"România e tărâmul haosului". Presa străină, reportaj despre ţara care le-a lansat pe Halep şi Buzărnescu
04.08.2018, 14:27România dă liderul mondial al tenisului feminin şi are nu mai puţin de şase jucătoare în Top 100 WTA, iar ascensiunea fulminantă a acestui sport în ţara noastră a trezit interesul străinilor.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Jurnalistul polonez Bartosz Gebicz, de le revista Przeglad Sportowy, a venit să descopere cum a fost posibil ca Simona Halep, Mihaela Buzărnescu şi celelalte românce să realizeze performanţe nemaiîntâlnite pentru tenisul feminin din România. A găsit o ţară a contrastelor şi a concluzionat că rezultatele vin datorită individualităţilor, nu ca urmare a unui proiect bine pus la punct.
"România mi-a oferit sentimente mixte. Se transformă dinamic şi agresiv, amintindu-mi de Polonia de acum 15 ani. E tărâmul haosului, care te poate captiva cu munţi frumoşi şi Dracula, dar, în acelaşi timp, te poate speria cu mult kitsch, şoferi nebuni, gunoaie sau câini vagabonzi la fiecare pas.
În plus, găseşti multe ruine ale unor investiţii neterminate şi o largă zonă de sărăcie. În orice caz, poţi simţi energia grozavă şi entuziasmul oamenilor, care nu vor să piardă nicio clipă. Magazinele sunt deschise de dimineaţă până seara, inclusiv duminica", scrie Gebicz, care s-a decis să realizeze materialul după ce a discutat cu Mihaela Buzărnescu la Wimbledon, iar jucătoarea noastră i-a explicat că tenisul este un sport la modă în România, datorită succeselor din ultimii ani.
Însă ziaristul polonez a aflat că rezultatele excelente se explică nu prin investiţiile făcute de autorităţi, ci prin sacrificiile făcute de jucătoare şi de familiile acestora.
"Sportivii au parte de succes în mod regulat, deşi climatul în Romania este diferit decât cel din Italia, sunt mai puţine cluburi decât în Spania sau Franţa şi nu există turnee majore. Nu există un sistem de dezvoltare, dar, chiar şi aşa, România are o medalie olimpică (argintul obţinut la dublu de Horia Tecău şi Florin Mergea, la Rio, în 2016 - n.r.) şi şase jucătoare în Top 100. În această parte a Europei, tenisul funcţioneaza în mod individual.
Trebuie să intri în datorii, să mergi la bancă, să te împrumuţi la familie sau la prieteni. Trebuie să-ţi vinzi casa, eventual să plângi după ea, dar eventual vei avea condiţiile potrivite pentru antrenament", a notat Gebicz.
În aceste condiţii, nu e o surpriză că Simona Halep se bucură de o popularitate uriaşă. Chiar mai mare decât cea de care are parte Gică Hagi, consideră publicaţia citată.
"Urmele Simonei Halep le găseşti la fiecare pas. Apare pe panouri cu autorităţile locale, face reclamă la băuturi, deodorante şi telefoane, iar în acest timp şi-a creat şi un imperiu imobiliar. Şi-a cumpărat un hotel în Braşov (Poiana Braşov - n.r.), în timp ce în Mamaia a construit un imobil. A devenit o personalitate cum este Robert Lewandowski pentru polonezi. Nu doar un sportiv, ci mai mult o celebritate. L-a întrecut deja pe Gica Hagi", concluzionează Bartosz Gebicz.
Etichete: tenis romania , wta , simona halep , mihaela buzărnescu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...