SPECIAL digisport.ro Ce au în comun marii fotbalişti ai lumii şi o explicaţie a succesului Stelei şi Viitorului
16.02.2013, 07:02Ce au în comun Cristiano Ronaldo, Xavi, Falcao, Neymar, Cavani, Buffon, Robben, David Silva sau Hagi, Eusebio, Batistuta şi Roberto Baggio? Toţi sunt foşti sau actuali mari fotbalişti şi toţi sunt născuţi în primele două luni ale anului: ianuarie sau februarie. În Liga 1, nu mai puţin de 101 din 470 de fotbalişti au venit pe lume în aceste două luni. Să fie doar o coincidenţă? Se pare că nu...
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Totul începe în copilărie
Celebrul jurnalist şi scriitor canadiano-britanic Malcolm Gladwell scria în cartea sa "Outliers" (Excepţionalii-2008) că data naşterii este un bun factor predictiv al succesului unui viitor sportiv. Motivul este următorul: ligile inferioare se configurează în funcţie de grupele de vârstă şi aceste grupe de vârstă sunt împărţite în funcţie de anii calendaristici, la fel ca la clasele şcolare.
Rezultatul este că micuţii de cinci ani născuţi în decembrie sunt în aceeaşi echipă cu alţi copii aproape cu un an mai în vârstă, născuţi în ianuarie sau februarie. La adulţi, diferenţa de un an aproape nu contează, dar la şase ani diferenţa de viteză, forţă, mărime şi agilitate dintre copii cu un an diferenţă este enormă.
Teoria lui Gladwell este că această diferenţă de început sfârşeşte prin a fi hotărâtoare pentru cei mici. Cei mai buni din fiecare generaţie (născuţi în lunile ianuarie sau februarie) din echipele de copii sunt selecţionaţi în cele mai bune echipe şi primesc antrenamente şi condiţii de pregătire mai bune decât cei mai "puţin dotaţi" (născuţi mai târziu în an). Graţie îmbunătăţirii acestor condiţii de la începutul "carierei" sportive, cei selecţionaţi intră într-un cerc al "privilegiaţilor" care vor face ca diferenţa dintre ei şi colegii lor mai mici cu câteva luni să se adâncească.
Teoria a fost confirmată de cercetători din Anglia şi Australia
Răspunsul la această teorie ar trebui să se găsească în ligile superioare, unde ajung cei mai buni din fiecare sport. Gladwell a realizat un tabel cu datele de naştere ale jucătorilor din liga de hochei canadian (sportul naţional în Canada) şi în cea de baseball din S.U.A. şi a confirmat prevalenţa celor născuţi în luna ianuarie.
La un an şi câteva luni distanţă de la lansarea cărţii lui Gladwell, teoria acestuia avea să fie verificată de un studiu al unor cercetători australieni de la Queensland University of Technology's Institute of Health and Biomedical Innovation. Cercetătorii Dr. Adrian Barnett şi Anette Dobson au analizat datele de naştere ale fotbaliştilor din Australian Football League (AFL), demonstrând că cei născuţi în primele două luni ale anului sunt în număr disproporţionat de mare faţă de cei născuţi în celelalte luni, mai ales cele de final de an. Rezultatele cercetării au fost publicate, în februarie 2010, pe site-ul ScienceDaily.com.
"Copii mai înalţi au un avantaj evident în faţa celor mai plăpânzi când joacă fotbal în mod organizat. Când eşti născut în ianuarie, ai aproape 12 luni avans faţă de cei născuţi în decembrie, iar acest lucru poate avea un efect uriaşi în viaţa ta", a explicat Dr. Barnett, care a observat că sunt cu 33% mai mulţi fotbalişti născuţi în luna ianuarie decât media şi cu 25% mai puţini în decembrie. Deloc surprinzător, teoria se confirmă şi în campionatul României.
Rezultatele nu au făcut decât să confirme ideea lui Gladwell, dar şi studii similare realizate în Marea Britanie. "Cercetările din Marea Britanie arată că cei născuţi la început de an se descurcă mai bine pe plan academic şi tind să aibă mai multă încredere. Iar pentru că activităţile fizice sunt foarte importante, înseamnă că cei mai mici de statură şi de vârstă se descurajează şi fac mai puţin sport", a mai explicat Barnett.
Campioana lumii avea peste 1/3 din lot născut în ian./feb.
În toamna aceluiaşi an, o altă analiză, a site-ului spaniol Cookingideas.es, verifică teoriile anterioare în campionatul spaniol de fotbal, Primera Division, dar şi în lotul naţionalei Spaniei, care cucerea Campionatul Mondial din Africa de Sud.
Astfel, 159 din cei 506 jucători din prima ligă spaniolă analizaţi (31%) sunt născuţi în primul trimestru al anului. În trimestrele doi şi trei au fost născuţi câte 25% din total, iar în ultimele trei luni din an doar 16%. Lunile ianuarie şi februarie au fost lunile cu cei mai mulţi fotbalişti din La Liga: 61 în ianuarie şi 57 în februarie.
Mai mult, din lotul de 23 de jucători care cucerea World Cup 2010, 9 erau născuţi în ianuarie şi februarie şi doar trei în ultimul trimestru (octombrie, noiembrie, decembrie).
