TOP 3 realizări în sport în 2018 şi cele mai mari dezamăgiri ale anului
31.12.2018, 21:012018 a reprezentat un an plin de reușite, unele istorice, dar a fost și presărat cu momente care au adus dezamăgirea în rândul fanilor sportului românesc. La final de an, vă prezentăm cele mai frumoase trei momente din ultimele 12 luni, dar și trei lucruri cu care sportul nostru nu se poate mândri.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
La categoria celor pe care i-am aplaudat în picioare în 2018 i-am ales pe Simona Halep, naționala U21 a României și pe Răzvan Lucescu. Dezamăgirile au fost reprezentate de ratarea calificării echipelor românești în grupele cupelor europene, parcursul dezastruos al lui Dinamo și de gimnastica românească.
PERFORMANŢELE ANULUI 2018
Simona Halep, regina tenisului mondial, câștigă primul ei turneu de Grand Slam
Simona Halep a reușit o performanță istorică în 2018. Sportiva de 27 de ani a câștigat primul ei turneu de Grand Slam la Roland Garros, acolo unde se impusese și la junioare, cu un deceniu în urmă. Rezultatul a fost unul muncit, dacă ținem cont că a venit după a patra finală majoră disputată. În ultimul act, ea a învins-o pe Sloane Stephens, cu 3-6, 6-4, 6-1.
2018 a început pentru ”Simo” cu o calificare dramatică în ultimul act de la Australian Open, acolo unde a fost învinsă de Caroline Wozniacki. Efortul depus la Antipozi a fost unul supraomenesc, românca având nevoie de tratament pe perfuzii după duelul cu daneza.
Halep nu a renunțat ușor la visul ei și, pe lângă trofeul de la Paris, și-a mai trecut în cont și titlurile de la Shenzhen și Montreal, jucând și finalele de la Australian Open, Roma și Cincinnati.
Simo a dominat copios tenisul mondial în ultimele 12 luni: Simona a petrecut 49 de săptămâni pe prima poziție a ierarhiei WTA, ultimele 45 fiind consecutive. Astfel, ea a ajuns la un total de 61 de săptămâni în întreaga carieră pe cea mai înaltă treaptă.
Un moment dificil a venit spre finalul sezonului, atunci când Darren Cahill a anunțat că cei doi vor întrerupe colaborarea. Australianul vrea să petreacă mai mult timp alături de familie, iar ”Simo” nu l-a înlocuit încă cu un alt antrenor.
L'Equipe a inclus-o pe Simona Halep în clasamentul "Campioana campionelor" din 2018
Simona Halep a câștigat turneul de la Roland Garros, iar francezii nu au trecut ușor peste această performanță. Simona Halep a fost inclusă de prestigioasa publicație franceză L'Equipe în clasamentul pentru "Campioana campioanelor".
Numărul 1 WTA ocupă poziția a 6-a în, poate, cel mai select top al sportului feminin. Pe prima poziție se află Simone Biles, marea campioană a gimnasticii din SUA, cea care a mai câștigat acest top și în 2016. Locul 2 a fost ocupat de Mikaela Shiffrin (schi), SUA, iar podiumul a fost încheiat de catre cehoaica Ester Ledecka (schi și snowboard).
Locurile 4 și 5 au fost ocupate, în această ordine, de sportiva din Norvegia, Marit Bjoergen (schi fond) și de atleta din Marea Britanie, Dina Asher-Smith.
"Campioana campioanelor" este o anchetă în care votul este secret, iar fiecare jurnalist care votează e nevoit să aleagă 5 nume care au marcat acest an prin marile lor rezultate. La masculin, câștigător a afost ales celebrul schior austriac, Marcel Hirscher.
România U21, calificarea la Campionatul European, după 20 de ani
România U21 a reușit poate cea mai surprinzătoare performanță din 2018, atunci când vorbim despre sportul românesc. Selecționata condusă inițial de Daniel Isăilă și apoi de Mirel Rădoi a obținut calificarea la Campionatul European din 2019 din Italia și San Marino.
