câștige pe serva adversarilor. S-a mers cap la cap până la 5-4, acolo unde Mirnyi și Tecău au ratat mai multe mingi de set pe propriul serviciu, pentru a pierde inexplicabil gameul.
S-a ajuns din nou la tiebreak, unde Horia și colegul său au trecut prin mari emoții. Au fost nevoiți să salveze o minge de meci, iar apoi au reușit să se impună în prelungiri cu 10-8.
Ratarea i-a afectat pe Huey și pe Inglot, care și-au cedat repede serviciul în decisiv, iar de această dată Tecău și Mirnyi nu au mai greșit. S-au impus cu 6-3 și au pus capăt jocului după puțin peste două ore de la prima minge.
Begu/Niculescu - Birnerova/Oprandi 6-2 6-4
În turul secund au ajuns și Irina Begu și Monica Niculescu. Româncele, desemnate favorite numărul 13 în competiția de dublu, au trecut ușor, în două seturi de cuplul Eva Birnerova/Romina Oprandi.
Se pare că turneul de la Melbourne le priește celor două compatrioate, care anul trecut au ajuns până în sferturile de finală. Atunci au cedat greu, în fața rusoaicelor Zvonareva/Kuznetsova, viitoarele campioane.
Primul set a fost unul fără istoric, adjudecat cu 6-2 de Begu și Niculescu, însă partea a doua nu a fost atât de facilă.
Adversarele româncelor s-au distanțat repede la 4-1 și chiar au avut șansa să își mărească avansul în jocul ce a urmat. Acest lucru nu s-a întâmplat până la urmă, iar din acel moment, cuplul cotat cu a 13-a șansa la cucerirea trofeului nu a mai cedat niciun game.
Româncele au ajuns în turul secund la dublu, singura probă unde mai sunt angrenate în concurs după eliminările de la simplu. Begu a părăsit competiția în turul secund în fața Agneszkăi Radwanska, iar Niculescu a cedat în manșa de debut împotriva principalei favorite, Victoria Azarenka.
Hănescu/Klizan - Begemann/Emmrich 6-3 6-4
Și Victor Hănescu merge mai departe în turneul de dublu. Compatriotul nostru face pereche cu slovacul Martin Klizan, iar cei doi i-au învins în primul meci de la Melbourne pe nemții Begemann și Emmrich.
Duo-ul româno-slovac nu și-a pierdut niciodată serva pe parcursul întregului meci și s-au impus în urma celor două break-uri reușite, câte unul pe set. Klizan și Hănescu și-au asigurat biletele pentru manșa a doua în 70 de minute, cu scorul de 6-3 6-4.
Cîrstea/Paszek - Zheng/Lepchenko 6-4 6-7 3-6
Singura veste mai puțin plăcută a zilei a venit din competiția fetelor. Sorana Cîrstea, calificată în turul III la simplu, a fost eliminată din proba pe perechi la Australian Open. Românca a făcut echipă cu Tamira Paszek (Austria) și a pierdut în manșa inaugurală împotriva dublului Saisai Zheng/Varvara Lepchenko.
Partida a început bine pentru cuplul româno-austriac, care și-a adjudecat primul set după o jumătate de oră cu 6-4. După un joc echilibrat în actul secund, în care fiecare pereche și-a pierdut o singură dată serviciul, s-a ajuns la tiebreak.
Deși aveau șansa să închidă meciul, Cîrstea și Paszek au cedat cu 5-7 în prelungirile setului. Pe o pantă morală ascendentă, adversarele româncei au pus stăpânire pe joc și s-au impus cu 6-3.
Sorana Cîrstea este singura româncă rămasă pe tabloul de simplu, unde vineri va juca împotriva asiaticei Na Li (favorită numărul 6) pentru un loc în optimi.
ZIUA 3. Sorana Cîrstea şi-a egalat cea mai bună performanţă din carieră la Australian Open, după ce a reuşit calificarea în turul III. În runda secundă, compatrioata noastră a trecut în trei seturi, de sportiva din Cehia, Kristyna Pliskova.
Sorana Cîrstea - Kristyna Pliskova 1-6 6-3 6-2
Meciul a început dezastruos pentru Sorana, care s-a văzut condusă cu 5-0 după doar 17 minute, pentru ca apoi să cedeze prima manşă cu 6-1.
