Aviz celor care visează la milioanele de euro câştigate din tenis: "O jucătoare la noi cheltuie 60-70.000 de euro pe an"
06.01.2018, 16:05Succesul de-a dreptul extraordinar al Simonei Halep le-a declanşat multor copii din România pasiunea pentru tenis. Ajunsă pe locul 1 mondial, permanent în atenţia presei şi lăudată aproape zi de zi, plus cele peste 20 de milioane de dolari, obţinute doar din premii, nu au cum să nu producă atracţie. Dar la fel de mult sunt încântaţi şi părinţii, care îşi duc acum copiii mai degrabă la tenis decât, să zicem, la gimnastică. Numai că tenisul la nivel înalt este un sport pentru cei cu bani. Calculele sunt clare: "pentru o jucătoare din România care vrea să facă performanţă, familia cheltuie 60-70.000 de euro pe an", a explicat jurnalistul Adrian Fetecău, a cărui fiică, Irina Fetecău (foto), a câştigat titlul naţional în 2016.
SuperLiga: Sepsi - Petrolul, sâmbătă, 18:30, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - UTA, sâmbătă, 21:00, DGS 1
"Am scris o carte (n.r. "Tenis. Sport inventat de diavol") şi am povestit acolo de ce se loveşte o jucătoare în tenis. Vă spun că este un sport extrem de costisitor şi că o jucătoare ca să poată să câştige într-adevăr bani trebuie să ajungă în primele 60-70. Iar băieţii în prima sută, pentru că la ei premiile sunt mai mari. Altfel, eşti doar cotizant, credeţi-mă! Cât eşti la un club, nu e problemă cu antrenorul, cu terenul. Apoi, însă, de la juniorat, transport, cazare, masă. Nu faci decât să cheltui! Vă dau un exemplu concret. Irina (n.r. fiica sa) a participat la trei turnee la care a făcut semifinală. La fiecare. Deci s-a comportat onorabil. Şi premiile totale luate de ea au fost cam 1.500 de euro. Iar cheltuiala, 5.000 de euro", a povestit la Digi Sport Matinal Adrian Fetecău.
"În România, o jucătoare cheltuie cam 60-70.000 de euro pe an. În Canada, Bianca Andreescu, care joacă în echipa lor de FED Cup, 250.000 de euro. Şi lucrează cu o mare fostă jucătoare, Nathalie Tauziat. În Statele Unite, Nicole Gibbs plăteşte doar pentru antrenor vreo 200.000 de euro pe an. Doar antrenorul! Iar în ziua de astăzi dacă nu ai o echipă lângă tine nu ai cum să reuşeşti. Alt exemplu, Mihaela Buzărnescu. Ca să poată juca peste tot şi să urce de pe locul 500 în prima sută, pe la locul 50, a fost obligată să meargă doar singură. Singură la toate concursurile, vă daţi seama?! Şi ţineţi cont, tatăl său este antrenor de tenis", a mai spus Fetecău.
Bianca Andreescu (17 ani, foto dreapta, alături de Nathalie Tauziat), născută în Canada, cu abc-ul tenisului învăţat în România, este susţinută financiar de federaţia de tenis de acolo. Nathalie Tauziat, fostă jucătoare importantă, cu finală la Wimbledon şi 8 titluri WTA în carieră, are contract cu federaţia din Canada şi e plătită să o pregătească şi pe Bianca. Tot ea a antrenat-o la un moment dat şi pe Eugenie Bouchard.
Nicole Gibbs (foto), 24 de ani, are patru titluri ITF câştigate în carieră şi cel mai sus a urcat până pe locul 68. În prezent este pe locul 110.
Este ştiut faptul că inclusiv familia Simonei Halep a fost nevoită să facă sacrificii enorme pentru a putea susţine financiar cariera sportivei ajunse acum la 26 de ani. La un moment dat, tatăl său a decis să-şi vândă fabrica de lactate atunci când a simţit că nu mai are suficienţi bani pentru susţinerea fiicei sale la cel mai înalt nivel. Simona şi-a răsplătit apoi părinţii cu vârf şi îndesat, inclusiv cu răscumpărarea afacerii, dar câţi dintre sportivi pot ajunge acolo unde este acum jucătoarea născută în Constanţa.
Etichete: bianca andreescu , adrian fetecau , irina fetecau , cat se cheltuie la tenis , pret tenis , "tenis. sportul inventat de diavol"
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Cântăreții de manele Bogdan Mocanu și Culiță Sterp și-au cerut scuze public după ce au postat pe...