Superlativele anului 2019, în sportul românesc! De la succesul istoric al Simonei Halep, la performanțele CFR-ului și ale lui Răzvan Lucescu
31.12.2019, 21:292019 lasă în urmă mai multe momente care le-au adus românilor motive de mândrie. Mai jos, puteți regăsi cele mai importante 5 performanțe care vor rămâne în istoria sportului românesc, la finalul acestui an care demonstrează încă o dată că România propune în continuare campioni la nivel european și mondial.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Astfel, vom parcurge rezultatele lui 2019 de la trofeul istoric câștigat de Simona Halep la Wimbledon, la emulația pe care tricolorii naționalei U21 au adus-o la European. Nu vor lipsi trofeele câștigate de Răzvan Lucescu, dar nici primăvara europeană a CFR-ului, sau fetele de la tenis de masă, care continuă să ne uimească.
Simona Halep, ”regină” la Wimbledon
Vom începe cu Simona Halep. ”Simo” a răzbunat finalele pierdute de Ilie Năstase la All England Club și a devenit primul român care se impune la simplu la Wimbledon. Performanța a venit după un ultim act pe care chiar ea l-a denumit ”dumnezeiesc”, dar și după un traseu de-a lungul căruia a pierdut un singur set, în fața Mihaelei Buzărnescu.
Prima ei finală i-a adus-o în față pe Serena Williams, care câștigase deja trofeul de 7 ori. Simona a demonstrat că a învățat să absoarbă presiunea marilor meciuri și, pentru 55 de minute, a uitat pe cine are în față. A fost un 6-2, 6-2 în fața căruia Williams nu a avut niciun răspuns.
Titlul de la Wimbledon, venit pe suprafața cea mai puțin iubită de Simo, a demonstrat, dacă mai era nevoie, că Halep este o mare campioană și că rezultatul de la Roland Garros 2018 nu a fost unul întâmplător.
Și trofeul, singurul din 2019, a fost cucerit într-un an pe care chiar Halep spunea că îl dorește unul de tranziție, în care să se odihnească mai mult decât o făcuse în precedentele 6 sezoane. Fără a-i lua din merite lui Daniel Dobre, revenirea lui Darren Cahill în echipa sportivei din Constanța ne face să sperăm la câștigarea unui alt Grand Slam, în 2020.
Răzvan Lucescu, dublă istorică în Grecia și trofeul Ligii Campionilor Asiei
Răzvan Lucescu a demonstrat în 2019 că antrenorii români pot face performanțe remarcabile și în afara țării. Fostul selecționer și PAOK au făcut dubla istorică în Grecia, după un sezon perfect.
Venit după finalul controversat din stagiunea 2017-2018, Lucescu nu le-a mai lăsat adversarilor interni nicio șansă: a câștigat titlul fără să fie învins. 26 de victorii, 4 remize și cea mai bună defensivă au dus la primul campionat adjudecat după 34 de ani de PAOK. Și asta chiar dacă a pornit întrecerea cu o penalizare de două puncte.
Pentru ca răzbunarea în fața lui AEK să fie completă, PAOK o învingea în finala Cupei Greciei și Lucescu devenea primul antrenor care reușește dubla cu gruparea din Salonic.
”E cel mai bun an al carierei mele”, spunea Lucescu, care însă nu știa că 2019 îi va mai aduce o mare bucurie pe plan profesional. Plecat la Al Hilal, românul a câștigat Liga Campionilor Asiei, alături de clubul care tocmai ce a fost declarat cel mai bun din zona arabă.
Faptul că 2020 poate arăta la fel de bine pentru Răzvan e demonstrat de ultimul rezultat înregistrat în campionat, 7-0 cu Al Adalh.
Mirel Rădoi și generația României U21 care va merge la Jocurile Olimpice
Lipsa de rezultate a naționalei mari a transformat România U21 în selecționata favorită a românilor. Hagi, Pușcaș sau Radu i-au dus pe tricolorii mici la Euro 2019, primul turneu după o pauză de 20 de ani.
Acolo, România, încurajată în Italia și San Marino de mii de fani, s-a calificat în semifinale după victorii senzaționale cu Croația (4-1) și Anglia (4-2). Chiar dacă ne-au învins nemții în penultimul act, tricolorii au fost la mare înălțime.
Discursurile lui Ionuț Radu din vestiar, golurile lui George Pușcaș, fazele spectacol ale lui Ianis, sau precizia jucătorilor defensivi au adus o calificare la Jocurile Olimpice după o pauză de 56 de ani.
La ediția din 1964, România a pierdut în sferturi cu Ungaria, scor 2-0 pentru maghiari. Aceştia din urmă aveau să câştige aurul, după o finală cu Cehoslovacia. În privinţa noastră, am câştigat meciul pentru locurile 5-6, după ce am învins la scor de neprezentare Yugoslavia. Golurile României au fost marcate în repriza secundă, de Pavlovici, Pârcălab şi Constantin.
CFR Cluj a dominat fotbalul românesc. Minunile lui Dan Petrescu
Dan Petrescu a reușit să facă minuni la CFR Cluj, un club pe care performanțele din această toamnă l-au salvat. Cu probleme financiare, echipa din Gruia a câștigat titlul în stagiunea precedentă, e lider la finalul anului și s-a calificat în șaisprezecimile Europa League.
Ardelenii erau cotați cu șanse mici înainte de parcursul european, dar au ajuns la un pas de grupele UEFA Champions League. Totuși, în play-off, Slavia Praga a fost superioară și i-a trimis pe campioni în Europa League.
Acolo, o grupă cu Lazio, Rennes și Celtic părea inaccesibilă. Nu și pentru Dan Petrescu și ai săi, care au terminat pe 2 în grupă, cu 12 puncte. Precedentul record era deținut de FCSB, care a strâns, în 2012, 11 puncte într-o grupă cu Stuttgart, FC Copenhaga și FK Molde.
Planul financiar trebuie și el menționat, ținând cont de situația grea prin care a trecut clubul. Peste 13 milioane de euro au intrat în conturile ardelenilor. Astfel, cu un echilibru restabilit, CFR a rămas favorită la câștigarea titlului în Liga 1, având un avans de 4 puncte în fața locului 2, ocupat de Astra.
România, campioană europeană la tenis de masă
Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro, Elizabeta Samara, Adina Diaconu şi Irina Ciobanu sunt fetele ”de aur” ale Europei. Conduse de Viorel Filimon, ”tricolorele” au câștigat al cincilea titlu european din istoria României.
Într-o perioadă în care așteptăm renașterea gimnasticii sau a handbalului din România, tenisul de masă ne-a demonstrat că poate ține steagul sus, iar fetele noastre și-au apărat titlul din 2017.
Succesul a venit după un parcurs de excepție. "Tricolorele" au depășit în grupe Slovacia, cu 3-0, și Spania, cu 3-0, în sferturi au trecut de Franța, tot cu 3-0, iar în semifinale au învins Polonia cu 3-1. A urmat în finală un nou 3-0, în fața Portugaliei.
Performanțele menționate mai sus ne fac să sperăm că și în 2020, an ce va fi dominat de Jocurile Olimpice, vom avea parte de rezultate cel puțin la fel de importante ca acestea. HAI, ROMÂNIA!!!
Etichete: razvan lucescu , romania u21 , tenis de masa , dan petrescu cfr
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...