Favorita numărul 27 a competiţiei şi-a revenit în setul secund, s-a distanţat confortabil la 3-0, iar disputarea unui decisiv părea inevitabilă. Acest lucru s-a şi întâmplat doar 20 de minute mai târziu, după ce Cîrstea s-a impus în actul al doilea cu 6-3.
Românca a pornit din nou cu dreptul, a izbutit break-ul imediat şi apoi totul a fost o simplă formalitate. Sorana a cedat doar două jocuri în manşa finală şi s-a calificat pentru a doua oară în carieră în turul III la competiţia de la Melbourne.
În meciul viitor, Cîrstea va avea o misiune extrem de dificilă, adversara ei fiind sportiva chineză, Na Li. Asiatica a câştigat deja un turneu în acest an (Shenzen) şi este cotată cu a şasea şansă la câştigarea trofeului de la Australian Open. Cele două jucătoare s-au întâlnit de 4 ori în carieră, de trei ori anul trecut, iar românca s-a impus o singură dată.
Sursă foto: www.australianopen.com
Irina Begu - Agnieszka Radwanska 3-6 3-6
Ajunsă în premieră în turul secund la Australian Open, Irina Camelia Begu nu a reușit surpriza și a fost eliminată de favorita numărul 4 a competiției, Agnieszka Radwanska. Poloneza s-a impus cu 6-3 6-3 și a reușit astfel cea de-a 11-a victorie consecutivă din 2013.
Partida a început promițător pentru Begu, după ce românca a izbutit break-ul în gameul de debut. Radwanska, una dintre cele mai bune jucătoare la retur din circuit, a restabilit imediat egalitatea și s-a instalat la conducerea jocului.
Bucureșteanca s-a văzut condusă cu 5-1, a redus diferența la doar două lungimi, dar nu a putut împiedica sfârșitul primului set - 3-6.
Pe parcursul manșei secunde, Begu s-a ridicat doar pe alocuri la nivelul adversarei sale. A revenit în joc și a egalat situația la trei, însă acela a fost și ultimul game pe care l-a înregistrat pe tabelă. Setul i-a revenit tot polonezei, cu același scor, iar prin această performanță, Radwanska și-a continuat parcursul perfect din începutul de sezon: 22 de seturi câștigate și niciunul pierdut.
Pentru participarea la Australian Open, Begu va primi 48 000 de dolari și 100 de puncte în clasamentul WTA.
ZIUA 2. România a rămas cu doar doi reprezentanți pe tablourile de simplu de la Australian Open, după disputarea meciurilor din turul 1. Singurele sportive care au reușit să se impună în partida inaugurală sunt Sorana Cîrstea și Irina Begu, în timp ce Monica Niculescu, Simona Halep și Edina Gallovits și-au adăugat numele pe lista celor care au părăsit competiția.
Dacă la masculin am rămas fără niciun compatriot chiar din prima zi, în turneul feminin, doar două din cele șase jucătoare care au evoluat și-au asigurat biletele pentru manșa secundă.
Edina Gallovits - Serena Williams (SUA) 0-6 0-6
Edina Gallovits a pierdut fără drept de apel înfruntarea din primul tur cu americanca Serena Williams. Cotată cu șansa a treia de organizatori la câștigarea trofeului, dar și prima opțiune a bookmakerilor pentru un nou titlu, sportiva din SUA nu i-a cedat niciun game compatrioatei noastre.
Partida a curs într-un singur sens, singura emoție venind pentru Serena la 4-0 în primul set. Atunci, deținătoarea titlurilor de la Wimbledon și US Open, a alunecat la un punct disputat pe linia de fund și a suferit o accidentare la glezna piciorului drept.
Meciul a fost înterupt timp de 10 minute, iar medicii i-au acordat îngrijirile necesare americancei. Deși poate spera că scenariul se va schimba după reluare, Gallovits nu a avut mai mult noroc. Serena Williams a câștigat fiecare game și s-a impus cu 6-0 6-0. Mai mult, în setul secund, românca a reușit să câștige doar 6 (!) puncte, 4 dintre acestea fiind greșeli neforțate din partea ocupantei locului 3 în lume.
Monica Niculescu - Viktoria Azarenka (BLR) 1-6 4-6
Cu toate că a cedat tot în două seturi, Monica Niculescu a lăsat o impresie plăcută în partida cu Victoria Azarenka. Meciul a fost mult mai strâns decât cel al Edinei Gallovits, iar românca a pus-o în repetate rânduri în dificultate pe adversara ei.
