Sebastian Perju și Gabriel Morariu, reporterii speciali Digi Sport de la Fed Cup: "Amândoi am trecut printr-un adevărat roller coaster emoțional"
24.04.2019, 16:23Sebastian Perju și Gabriel Morariu au fost corespondenții speciali ai Digi Sport la meciurile de la Fed Cup din Franța. Pentru un telespectator, emoțiile resimțite în timpul vizionării unor meciuri importante pot fi temperate sau, dimpotrivă, amplificate de comentariul din studio sau din teren. Și pentru jurnalistul aflat la fața locului, în mijlocul evenimentelor, ceea ce se întâmplă pe teren poate să îl arunce într-un adevărat carusel emoțional. Așa cum au trăit, la Rouen, la semifinalele Fed Cup și colegii noștri.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Sebastian Perju este pasionat de jurnalism din copilărie. Lucrează ca jurnalist sportiv de 11 ani, iar din 2011 este în echipa Digi Sport. În 2014 a devenit corespondent Digi Sport și Digi 24 în Franța. Astfel, Sebastian a acoperit evenimente marcante cum ar fi atentatele din ultimii ani sau recentul incendiu de la catedrala Notre-Dame, dar și competiții sportive internaționale precum Euro 2016, Roland Garros, Wimbledon și multe altele. Gabriel Morariu s-a alăturat echipei Digi Sport în 2012, când a început să lucreze la site-ul digisport.ro. La puțin timp a devenit comentator de tenis și reporter la turneele disputate în afara țării. Chiar dacă se preocupă de toți jucătorii și sportivii din țara noastră, colegul nostru recunoaște că punctul de interes maxim este reprezentant de Simona Halep. De asemenea, Gabi a reușit să aducă în exclusivitate la microfonul Digi Sport nume importante din tenisul masculin precum Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray.
1. Cum ați primit vestea că o să fiți corespondenți speciali la Fed Cup, anul acesta? Ce alte transmisiuni importante din domeniul sportului alb ați mai acoperit în calitate de corespondenți speciali?
Sebastian Perju: Mă așteptam, având în vedere că, de cinci ani de când sunt corespondentul Digi Sport și Digi 24 în Franța, acopăr evenimente de mare amploare în Hexagon, dar și în țările limitrofe. Am relatat atât de la competiții sportive, precum Euro 2016, Roland Garros, Wimbledon și altele, cât și de la evenimente de interes social, ca atentatele de la Paris sau Bruxelles, alegerile prezidențiale din Franța, prăbușirea avionului în Alpi, etc. Cu toate acestea, de fiecare dată când sunt contactat pentru a oferi transmisiuni de la evenimente de genul simt o mare bucurie, o nerăbdare crescândă și o responsabilitate uriașă de a oferi telespectatorilor cele mai proaspete informații, cele mai bune analize, cele mai interesante interviuri. În astfel de momente, uiți că ziua de muncă are 12 ore, că n-ai timp să mănânci, că alergi pe scări cu trepiedul în mână. Totul se desfășoară pe repede înainte, iar la finalul zilei, rămâi cu un zâmbet mare pe buze dacă treaba a ieșit cum trebuie. Cât despre cea mai importantă transmisiune din tenis din viața mea, cu siguranță Roland Garros-ul câștigat de Simona Halep în 2018 rămâne pentru mine momentul preferat. Acolo, după finală, am rămas cu un amestec de sentimente, anume mândria ca jurnalist de a transmite de la fața locului și emoția pură ca român, văzând-o pe Simona ridicând trofeul.
Gabriel Morariu: Am fost reporterul DigiSport trimis la fața locului în sferturile de finală din Fed Cup, în luna februarie, la Ostrava (Cehia). Din punct de vedere profesional, am avut un sentiment de împlinire, iar personal, am avut niște trăiri incredibile. Acea calificare o să o am pentru totdeauna în suflet. În aceste condiții, m-am bucurat enorm când am aflat că voi fi la Rouen și voi asista la ce speram eu, o calificare în finala Fed Cup. Am acoperit de la fața locului aproximativ 50 de turnee, iar primul a fost Madrid 2013.
