Ultimul finiș pentru singurul campion paralimpic al României: “După Rio, urmează probabil o altă viață”
19.09.2016, 14:15Eduard Novak (40 de ani) a închis cu trei finișuri în Top 10 a patra sa participare la Jocurile Paralimpice, iar duminică, în ziua ceremoniei de închidere, a transmis un mesaj emoționant de despărțire. “După Rio, urmează probabil o altă viață. Sunt fericit că am o familie minunată care m-a sprijinit în permanență. Pentru că mă pot uita în ochii copiilor mei știind că nu le va fi vreodată rușine de tatăl lor. Sunt fericit că în următorii 10 ani mă pot odihni ușor pentru că nu am nimic de ascuns”, sunt gândurile trasmise de cel mai de success rutier român al ultimilor ani, prin intermediul unei rețele de socializare.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Portdrapelul echipei paralimpice de la Rio, Eduard Novak este primul și singurul campion paralimpic al României. În 2012, în prima zi de toamnă, sportivul născut la Miercurea Ciuc a câștigat proba de 4km urmărire pe velodrom, după ce, cu câteva zeci de ore înainte, în calificări, doborâse recordul mondial, fiind cronometrat cu timpul de 4:40:31. Românul corectase timpul-reper din 2009, al fostului său coleg din echipa Tuşnad Cycling Team, Jiri Jezek (Cehia). Aurul din 2012 a fost pasul înainte în carieră, după argintul cucerit de Eduard Novak cu patru ani în urmă, la Beijing.
Goana după performanță: de la hochei la patinaj și ciclism
La 40 de ani, Eduard Novak poate afirma în sfârșit că a petrecut mai mulți ani în șaua bicicletei, decât pe patinoar. Născut într-un oraș cu mare tradiție în hochei, Eduard a cochetat mai întâi cu sportul care l-a lansat și pe Ion Țiriac. Flămând de performanță, s-a reorientat însă rapid spre patinajul viteză. “Mi-am dorit dintotdeauna să urc pe prima treaptă a podiumului şi hocheiul părea că mă ţine în loc, iar la remarca tatălui meu cum că ar trebui să fac ceva potrivit mie, am decis după puţin timp să mă dedic patinajului viteză. După 10 ani de patinaj viteză, 25 de titluri naţionale, 30 de recorduri naţionale şi locul 3 la Cupa Mondială de juniori, nu îmi doream să mă opresc nicio secundă. Viaţa m-a oprit însă”, își scrie singur povestea Eduard Novak, pe site-ul oficial.
Visul de a ajunge pe cea mai înaltă treaptă a podiumului mondial la patinaj i-a fost însă spulberat de un accident de mașină, petrecut în drum spre patinoar. În drum spre concurs. Se întâmpla în 1996, iar medicii au fost nevoiți să îi amputeze “Ambițiosului” – așa cum îl porecliseră colegii pe Eduard Novak - laba piciorului drept. Foamea de performanță și-a spus din nou cuvântul, atunci când Eduard nu s-a putut mulțumi cu o diplomă la Facultatea de Drept și o carieră de jurist. “Am reuşit să profesez puţin timp şi am realizat la fel de repede că în meseria de jurist nu există podium sau medalii, iar eu asta îmi doream, să fiu cel mai bun, să fiu campion”
Ciclismul a devenit refugiul său. Și tichetul spre performanță. Eduard Novak a îmbinat tururile mari cu întreceri rezervate sportivilor cu dizabilități. Chiar și la a doua participare paralimpică, Novak se întreba dacă locul lui este acolo, alături de sportivi care au probleme mult mai mari. “La Londra, am simţit că nu am ce căuta acolo, pentru că eu am doar laba piciorului drept amputată. Însă sunt nişte cazuri foarte complicate", declara Eduard Novak în 2012.
Concluzii după Rio și ultimul finiș
“Ieri s-au încheiat pentru mine Jocurile Paralimpice. Am venit în Brazilia cu gândul la o medalie, cu visul să câștig măcar una în trei ediții diferite. Nu am reușit, am obținut un loc 5, un loc 6 și un loc 9. După 3 ani de muncă asiduă, mari sacrificii pentru mine și familia mea, sunt totuși fericit. Eliberând mintea de dezamăgirea de moment, pot privi lucurile obiectiv și răspunsurile vin de la sine.
Am făcut tot ce a fost posibil să ajung la Rio în cea mai bună formă, am dus o viață de atlet profesionist, am respectat o dietă dură în multe momente, dar mai mult nu s-a putut. Cred că mesajul social transmis este mult mai important decât o medalie olimpică obținută cu orice preț…Vă mulțumesc tuturor celor care ați stat cu sufletul la gură în timpul curselor de la Rio și fanilor pentru mesajele de încurajare!”, a transmis Eduard Novak pe contul oficial de Facebook, punctând că, în continuare, se va concentra pe proiecte de management, pentru a dezvolta “ciclismul din România și fenomenul paralimpic”.
Etichete: jocurile paralimpice , eduard novak , campion paralimpic , mesaj despartire
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...