Exclusiv Speranțe năruite pentru CSA Steaua. Politicianul care a dorit schimbarea Legii Sportului, vești proaste pentru "Militari"
articol scris de Digi Sport10.05.2023, 18:36
Unul dintre politicienii care a dorit schimbarea Legii Sportului le aduce vești proaste celor de la CSA Steaua.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Senatorul Constantin-Bogdan Matei spune că avizul negativ dat de Consiliul Legislativ pentru schimbarea Legii Sportului, în urma căreia cluburile de drept public ar fi obținut permisiunea de a participa în ligile profesioniste, ar putea să oprească orice fel de inițiativă în acest sens.
Schimbarea Legii Sportului, dificil de realizat
"Pledoaria Consiliului Legislativ este făcută în mare parte pe standardele Uniunii Europene și noi trebuie să ne aliniem. Întrebarea mea este dacă România poate să facă asta? 90 la sută din sportul din România este la capitolul amatori și non-amatori. Singura care este la nivel profesionist este liga de fotbal.
Toate cluburile departamentele aflate în subordinea ministerelor se vor desființa? Anumite echipe finanțate integral înregistrează rezultate importante. Noi păcălim Europa când participăm în competiții ca amatori și acolo mergem ca profesioniști.
Funcționăm cu o salarizare de profesioniști. Noi trebuie să ne întrebăm dacă mediul privat are capacitatea necesară să susțină sportul de performanță. Vă pot da un exemplu cu Dinamo la handbalul masculin. Riscăm să nu mai avem nici aceste echipe.
În principiu, dacă ne uităm pe avizul Consiliului Legislativ îmi e greu să cred că va mai avea succes pe viitor (n.r. posibila schimbare a Legii Sportului)", a spus Constantin-Bogdan Matei, la Fotbal Club.
VIDEO cu intervenția lui Constantin-Bogdan Matei
Avizul negativ este argumentat în documentul oficial chiar prin poziția Comisiei Europene în astfel de cazuri, potrivit căreia statul poate sprijini sportul, însă doar pe cel amator!
De asemenea, Consiliul Legislativ transmite că se poate ajunge la o concurență neloială, având în vedere că un club de drept public este finanțat de la bugetul de stat, la care contribuie patronii celorlalte participante la competiție.
Aviz negativ pentru modificarea Legii Sportului
”În ceea ce privește finanțările acordate de instituțiile publice cu scopul de a investi în sportul de performanță, semnalăm că o astfel de finanțare este susceptibilă să fie considerată ajutor de stat în sensul art. 107 alin. 1 din Tratatul privind funcționarea Uniuni Europene (TFUE) și, pentru a nu fi acordat ilegal, trebuie să poate fi justificat în temeiul art. 107 alin 3 din tratat.
Potrivit Comisiei Europene, promovarea sportului poate constitui un obiectiv de interes comun în sensul art. 107 alin. 3 lit C din TFUE atât timp cât este sprijinit sportul de amatori și nu activitățile sportive profesioniste.
În cazul adoptării prezentei propuneri legislative, se poate ajunge chiar la situația în care cluburi profesioniste de drept privat, care participă la aceeași competiție sportivă alături de cluburi profesioniste de drept public, să plătească taxe și impozite, în vreme ce cluburile organizate ca instituții publice să beneficieze, în schimb, de alocarea de fonduri bugetare, distorsionând în acest fel mediul concurențial.
În concluzie, față de considerentele arătate, apreciem că prezenta propunere legislativă nu poate fi promovată în forma propusă”, se arată, printre altele, în documentul semnat de Florin Iordache.
Documentul integral al Consiliului Legislativ poate fi citit în galeria foto de mai jos.
Galerie Foto
Avizul Consiliului Legislativ nu este decisiv
Avizul dat de Consiliul Legislativ nu are un rol decisiv în speța privind modificarea Legii Sportului.
Consiliul Legislativ este un organ consultativ, astfel că avizul negativ nu este sinonim cu respingerea proiectului de lege.
Etichete: csa steaua , legea sportului , constantin bogdan matei
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...