Meciul în care tricolorii au strălucit a fost cel contra urmașilor lui Cristiano Ronaldo, disputat chiar în Portugalia. Atunci, ne-am impus cu 2-1, dar am terminat partida cu doi oameni mai puțin pe teren.
Eroul nostru a fost fără doar și poate Ionuț Radu. După mai multe intervenții salvatoare, portarul lui Genoa a apărat un penalty în al nouălea minut al prelungirilor. A fost momentul care ne-a deschis drumul către Euro 2019.
Au urmat trei meciuri disputate pe teren propriu și câștigate (2-0 cu Bosnia și Herțegovina, 2-0 cu Țara Galilor și 4-0 cu Liechtenstein). La Euro, România se va afla în grupă cu Anglia, Franța și Croația.
Programul Grupei României de la Euro 2019
- 18 iunie: Anglia – Franța, ROMÂNIA – Croația
- 21 iunie: Anglia – ROMÂNIA, Franța – Croația
- 24 iunie: Croația – Anglia, Franța – ROMÂNIA
“Poate ne-am fi dorit o grupă mai uşoară, dar ca să ajungi să fii cel mai bun trebuie să te baţi cu cei mai buni. Am căzut cu adversari foarte puternici, dar tot trebuia să jucăm şi cu cei buni până la urmă, sunt meciuri din care jucătorii mei au doar de câştigat. Să ne gândim la câştigarea Campionatului European e o declaraţie îndrăzneaţă mai degrabă. Dacă la o calificare care vine după 20 de ani ne gândim să câştigăm Europeanul...
Eu cred că întâi ar trebui ca aceste calificări să devină o obişnuinţă şi apoi să avem astfel de obiective. Prima dată trebuie să trecem de grupe şi, chiar dacă la prima vedere noi şi croaţii ne batem pentru locurile 3 şi 4, cred că la un turneu final nu se ştie nimic dinainte, iar Franţa şi Anglia cred că vor avea viaţă grea. Cred că în acest moment Anglia este echipa cea mai completă. Eu cred că ieşirea din grupă este cea mai importantă”, a declarat Rădoi, într-o conferinţă de presă.
Răzvan Lucescu are Grecia la picioare
Răzvan Lucescu și PAOK domină autoritar campionatul din Grecia. Pornită cu o penalizare de două puncte, PAOK are un parcurs aproape perfect în prima ligă, înregistrând 13 victorii și un rezultat de egalitate, după primele 14 etape. ”Mister Perfect” e aproape să intre în istoria grupării din Salonic, care nu a mai câștigat titlul de campioană din sezonul 1984-1985.
Fiul lui Mircea Lucescu a fost aproape de câștigarea titlului și în stagiunea precedentă, dar deținătoarea trofeului a fost decisă ”la comisii”, după scandalul uriaș de la finalul stagiunii. Astfel, fostul selecționer a fost nevoit să se mulțumească ”doar” cu Cupa Greciei.
Performanță istorică pentru Răzvan Lucescu
Răzvan Lucescu se bucură de multă apreciere la PAOK, din partea suporterilor și a patronului Ivan Savvidis și asta pe bună dreptate. Românul a reușit să atingă o performanță istorică.
Românul este antrenorul care a atins cel mai repede 50 de victorii în istoria lui PAOK Salonic. Doar de 69 de partide a avut nevoie fostul antrenor de la Rapid și al naționalei României pentru a bifa această performanță.
Astfel, românul a surclasat antrenori cunoscuți precum Dusan Bajevici și Fernando Santos, respectiv actualul selecționer al Greciei, Angelos Anastasiadis.
72% este procentajul victoriilor lui Răzvan Lucescu la PAOK Salonic.
DEZAMĂGIRILE ANULUI 2018
Echipele românești nu există în Europa
CFR, FCSB, Craiova și Viitorul s-au prezentat la startul preliminariilor pentru calificarea în grupele cupelor europene, dar niciuna nu a trecut linia de sosire. Cea mai mare dezamăgire a fost, fără doar și poate, CFR. Campioana a fost eliminată în play-off-ul Europa League de Dudelange, după o dublă înfrângere (0-2 și 2-3).