2. Cum s-a văzut meciul de la nivelul terenului?
Sebastian Perju: Puțină lume știe, iar colegul meu, Gabi Morariu, o poate confirma, că de la nivelul terenului trebuie să depui un mare efort să vezi liniile, să urmărești cum trebuie schimbul de mingi și să te bucuri de meciul de tenis așa cum o fac telespectatorii. Nu e chiar cel mai bun unghi. Totuși, vorbind de un meci al naționalei României, cred că și Gabi e în asentimentul meu când spun că ne simțeam parte din echipa fetelor, care stăteau în fața noastră pe bancă, cât și din galeria suporterilor ce le-au încurajat pe acestea fără oprire. În oricare altă situație, indiferent de faptul că toți avem jucători preferați, ne stăpânim reacțiile, însă de data aceasta, fiind o partidă istorică, cred că s-a observat și în timpul transmisiei bucuria punctelor câștigate și dezamăgirea de la final.
Gabriel Morariu: Am stat în spatele echipei României, am trăit la maximum fiecare clipă. Trăiri intense, extrem de mare a fost consumul emoțional. Mă puteți vedea alături de colegul Sebastian Perju, în primul rând după delegația română. Amândoi am trecut printr-un adevărat roller coaster emoțional.
3. Care a fost cel mai emoționant moment pentru voi?
Sebastian Perju: Așa cum sportivii mărturisesc în multe momente că, indiferent câtă experiență acumulează, tot simt emoții înaintea unui meci important, este valabil și în cazul jurnaliștilor prezenți la o asemenea competiție. Studiourile live de la începutul și finalul zilelor, făcute alături de Gabi Morariu și invitații noștri, vor păstra mereu un loc aparte în inima mea. M-am simțit tare norocos să lucrez cu el în aceste zile, dar și recunoscător întregii echipe redacționale Digi Sport, de la Viorel Grigoroiu, la Vali Moraru, Paul Andrei, editorii știrilor, până la Dragoș Caretaș și Laurențiu Sârbu, care au reușit o organizare foarte bună. Glumind puțin, meciul Simonei Halep cu Caroline Garcia mi-a furat, cred, vreo 10 ani din viață, dar bucuria de la finalul lui a fost și a ei, și a noastră.
Gabriel Morariu: Fiecare minge a reprezentat în sine un moment special. Bineînțeles, descătușarea simțită la victoriile Simonei nu a putut fi egalată de nimic. Secundele de la finalul meciului de dublu au fost cele mai grele pe care le-am avut în întreaga carieră pe un teren de tenis.
4. Cum reușiți să vă stăpâniți emoțiile în timpul relatărilor de la meciuri atât de disputate și cu finaluri mai puțin dorite, cum a fost și ratarea calificării în finalele Fed Cup?
Sebastian Perju: Am trăit-o și după eliminarea din faza grupelor la Campionatul European de Fotbal din 2016, dar și acum, cu această șansă istorică ratată. Pare pompos, dar e o durere sfâșietoare să vezi visul unor sportivi care își dau ultima picătură de energie pentru țară spulberat, iar ei cu lacrimi în ochi. Telespectatorii cred că înțeleg că, în definitiv, suntem oameni, iar dezamăgirea mai transpiră printre cuvintele noastre. Norocul nostru e că nu avem prea mult timp să rumegăm momentul în acele clipe. Am fost o armată de doi oameni la Rouen, cu ajutoare din partea altor colegi din presă și oameni săritori, iar între montat camere, reglat rucsacul pentru transmisiile în direct, realizat interviuri, relatări, căutat invitați și multe altele, n-am avut prea mult timp să ne dăm seama ce trăim. Doar la hotel, duminică noapte, într-un moment de relaxare, am realizat ce zile am trăit la Rouen.
Gabriel Morariu: Încerci să lași totul în urmă, să te gândești la ce ai de făcut, la ce ai de relatat de la fața locului. Uneori nu ai cum să îți stăpânești pe deplin emoțiile, însă nu cred că e o greșeală. Suntem oameni, e normal să arătăm că suntem afectați, mai ales când trăirile tuturor, inclusiv ale celor de acasă, sunt atât de intense.
Etichete: fed cup , gabriel morariu , sebastian perju , franta romania fed cup , franta romania tenis
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...