Exclusiv Antrenorii Simonei Halep, considerați vinovați pentru doparea sportivei. ”Medicul nu este prost, nu este dobitoc”
articol scris de Digi Sport21.10.2022, 19:14
Simona Halep (31 de ani, 9 WTA) a fost depistată cu roxadustat, o substanță interzisă, în urmă cu două săptămâni, iar astăzi a fost făcut anunțul oficial.
Media: Liga Digi Sport, marți, 15:30, DGS 1
Media: Fotbal European, marți, 17:30, DGS 1
Românca a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate din Tenis și, la scurt timp, a venit cu un comunicat pe rețelele sociale.
Pompiliu Popescu îi acuză pe antrenorii Simonei Halep pentru situația creată: ”A vrut să crească performanța prin furt”
Fostul medic al echipei naționale a României, Pompiliu Popescu, este de părere că nu mai există cale de întors pentru Simona Halep, iar sportiva din România trebuie să lupte pentru a demonstra că a ingerat substanța interzisă accidental, la sugestia celor din jurul său.
Medicul sportiv este de părere că astfel de situații sunt provocate în special de antrenori și nu de medici. Acesta consideră că nu există medici ”întregi la cap” care să sugereze utilizarea unei asemenea substanțe, cunoscând riscurile la care se supune jucătorul și chiar el.
”Proba este recoltată cel puțin acum trei săptămâni, o lună. S-au efectuat cele două probe, A și B. Proba B este cea care încheie testul, validează testul. Este definitivă. În această situație, nu mai este nimic de făcut din punct de vedere al sportivei. Este cu certitudine dovedită doparea. Că va merge la TAS sau nu, probabil va merge pe varianta că a fost o greșeală. Ei, nu are cum să fie o greșeală, pentru că acea substanță nu se poate ingera accidental. Nu se găsește în alimente. Ea trebuie doar administrată.
Atunci, substanța este folosită în situații de anemii, pentru că formează globule roșii, după dialize, după chimioterapie anti-cancer. Existența ei este destinată unor tratamente pentru afecțiuni grave. Nu poți să invoci în această situație că ai făcut tratament. Pentru ce? Anemia, sigur că da. Este unul dintre diagnosticele care necesită administrarea acestei substanțe.
Pompiliu Popescu: ”Medicul nu este un prost, un dobitoc, care să nu știe la ce duce așa ceva”
(n.r - Să se fi încrezut în staff?). Asta da. Nu este o greșeală de ingestie. Nu poate fi găsită în alimentație, că în mod accidental ai mâncat-o. Dar staff-ul da. Se practică acest lucru, în mai multe sporturi, la mai multe nivele. Când antrenorii au astfel de inițiative pentru a-și spori rezultatul muncii lor. Vă spun cu certititudine că nu există niciun medic pe pământ să facă așa ceva. Nu este un prost, un dobitoc, care să nu știe la ce duce așa ceva.
Bineînțeles că se poate. Poate provoca policitemia vera. O afecțiune care produce un număr mare de globule roșii, care duce la formare de cheaguri în artere, la creier și inimă. Nu există medic care să prescrie cu bună-voie așa ceva. Dar antrenori da, să-i crească banii și buzunarul unui sportiv. Faci asta ca să câștigi bani.
În momentul în care se vine la control, acolo trebuie să completezi niște formulare cu medicamentația pe care ai luat-o în ultimele săptămâni.
Dacă aduci un antrenor, avid să-și arate roadele muncii lui, acesta poate face un lucru și fără știrea sportivei. Nu știu care este situația, dar la nivelul ăsta și la banii ăștia, îți permiți să ai un medic pe problema respectivă. Nu e ca la Foresta Fălticeni, să zici nu-știu-ce. La nivelul ăsta, nu se poate greși. Aici, greșeala este exclusă.
Asta este varianta pe care ar putea să meargă cel mai bine, cel mai ușor. Să invoce imixtiunea antrenorului, celui care a vrut să-i crească performanța prin furt.
Atunci, ea poate să pledeze nevinovată, dar pe linia antrenorului, deplasând problema spre antrenor. Ea nu poate spune că nu a existat acea substanță în corpul ei.
Substanța rezistă cel puțin trei săptămâni în corp, ca un anabolizant, dar există efectul ei, care se regăsește în numărul mare de globule roșii. Beneficii, doar să furi, să câștigi bani într-un anumit moment. D-aia s-a creat antidopingul în sport, pentru a proteja sănătatea sportivilor de performanță.
Ca să iasă cu fruntea sus, ea trebuie să deplaseze vina către antrenor și să pledeze nevinovată. Mai mult nu are ce să facă”, a declarat medicul sportiv Pompiliu Popescu, la Liga Digisport.
VIDEO: Intervenția medicului Pompiliu Popescu, la Liga Digisport
Etichete: simona halep , pompiliu popescu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O înregistrare video care pretinde că arată capturarea de către ruşi a unui australian care lupta...