După un prim set încheiat rapid - 1-6, în 31 de minute, Niculescu a arătat o altă față în manșa secundă. A condus cu 3-0 și a avut două șanse de a-și mari avansul la patru lungimi.
Cu toate acestea, experiența campioanei en-titre a ajutat-o pe bielorusă să revină și să încheie actul cu 6-4. Prin această victorie, scorul meciurilor directe a ajuns la 5-0 în favoarea primei jucătoare a lumii.
Simona Halep - Sloane Stephens (SUA) 1-6 1-6
Ultima româncă intrată în concurs a fost Simona Halep. Constănțeanca nu a reușit să găsească antidotul la jocul perfect etalat de adversara ei, Sloane Stephens, și a pierdut în două seturi. Favorita numărul 29 a competiței s-a impus lejer, printr-un dublu 6-1.
Simona a părut stăpână pe joc în startul meciului, și-a adjudecat primul game și i-a pus probleme americancei în jocul ce a urmat. După ce a egalat situația, Stephens a câștigat și următoarele 9 gameuri, distantandu-se la 6-1 4-0.
Românca a reușit singurul break al meciului, dar acesta a contat doar pentru statistică, deoarece a fost și ultima dată când a punctat pe tabela de marcaj.
Înfruntarea pierdută de Halep a fost cea mai scurtă de la această ediție, doar 47 de minute de joc. În acest top, este urmată de victoria Serenei Williams în fața Edinei Gallovits, partidă ce s-a întins pe 54 de minute - 10 irosite doar pentru accidentarea din primul set a americancei.
Ca un amănunt interesant, setul secund adjudecat de Azarenka în fața Monicăi Niculescu a durat mai mult (56 de minute) decât tot meciul pierdut de Halep împotriva lui Stephens. Observația se aplică și în cazul confruntării cedate de Gallovits.
După eliminarea Simonei Halep, singurele speranțe ale țării noastre la Australian Open se leagă de ultimele două jucătoare calificate în turul secund.
În ziua a treia, Sorana Cîrstea o va întâlni pe Kristýna Pliskova, din Cehia, iar Irina Begu va avea un meci extrem de greu cu Agnieszka Radwanska, din Polonia.
ZIUA 1.Dacă la masculin rezultatele nu au fost cele dorite, lucrurile au stat mult mai bine în competiţia fetelor. Ambele jucătoare din ţara noastră care au intrat luni noaptea în concurs, au reuşit să se califice pentru runda a doua de la Melbourne.
Chiar dacă pentru Sorana acest lucru nu reprezintă ceva ieşit din comun, Irina Begu a atins prima dată această performanţă la cel dintâi Grand Slam al anului.
Sorana Cîrstea - Coco Vandeweghe 6-4 6-2
Start cu dreptul pentru Sorana Cîrstea la Australian Open. Românca a trecut de Coco Vandeweghe, numărul 99 în ierarhia WTA. Cîrstea s-a impus în două seturi, 6-4, 6-2, după ce a reuşit nu mai puţin de 4 breakuri în faţa jucătoarei care a chinuit-odewege Serena Williams în finala de la Stanford.
În turul secund, favorita numărul 27 a competiţiei va da piept cu reprezentanta Cehiei, Kristina Pliskova. Dacă va reuşi să se impună, Sorana îşi va egala cea mai bună performanţă la Australian Open. Aceasta a fost atinsă la ediţia din 2012, atunci când românca a părăsit competiţia în runda a treia.
Irina-Camelia Begu - Arantxa Rus 6-4 6-2
Veştile bune din turneul feminin au continuat din partea Irinei-Camelia Begu. Bucureşteanca s-a calificat şi ea în turul doi, după un succes identic în faţa olandezei Arantxa Rus (6-4, 6-2).
Partida nu a fost însă atât de uşoară pentru a 55-a jucătoare a lumii. Rus a început foarte bine, iar după un sfert de oră conducea cu 4-1. A ratat şansa de a se desprinde decisiv în prima manşă, iar după aceea desfăşurarea ostilităţilor s-a schimbat.
Pe teren a existat o singură jucătoare - Begu, care a mai cedat doar două gameuri până la finalul meciului. A fost primul succes obţinut de româncă la Australian Open, după ce anul trecut, la debut, a pierdut în primul tur.
