ANALIZĂ - Cum a pierdut Simona Halep a doua finală de la Roland Garros
10.06.2017, 23:56Simona Halep a fost la trei game-uri distanță de primul titlu de Grand Slam și de primul loc în clasamentul WTA, dar, cu toate acestea, cea mai bună jucătoare din România a pierdut a doua ei finală de la Roland Garros, 6-4 4-6 3-6, în fața Jelenei Ostapenko.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Simona a fost condusă de două ori cu un break, în primul set (ea și-a pierdut serviciul inclusiv în game-ul inaugural), dar a revenit de fiecare dată și, apoi, și-a adjudecat manșa în timp ce se afla la primire.
Românca a continuat foarte bine și a început în forță și setul secund. Ea s-a desprins rapid la 3-0, iar, în game-ul următor, a avut trei șanse, dintre care două consecutive, pentru a face 4-0, cu dublu-break.
Ostepenko nu a renunțat și a reușit să revină în meci. După salvarea acelor mingi de break, letona a avut o serie de patru game-uri consecutive, iar, apoi, a câștigat și setul, după ce, la 4-4, a câștigat un game alb pe serviciul advers.
Halep a început bine și setul decisiv și a ajuns să conducă cu 3-1. Ostapenko a revenit și de această dată și a egalat. La 3-3, baltica a beneficiat și de un ajutor uriaș din partea fileului, care a făcut ca, la minge de break pentru ea, să schimbe direcția unei mingi care urma să iasă afară și să o facă să cadă în terenul Simonei, fără ca românca să poată să o mai ajungă.
Modul în care s-a încheiat ultimul schimb de mingi din game-ul al șaptelea al setului decisiv i-a surprins și pe cei care se ocupă de site-ul oficial al WTA: ”Incredibil! Ostapenko face break după unul dintre cele mai absurde puncte. Acel backhand puternic executat ar fi ieşit mult afară, dar fileul a făcut ca soarta punctului să fie alta. Ce a fost asta?”, a fost reacția celor de la wtatennis.com.
Din acel moment, letona nu a mai putut fi oprită și nu a mai pierdut niciun game, aducând aminte de revenirea Simonei Halep din sfertul de finală cu Elina Svitolina. Contra ucrainencei, românca a câștigat, deși a fost condusă cu 6-3 și 5-1. Ea a fost ajutată de fileu în momentul în care avea minge de set în tie-break-ul manșei a doua și, după acel moment, nu a mai cedat niciun game, adjudecându-și decisivul cu 6-0.
La final, Halep a recunoscut superioritatea adversarei sale, care, prin loviturile sale, a decis majoritatea punctelor din această finală. Simona n-a reușit astfel să o blocheze și nici nu a profitat suficient de greșelile neforțate ale jucătoarei din Letonia, care i-au adus peste jumătate din punctele obținute în această finală.
”Nu eu am pierdut. Ea a câştigat meciul. Sunt foarte tristă. Dar cred că am avut un sezon foarte bun pe zgură. Sunt din nou pe locul 2 (WTA). Sunt tristă pentru că am pierdut azi, dar de fiecare dată e greu când pierzi. Doare foarte tare, dar încerc să iau tot ce a fost bun. Voi avea nevoie de timp pentru a depăşi acest moment. Nu am renunţat niciun moment în acest meci, dar ea a jucat foarte bine. După o pauză voi reveni pe teren”, a declarat românca, după meci.
Jelena Ostapenko a lovit direct câștigător de 54 de ori în finala feminină de la Roland Garros, în timp ce Halep a reușit doar 8 ”winners”. Românca a câștigat, în total, 94 de puncte, sâmbătă, pe ”Philippe-Chatrier”, dar peste jumătate dintre acestea, 54, i-au fost făcute cadou de către letonă, prin greșelile sale neforțate (numărul acestora a fost egal cu numărul loviturilor direct câștigătoare).
Faptul că Halep a greșit mult mai puțin, doar de zece ori neforțat, n-a ajutat-o prea mult, întrucât Ostapenko a obținut 102 puncte, în total.
Agresivitatea letonei a făcut-o pe româncă să alerge mai mult decât adversara. Simona a acoperit 1994,2 metri în cele două ore de joc, în timp ce Jelena a alergat 1575,2 metri.