Acesta reprezintă și unul dintre motivele pentru care, chiar dacă e lider în Liga 1, CFR are probleme mari financiare în acest moment. Ardelenii fac tot posibilul să vândă câteva vedete pentru a putea aduna 3 milioane de euro, după ce Neluțu Varga a anunțat că nu va mai investi în clubul din Gruia.
FCSB, eliminată de Andrei Ivan
FCSB ne obișnuise cu rezultatele importante în Europa, dar 2018 nu a fost nici pentru roș-albaștri un an reușit. După ce a trecut de Rudar (2-0 și 4-0) și de Hajduk Split (0-0 și 2-1) echipa condusă la acel moment de Nicolae Dică a fost eliminată de Rapid Viena (1-3, 2-1). Eșecul în fața echipei lui Andrei Ivan a fost considerat poate cel mai greu moment al anului de către Mihai Stoica.
"Se poate să nu intrăm în play-off pentru că nu este nimc sigur în acest moment. Faptul că ar fi o perioadă de patru ani fără titlu nu ar fi o mare problemă pentru un club de talia FCSB, care contează și are pretenții în spațiul carpato-danubiano-pontic.
Nu, problema este că nu ne-am calificat în grupe. La noi, decepția anului 2018 este faptul că am fost eliminați de Rapid Viena. Am trecut de sloveni, am trecut de Hajduk, dar ne-am împiedicat de austrieci", a declarat Mihai Stoica, la emisiunea "Fotbal Club".
Craiova și Viitorul, fără șanse în Europa
Viitorul lui Gică Hagi a fost eliminat în turul 2 preliminar din Europa League de Vitesse. După 2-2 în România, olandezii s-au impus cu 3-1.
Craiova, câștigătoarea Cupei României, nu a avut nici ea mari șanse în fața germanilor de la Red Bull Leipzig. După 1-3 în deplasare, oltenii au obținut un 1-1 de palmares.
Este a doua oară în ultimii 15 ani când se întâmplă ca România să nu aibă reprezentantă în grupele cupelor europene. Precedentul fiind reprezentat de sezonul 2015-2016. Din cele 80 de echipe rămase în grupele UEFA Champions League (32 de cluburi) și UEFA Europa League (48 de cluburi), niciuna nu a fost atunci, ca și acum, din România. FCSB și Astra erau atunci echipele de care ni s-au legat ultimele speranțe, dar acestea au pierdut cu Rosenborg, respectiv Alkmaar.
ECHIPELE ROMÂNEŞTI ÎN GRUPELE CUPELOR EUROPENE
Sezonul 2004/05 - Steaua (Cupa UEFA)
Sezonul 2005/06 - Steaua, Dinamo, Rapid (Cupa UEFA)
Sezonul 2006/07 - Steaua (Liga Campionilor); Dinamo, Rapid (Cupa UEFA)
Sezonul 2007/08 - Steaua (Liga Campionilor)
Sezonul 2008/09 - CFR Cluj, Steaua (Liga Campionilor)
Sezonul 2009/10 - Unirea Urziceni (Liga Campionilor); FC Timişoara, Dinamo, Steaua, CFR Cluj (Europa League)
Sezonul 2010/11 - CFR Cluj (Liga Campionilor); Steaua (Europa League)
Sezonul 2011/12 - Oţelul Galaţi (Liga Campionilor); Rapid, FC Vaslui, Steaua (Europa League)
Sezonul 2012/13 - CFR Cluj (Liga Campionilor); Steaua (Europa League)
Sezonul 2013/14 - Steaua (Liga Campionilor); Pandurii Tg. Jiu (Europa League)
Sezonul 2014/15 - Astra Giurgiu, Steaua (Europa League)
Sezonul 2015/16
Sezonul 2016/17 - FCSB, Astra
Sezonul 2017/18 - FCSB
Sezonul 2018/19
Dinamo, aproape să rateze play-off-ul pentru al doilea an consecutiv
Fanii dinamoviștilor au ajuns la capătul puterilor după încă un an dezamăgitor din partea favoriților. După ce în stagiunea precedentă, ”câinii roșii” au ratat play-off-ul, șansele ca acest lucru să fie reparat în această campanie sunt pur matematice.