Următoarea adversară va fi de cu totul alt calibru, deoarece ea va fi Agniesza Radwanska, favorita numărul 4 a competiţiei. Poloneza este într-o formă de zile mari după ce a câştigat două titluri deja în 2013 şi nu a pierdut nici măcar un set în cele 10 meciuri disputate.
Alexandra Cadanţu - Heather Watson 6-2, 3-6, 2-6
Ultima jucătoare din ţara noastră care a jucat în ziua de debut de la Australian Open, Alexandra Cadanţu, a părăsit competiţia. Ocupanta locului 91 în lume, a fost învinsă de britanica Heather Watson, în trei seturi.
Cadanţu s-a calificat pentru a cincea oară în carieră pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam, dar nici de această dată nu a reuşit să spargă gheaţa. Românca nu a obţinut încă nicio victorie în competiţiile majore.
Cea de-a 108-a ediție a turneului de la Australian Open a început slab pentru sportivii români. Țara noastră a rămas fără reprezentanți pe tabloul masculin, după ce Victor Hănescu și Adrian Ungur au pierdut confruntările din turul inaugural.
Victor Hănescu - Kei Nishikori 7-6 3-6 1-6 3-6
La băieți, primul român intrat în competiție a fost Victor Hănescu, iar adversar i-a fost al 16-lea favorit, japonezul Kei Nishikori. Manșa inaugurală a fost una lipsită de vreo minge de break, de ambele părți, astfel că s-a ajuns la tiebreak. Victor a reușit să își mențină calmul și a fructificat oportunitatea de set avută la 6-5, pentru un început de meci cu dreptul.
Replica furibundă a niponului a venit imediat, iar Nishikori a câștigat următoarele 5 gameuri în mai puțin de 25 de minute. La adăpostul avantajului colosal, favoritul numărul 16 și-a permis să cedeze trei jocuri, dar a închis setul cu 6-3.
Povestea s-a repetat în setul al treilea, unde japonezul a luat din nou rapid un avans consistent - 4-0, iar apoi și-a adjudecat și manșa cu 6-1.
Victor părea că va renaște din propria-i cenușă, atunci când a reușit break-ul în debutul setului 4. A condus după multă vreme pe tabelă, scor 2-1, avea serviciul, iar speranțele unui decisiv se întrevedeau la orizont. Totul a fost însă un foc de paie, Nishikori a câștigat la 0 pe serva lui Hănescu, iar apoi s-a distanțat la 5-3. Cea de-a 38-a greșeală neforțată a românului, un rever ușor trimis afară din interiorul terenului, i-a făcut cadou victoria asiaticului.
Pentru Hănescu a fost cea de-a zecea participare consecutivă la Australian Open, iar pentru al treilea an la rând, el părăsește turneul încă din primul tur. Cea mai bună performanță la primul Grand Slam al anului rămâne pentru Victor calificarea în runda a doua, unde a ajuns de 3 ori - 2005, 2009, 2010.
Adrian Ungur - Evgeny Donskoy 4-6 4-6 2-6
După un final de an bun în 2012, Adrian Ungur nu a reușit să repete jocul solid care i-a adus calificarea în ultimul act la ATP Challenger Tour Finals. La întâia prezență pe tabloul principal de la Melbourne, românul a cedat în trei seturi, împotriva rusului Evgeny Donskoy.
Adversarul lui Ungur a știut să forțeze exact atunci când a avut nevoie și a făcut câte un break în primele două seturi, de fiecare dată la 4-4. Compatriotul nostru nu a câștigat nici măcar o dată pe serva rusului, astfel că la capătul unei ore și jumătate de joc avea de recuperat un deficit de două seturi.
Manșa a treia a fost mult mai clar și mai rapid adjudecată de Donskoy - 6-2, astfel că prima apariție la Australian Open se încheie fără nici măcar un set câștigat pentru Adrian Ungur. A fost cea de-a doua înfrângere din tot atâtea întâlniri directe cu sportivul din Moscova, după cea din finala de la Meknes din 2012.
Pentru participarea pe tabloul principal, Ungur și Hănescu vor primi câte un cec în valoare de 29 000 de dolari și 10 puncte în clasamentul ATP.
Etichete: adrian ungur , victor hanescu , grand slam , australian open , kei nishikori , tenis 2013 , australian open 2013
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...