Cum stau lucrurile în Liga 1? Deloc surprinzător, ţinând cont de precedentele prezentate, teoria se confirmă şi în campionatul României. Digisport.ro a analizat datele de naştere ale 470 de jucători din loturile celor 18 echipe din Liga 1 şi concluzia se poate vedea în tabelul alăturat. Cei mai mulţi fotbalişti din Liga 1 sunt născuţi în ianuarie (53). Urmează luna februarie, cu 48 de fotbalişti. Lunile cu cei mai puţini fotbalişti născuţi sunt chiar ultimele trei din an: octombrie (32), noiembrie (26) şi decembrie (31).
Clasamentul la zi al Ligii 1 şi numărul de jucători din lot născuţi în primele două luni ale anului:
1. Steaua - 9 (5 ianuarie, 4 februarie)
2. Astra - 6 (2 ianuarie, 4 februarie)
3. Vaslui - 3 (1 ianuarie, 2 februarie)
4. Pandurii - 6 (2 ianuarie, 4 februarie)
5. CFR Cluj - 7 (4 ianuarie, 3 februarie)
6. Petrolul - 6 (2 ianuarie, 4 februarie)
7. Dinamo - 5 (2 ianuarie, 3 februarie)
8. FC Braşov - 3 (0 ianuarie, 3 februarie)
9. Rapid - 2 (2 ianuarie, 0 februarie)
10. Concordia - 3 (1 ianuarie, 2 februarie)
11. Viitorul - 12 (8 ianuarie, 4 februarie)
12. Gaz Metan - 8 (4 ianuarie, 4 februarie)
13. Oţelul - 1 (0 ianuarie, 1 februarie)
14. Ceahlăul - 9 (6 ianuarie, 3 februarie)
15. CSMS Iaşi - 9 (6 ianuarie, 3 februarie)
16. U Cluj - 7 (3 ianuarie, 4 februarie)
17. Turnu Severin - 3 (2 ianuarie, 1 februarie)
18. Gloria Bistriţa - 3 (1 ianuarie, 2 februarie)
Hagi ţine cont de acest detaliu!
Viitorul Constanţa are cel mai tânăr lot din Liga 1, cu o medie de vârstă de 21,9 ani. Dintre cei 26 de jucători aflaţi la pregătirile lui Anghel, nu mai puţin de 12 (aproape jumătate) sunt născuţi în primele două luni ale anului, semn că Viitorul promovează în general cei mai mari şi mai bine pregătiţi jucători de la grupele de copii. Cap de listă este Denis Alibec, fost la Inter Milano, atacantul de 22 de ani căruia Steaua îi face cu ochiul insistent. Doar 9 jucători din formaţia lui Gică Hagi s-au născut mai târziu de luna martie, a treia a anului.
Mai mult, însuşi Gică Hagi este unul din cei născuţi în prima parte a anului, pe 5 februarie. Iar una din vedetele actuale din fotbalul mare, Arda Turan (Atletico Madrid), jucător descoperit şi lansat în fotbalul mare de "Rege", la Galatasaray, este născut pe 30 ianuarie.
Fără jucători din ianuarie-februarie te afunzi în clasament
Situaţia Stelei (9) şi a Viitorului (12) este una specială, dovadă că restul loturilor din Liga 1 prezintă un oarecare echilibru din acest punct de vedere în ceea ce priveşte lotul. Acest lucru nu este însă valabil pentru formaţiile îngropate în zona retrogradării. Gloria Bistriţa şi CS Severin, cele mai slabe echipe din campionat, au împreună doar şase fotbalişti născuţi într-una din primele două luni ale anului. Rapid, cu doar doi reprezentanţi ai acestui interval ianuarie-februarie, este doar pe locul 9, având poate cel mai slab sezon din ultimii 15 ani.
"El Clasico" e egal. Câte 5 fiecare
Cel mai mediatizat derby din lume, cel dintre Barcelona şi Real Madrid, oferă 10 jucători născuţi fie în ianuarie, fie în februarie. Unul dintre cei mai buni pasatori din lume, Xavi, este acompaniat pe lista Barcelonei de Valdes, Pique, Bartra şi Sergi Roberto. Marea rivală Real Madrid răspunde cu Arbeloa, Pepe, Callejon, Di Maria şi Cristiano Ronaldo! La ora actuală, în lume există doi marcatori extraordinari, cum istoria rar a consemnat. Iar faptul că unul dintre ei este născut pe 5 ianuarie 1985 nu este întâmplător, după cum am văzut.
Şi în alte sporturi, cei mai buni sunt din ianuarie şi februarie
Nu doar în fotbal se aplică regula celor născuţi în lunile ianuarie şi februarie. Iată alte câteva nume de sportivi celebri născuţi în cele două luni de început ale anului: Michael Jordan, Muhammad Ali, George Foreman, Wayne Gretzky, Babe Ruth, Oscar de la Hoya, Mark Spitz, John McEnroe, Joe Frazier.
Etichete: steaua , liga 1 , hagi , anglia , romania , spania , calendar , australia , viitorul , copii , pregatire , copii si juniori , ianuarie , nastere , februarie , nascuti , teorie , malcolm gladwell , vedete , sportivi , influente , educatie , rpegatire
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...