Exclusiv "Challenge!" Un expert român spune cum vor fi afectați jucătorii care au stat în carantină la Melbourne
04.02.2021, 12:55Sever Dron, fost antrenor al selecționatei de Fed Cup a României și component al echipei de Cupa Davis alături de Ilie Năstase și Ion Țiriac, vorbește într-un interviu pentru digisport.ro despre felul în care jucătorii de la Australian Open care au stat în carantină vor putea să se exprime pe teren.
Premier League: Nottingham - Tottenham, joi, 17:00, DGS 1
Premier League: Liverpool - Leicester, joi, 22:00, DGS 1
Printre sportivii care au fost în izolare timp de două săptămâni s-a aflat și Sorana Cîrstea. Stabilit în Franța, Dron a călătorit de-a lungul timpului în toată lumea și cu Virginia Ruzici, dar și cu Henri Leconte, care i-au fost elevi. Australian Open e programat să înceapă pe 8 februarie.
Cum le va afecta evoluția de la Australian Open izolarea timp de 14 zile?
Și eu sunt curios cum vor fi afectați jucătorii care au stat în carantină 14 zile, fiecare va reacționa în funcție de caracterul lui. Și, cu riscul de a deveni prea pretențios, îl citez pe Erasmus, cel care a spus, printre altele: "Cel care cunoaste arta de a trăi cu sine însuși nu cunoaște plictiseala!»
Ce simte un sportiv când este închis, cum îl afectează pe plan mental?
Un sportiv când este izolat va avea repercusiuni pe plan mental, pentru că nu poate fi în focul concurenței directe și va trebui să își găsească o liniște sufletească să fie « Zen » și pregătit pentru orice eventualitate.
Și condiția fizică?
Condiția fizică va fi și ea deficitară, mai ales dacă următoarele meciuri vor fi de lungă durată.
Sever Dron: "Carantina este un challenge pentru fiecare jucător și cel care se adaptează mai bine va fi în măsură să își arate valoarea în meciurile care vor urma"
Printre jucătorii vocali care s-au arătat revoltați de ce s-a întâmplat e și Sorana Cîrstea. Din ce ați citit, bănuiesc, cum se va reflecta asupra evoluției ei șederea în carantină 14 zile?
Revoltele jucătorilor au fost contra condițiilor din carantină și, în această ipostază, Sorana nu face excepție. E adevărat că nu au fost aceleași condiții pentru toți jucătorii, unii dintre ei fiind privelegiați, dar respectul pentru Australia, o țară cu un trecut exceptional în tenis, cu un mare turneu de Grand Slam și cu mulți jucători și jucătoare de mare clasă trebuie pus pe primul plan.
Regulile de intrare pe teritoriul Australiei sunt foarte stricte chiar și în timp normal, carantina este un challenge pentru fiecare jucător și cel care se adaptează mai bine va fi în măsură să își arate valoarea în meciurile care vor urma.
Vă așteptați ca jucătorii să privească altfel în perspectiva următoarelor turnee de mare anvergură, gen Roland Garros, să evite să mai vină la Paris dacă va continua pandemia. Sau premiile rămân un factor decisiv pentru a merge în Franța?
Perspectiva turneelor de mare anvergură - exemplul Roland Garros - este una în care sportivii vor continua să joace pentru că acolo se fac multe surprize și se construiesc cariere noi, îți dau exemplul Iga Swiatek. Nu mai vorbesc de Nadal sau Borg!
Premiile vor rămâne în continuare foarte atrăgătoare și nu văd jucători care să renunțe la posibilitatea de a câștiga acești bani. Sau la faptul că un bun rezultat le va permite să fie pe tabloul principal de la multe turnee de anvengură.
Sever Dron despre Simona Halep
Ați fost antrenorul de Fed Cup al României, le cunoașteți bine pe fete. Va așteptați la o surpriză din partea unei jucătoare din România la ediția de la Australian Open?
Cu părere de rău, nu pot să spun dacă una dintre fetele noastre va produce vreo surpriză, deși sunt foarte multe prezențe în Australia. La Melbourne evoluția lor va depinde de tragerea la sorți și de forma jucătoarelor străine. Nu sunt la curent cu ce pregătire au avut, în afară de Simona Halep și de Irina Begu. Deci ar fi greu să mă aventurez pe această cale, deși îmi doresc din toată inima ca una dintre ele să ne surprindă.
Ați văzut-o pe Simona Halep în ultimele partide?
Am văzut meciul cu Barty, a fost o luptătoare, ca de obicei. Și, desi într-o demonstrație sunt anumite reguli nescrise, jocul a fost interesant și plin de lovituri frumoase. Și, ca de obicei, o demonstrație se termină cu un set decisiv. De data aceasta, la super tie-break. O felicit și sper să aibă un parcurs excelent la Australian Open.
Etichete: simona halep , sorana cirstea , sever dron
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
În ianuarie 2025 va fi marcată cea de-a 80-a comemorare a eliberării lagărului de la Auschwitz...