Chiar dacă a schimbat trei antrenori în ultimele 12 luni, situația a rămas aceeeași. Florin Bratu, Claudiu Niculescu sau Mircea Rednic nu au reușit să salveze haita, ajunsă pe un rușinos loc 11 din 14 echipe, la finalul anului.
Umilință după 45 de ani, în Cupa României
Dinamo a suferit o umilință istorică, la Miercurea Ciuc, prin eliminarea din optimile de finală ale Cupei României. "Câinii" nu au mai pățit așa ceva în fața unei echipe din Liga 3 de aproape o jumătate de secol!
Mai exact, 45 de ani au trecut de când Dinamo era eliminată ultima dată din Cupa României de o echipă din al treilea eșalon. Se întâmpla în sezonul 1972-1973, când la formația "câinilor roșii" jucau, printre alții, Cornel Dinu, Mircea Lucescu, Radu Nunweiller, Augustin Deleanu și Florea Dumitrache.
Constructorul Galați o elimina atunci pe Dinamo din Cupa României, tot din faza optimilor de finală, scor 1-0. În acel sezon, gălățenii ajungeau în finală, dar pierdeau în fața Chimiei Râmnicu Vâlcea (3-0).
Scandal între fani și soția lui Sergiu Hanca
Faptul că fanii dinamoviști și-au pierdut răbdarea cu jucătorii a fost oglindit de scandalul de la Giurgiu, acolo unde Dinamo a fost învinsă cu 4-1. Bucuria soției lui Sergiu Hanca după golul marcat de acesta la 0-4 a fost interpretată ca un gest nepotrivit, iar Andreea a susținut chiar și că a fost agresată fizic.
"Sunt în stare de șoc! Am fost atacată de fanii lui Dinamo pentru că m-am bucurat la golul soțului meu. Dacă nu era fratele meu, eram călcată în picioare! Nu mă pot opri din plâns, nu am mai pățit așa ceva în viața mea. Au împins o prietenă care e gravidă în luna a 4-a. Nu mă pot opri din plâns!", a apucat să spună Andreea Hanca.
Sergiu Hanca a cerut rezilierea contractului cu Dinamo
Mijlocașul de 26 de ani e pregătit să ia o decizie radicală, după scenele incredibile de la Giurgiu. Acesta a afirmat că nici pentru un salariu de 50.000 de euro pe lună nu mai rămâne la gruparea din Ștefan cel Mare.
"Le-am zis lui Danciu, i-am zis lui Bălănescu, am anunțat pe toată lumea, nu știu ce se întâmplă dacă mâine (n.r. - azi) nu-mi reziliază contractul. Poate să-mi dea 50.000 de euro pe lună că eu nu mai rămân la Dinamo. Pentru mine Dinamo a murit în seara asta", a declarat Sergiu Hanca pentru doardinamo.ro.
Dezastru pentru gimnastica feminină
România a avut parte de un dezastru istoric în 2018, într-un sport pe care decenii la rând l-a dominat cu autoritate. Pentru prima oară, echipa feminină de gimnastică nu s-a calificat în finala Campionatelor Europene. România a avut parte de un parcurs de coșmar, iar dezastrul de la Glasgow a venit la paralele, acolo unde toate gimnastele au ratat.
Rezultatele României la Campionatele Europene în concursul pe echipe
1994 locul 1
1996 locul 1
1998 locul 1
2000 locul 3
2002 nu a trimis echipă în concurs
2004 locul 1
2006 locul 2
2008 locul 1
2010 locul 3
2012 locul 1
2014 locul 1
2016 locul 6
La Mondialele de la Doha, ulterior, România s-a clasat pe un modest loc 13 în calificări şi a ratat din nou prezenţa în finală. Dar această nouă contraperformanţă nu a mai surprins pe nimeni, după dezastrul de la Europene.
Din păcate, nici viitorul nu sună foarte bine. După ce echipa feminină a ratat calificarea la Jocurile Olimpice din 2016, după 48 de ani, se pare că șansele sunt mici ca tricolorele să ajungă la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Etichete: simona halep , gimnastica romania , 2018 , performante 2018 , dinamo 2018
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...