Sandra Izbaşa vrea la Olimpiadă, dar până atunci va urma un Master la UNEFS
31.07.2014, 15:14În decursul celor peste 90 de ani de existenţã, la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport au studiat nume imense din sportul românesc. Mari campioni olimpici, mondiali şi europeni ca Ivan Patzaichin, Laura Badea, Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marius Urzică, Marian Drăgulescu, sau fotbalişti ca Ionuţ Lupescu, ori Daniel Prodan şi lista poate continua. Digi Sport a stat de vorbă mai mulţi oameni din conducerea UNEF, printre care prorectorul UNEFS - prof.univ.dr Vasilica Grigore, cu decanul Facultății de Educație Fizică și Sport - prof.univ.dr. Alina Moanță, cu decanul Facultății de Kinetoterapie - prof.univ. dr. Mariana Cordun, dar şi cu profesorul de anatomie Alexandru Buzescu, care au acceptat sã vorbească despre Universitatea la care învaţă peste 1.500 de studenţi în cei trei ani de studiu.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Reporter: Sportivii de performanţã care urmeazã UNEFS-ul pot beneficia de un regim special ţinând cont de un program clar mai dificil dacă sunt încă în activitate?
Alina Moanţă: Pentru sportivii de performanţă, în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport este mai accesibil programul de studii ”Sport şi performanţă motrică”, atât la învăţământ cu frecvenţă cât şi la învăţământ cu frecvenţă redusă. Pentru cei care doresc să parcurgă programul de învăţământ cu frecvenţă, avem repartizate un număr de 20 de locuri, fără examen de admitere. Accederea la aceste locuri se face în baza performanţelor sportive obţinute la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene, Jocuri Balcanice, Campionate Naţionale. Cu toate acestea, avem înscrişi sportivi de performanţă şi la programul de studii ”Educaţie Fizică şi sportivă”, a cărei finalitate este formarea de profesori de educaţie fizică, fără specializare într-o ramură sportivă.
În cadrul UNEFS funcţioneazã şi o şcoalã de antrenori?
Alina Moanţă: Da, din anul 2013, funcţionează şcoala de Antrenori Ioan Kunst Ghermănescu care îşi propune să furnizeze servicii de formare profesională în parteneriat cu UNEFS. Ne bucurăm de calitatea de cursanţi a câtorva nume din fotbalul autohton: Bogdan Lobonţ, Florin Bratu, Ovidiu Hoban, Răzvan Raţ, Vali Năstase, Lucian Sânmărtean, Victoraş Iacob. Şcoala de Antrenori Ioan Kunst Ghermănescu îşi propune derularea unor programe de formare iniţială şi de perfecţionare a resursei umane din domeniul sportului, programe care să respecte legislaţia naţională în vigoare. În cadrul acestei şcoli se pregătesc antrenori în diferite ramuri de sport, la standardele de calitate şi exigenţă impuse la nivel naţional şi european, de organizaţiile profesionale similare, precum şi de federaţiile pe ramuri de sport.
Cât timp dureazã şcoala de antrenori?
Alina Moanţă: Cursurile de formare postliceale durează 2 ani şi urmează ca în anul 2015 să avem prima promoţie de antrenori formată la şcoala de Antrenori Ioan Kunst Ghermănescu. În plus, cei care doresc să devină specialişti în domeniul educaţiei fizice şi sportului se pot forma în cadrul cursurilor oferite de către Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport pentru instructori de aerobic-fitness, instructor fitness, organizator de evenimente sportive. Programele sunt accesibile absolvenţilor de liceu, studenţi sau altor categorii profesionale.
Sandra Izbaşa, care la 26 de ani ar putea merge la Olimpiada de la Rio, este kinetoterapeut, dar continuă şcoala.
Mariana Cordun: Multipla campioanã olimpică și europeană a gimnasticii românești a obținut anul trecut diploma de licență în Kinetoterapie, iar acum urmează, tot în cadrul Facultății de Kinetoterapie din UNEFS, programul de master Nutriție și remodelare corporală. Se confirmă astfel că marii campioni știu să utilizeze mișcarea atât pentru obținerea performanțelor sportive, cât și pentru obținerea unor performanțe în recuperarea medicală după diverse patologii. Opțiunea Sandrei pentru acest program de master nu este întâmplătoare. Nutriția reprezintă unul din factorii care influențează încadrarea sportivilor în anumite categorii de greutate, precum și refacerea acestora după efortul prestat. Totodată, dirijarea procesului de recuperare impune adaptarea programelor de exerciții fizice la capacitatea de efort a subiectului respectiv. La rândul ei, capacitatea de efort este influențată de statusul nutrițional. Nu mai este un secret faptul că obezitatea a atins în România cote alarmante, mai ales la copii. Iată numai câteva dintre motivele de atracție pentru acest program de master!