La trei ani după înfrângerea din ultimul act de la Paris, contra Mariei Sharapova, Halep a admis că acest eșec, contra lui Ostapenko, doare mai rău decât cel din 2014, în fața rusoaicei:
”Aceasta (înfrângerea) e mai dureroasă decât cea din 2014. Aceasta doare mai rău, pentru că am realizat ce înseamnă", a spus Simona Halep la conferinţa de presă care a urmat după finala cu Jelena Ostapenko, pentru ca apoi, precum o adevărată campioană, să recunoască meritele adversarei: "A jucat extraordinar. Am fost spectatoare la unele puncte. Voi lucra pentru că vreau să repet acest lucru (n.r.finala). Am fost aproape, dar ea a revenit şi a reuşit. E dificil să rămâi calm, dar ea a fost foarte bună”.
Halep a reușit însă să-i impresioneze pe Chris Evert și Ilie Năstase, în ciuda înfrângerii suferite în fața lui Ostapenko.
”Oarecum surprinsă să văd performanța briliantă a Jelenei Ostapenko împotriva Simonei Halep... Simona a arătat grație în înfrângere... Ambele sunt campioane”, a postat americanca pe contul ei de Twitter.
"Suntem cu toţii dezamăgiţi, normal. Aşa cum cu siguranţă este şi ea. A fost atât de aproape să câştige finala. A avut la un moment dat parcă trei mingi de 4-0 (n.r. - în setul doi), dar adversara ei a întors meciul şi a câştigat.
E păcat când pierzi aşa. Dacă se întâmpla în primul tur, era mai uşor, dar în finală să pierzi aşa e dureros. Însă indiferent că a pierdut, Simona rămâne o campioană şi sperăm toţi să revină cât mai repede”, a spus și Năstase.
Pe de altă parte, ea fost criticată de către Mats Wilander și Martina Navratilova.
”La început, Halep a fost mai aproape de linia de fund a terenului şi a împins-o pe Ostapenko de acolo, dar lucrurile s-au schimbat. A fost 6-4, 3-0, cu mingi să se desprindă la 4-0.
Nu ştiu dacă Halep s-a relaxat, dar meciul s-a schimbat de acolo. Probabil că Halep s-a tot gândit că a fost atât de aproape şi s-a panicat. A fost din ce în cea mai tensionată. Nu ai cum să pierzi acest meci. Ostapenko i-a furat titlul din mâini Simonei Halep”, a spus fostul mare jucător suedez.
"Halep a jucat cu grijă cam tot meciul sperând că Ostapenko va face greşeli. Trebuie să joci ca să câştigi, nu să nu pierzi'', a adăugat și Navratilova.
De partea cealaltă, pentru Jelena Ostapenko, primul turneu câștigat în carieră este unul de Grand Slam. Aflată la prima finală majoră, baltica nu s-a lăsat intimidată și nu a cedat nici măcar când a trebui să revină de la set și 3-0 pentru adversară.
"E uimitor ce mi se întâmplă. Nu pot să cred că sunt campioană la Roland Garros, la 20 de ani. Sunt foarte fericită și n-am cuvinte!
A fost visul meu de când am devenit jucătoare! Știam că Simona este foarte bună, dar am jucat agresiv și totul s-a întors în favoarea mea. Am încheiat în stilul meu și am luptat pentru fiecare punct. Mulțumesc echipei mele, familiei și tuturor celor care m-au sprijinit", a spus Ostapenko, cea mai tânără câștigătoare de Grand Slam, de la Sharapova încoace.
Letona a devenit prima jucătoare care a cucerit un turneu de Grand Slam fără să fie cap de serie din ultimele două decenii. Precedenta performanţă de acest gen, pe tablourile de simplu, a fost reuşită de brazilianul Gustavo Kuerten, în 1997, iar legăturile dintre cele două performanţe sunt incredibile. Ostapenko s-a născut pe 8 iunie 1997, chiar ziua în care "Guga" Kuerten a cucerit, fără să fie cap de serie, primul titlu din carieră la Roland Garros, după o finală cu spaniolul Sergi Bruguera, cel în care a devenit campion fără a fi cap de serie, la fel ca letona în acest an.
După finala de la Roland Garros, Jelena Ostapenko a făcut un salt de 35 de poziții în clasamentul WTA, până pe locul al 12-lea, în timp ce Simona Halep a ratat șansa de a deveni lideră mondială și, începând de luni, se va regăsi pe treapta a doua a ierarhiei, după germanca Angelique Kerber.
Începând din acest an, Digi Sport transmite ÎN DIRECT și ÎN EXCLUSIVITATE 55 de turnee WTA pe sezon.
PROGRAMUL TRANSMISIUNILOR DIGI SPORT
Etichete: finala , simona halep , roland garros , infrangere , jelena ostapenko
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...