Care a fost concurența la admitere în acest an, în condițiile în care la alte universități numărul candidaților a fost foarte mic, iar unele specializări au dispărut?
Mariana Cordun: Admiterea la studii universitare de licență s-a încheiat de câteva zile! Anul acesta am înregistrat cea mai mare concurență: aproape 7 candidați pe locurile bugetate, iar anul trecut au fost 6 pe loc. Concurența dovedește interesul pe care îl suscită această facultate! Și noi ne străduim să oferim studenților noștri curricule universitare în acord cu cerințele pieței muncii, caracterizată printr-o dinamică fără precedent! Îmbucurător este faptul că tot mai mulți sportivi de performanță urmează în paralel cursurile Facultății de Educație Fizică și ale Facultății de Kinetoterapie!
Câți studenți urmează cursurile Facultății de Kinetoterapie?
Mariana Cordun: Începând cu anul universitar 2014-2015, numărul de studenți va depăși cifra de 550. Cu siguranță, numărul va crește în anii următori prin cursurile postuniversitare pe care le vom organiza.
Masterul este obligatoriu pentru a deveni un kinetoterapeut bun?
Mariana Cordun: Limitarea studiilor universitare doar la ciclul de licență nu este benefică pentru absolvent, deoarece formarea lui profesională este incompletă. Pentru a-și desăvârși cunoștințele, competențele și mai ales abilitățile practice este necesară continuarea studiilor universitare cu ciclul II, respectiv cu studiile universitare de master. Noi organizăm două astfel de programe: Recuperare-reeducare motrică și somato-funcțională și cel despre care v-am vorbit, Nutriție și remodelare corporală. Admiterea va fi în toamnă în perioada 16-21 septembrie. Atât programul de licență cât și programele de master au fost de curând revizuite, au primit acreditarea ARACIS și sunt în acest moment mai apropiate de practică….Sunt mai puțin teoretizate și mai mult aplicative, practice.
De ce mulți confundă kinetoterapeutul cu un simplu maseur?
Alexandru Buzescu: Din necunoaștere! Kinetoterapeutul deține o diplomă de licențiat, iar maseurul un certificat de absolvire a unor cursuri de masaj. Pentru un kinetoterapeut, masajul reprezintă doar unul din mijloacele pe care le are la dispoziție în activitatea de reface și de recuperare medicală. Așadar, competențele kinetoterapeutului sunt multiple. Mulți se întreabă ce caută Facultatea de Kinetoterapie, aici, în cadrul UNEFS. Le răspundem că noi pregătim specialiști pentru promovarea și redobândirea sănătății, dar și pentru refacere sportivă. Kinetoterapeutul nu e nici doctor şi nici maseur. Şi nu e nici cel care lucrează doar în spital. Acum a devenit indispensabil în toate sporturile.
Și atunci, de ce îi dãm unui kinetoterapeut sau preparator fizic al unei echipe de fotbal de afarã 10.000 de euro, când la UNEFS este cererea atât de mare la înscriere ?
Mariana Cordun: Absolvenții noștri sunt angajați la echipe fotbal, la Cupa Davis, la echipa de Rugby a României. Un alt absolvent al UNEFS-ului, Ovidiu Kurti, care a lucrat la Steaua, a plecat acum împreună cu Reghencampf în Arabia Sauditã. Se confirmă astfel, că UNEFS-ul produce valori.
Ce ne puteţi spune despre cercetarea ştiinţifică din UNEFS?
Vasilica Grigore: În UNEFS, cercetarea științifică se desfășoară în concordanţă cu misiunea asumată. Rezultatele evaluării internaţionale, susţin faptul că în pofida clasificării noastre în categoria universităţilor centrate pe educaţie, la UNEFS se face cercetare. Aceasta se desfăşoară la nivelul structurilor academice, cele două facultăți - Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Kinetoterapie - și Școala doctorală precum și în Centrul de Cercetări Interdisciplinare.
Etichete: sandra izbasa , interviu , unefs , olimpiada de la rio
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...