Video Românii şi-au luat adio de la "Ivan Inimă de Aur" Patzaichin. Marele campion al României a fost înmormântat la Bellu
articol scris de Digi Sport07.09.2021, 15:51
Ivan Patzaichin a fost înmormântat cu onoruri militare astăzi, la Cimitirul Bellu din Capitală. Avea 71 de ani, iar dispariţia sa a fost remarcată şi de presa internaţională.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Decedat duminică, în urma unei lupte grele cu o boală incurabilă, marele campion a fost condus pe ultimul drum de familie, prieteni şi o mulţime de oameni care l-au admirat şi iubit pe cel care a adus glorie României.
După ce sicriul a fost scos din sala în care, luni la prânz, a fost depus pentru un ultim omagiu, fiica sa, Ivona Beatrice Patzaichin, a ţinut un discurs scurt şi impresionant. Şi-a iubit mult tatăl, părinte despre care ştie sigur că le-a "adorat" pe ea şi pe Georgiana, soţia lui Ivan.
Ivona Beatrice Patzaichin: "Ivan Inimă de Aur a fost iubit de toţi oamenii de pe Pământ"
„Şi astăzi, și de-a lungul întregii vieți a lui s-au spus, s-au scris infinit de multe. Şi lucruri frumoase, în general. Şi le-a meritat pe deplin. În aceste zile am realizat că tata nu a fost iubit de foarte multă lume. A fost iubit de toți oamenii de pe Pământ. Pe 26 noiembrie, când s-a născut tata, ruşii lipoveni îl sărbătoresc Ioan Gură de Aur. Pentru mine, pentru mulți, pentru toți, tata a fost Ivan Inimă de Aur.
Eu de multe ori îl mai necăjeam pentru că-l atenţionam că este prea bun. Mai ales când eram undeva la restaurant sau pe stradă, dar în special când mânca, iar în timp ce-şi ducea furculița spre gură, iar cineva îl bătea pe umăr ca să dea un autograf sau să facă o poză. De fiecare dată lăsa furculița plină înapoi, pe farfurie, se ridica şi zâmbea de fiecare dată. Acesta era tatăl meu!
Nu-i plăcea să vadă pe nimeni trist şi în niciun caz nu-i plăcea să dezamăgească pe cineva. A iubit oamenii, a iubit prietenii, a iubit sportul, a iubit teatrul, a iubit natura, a iubit animalele, iar pe mine și pe mama ne-a adorat. Nu ştiu dacă la lipoveni la naşterea unui copil există tradiţia cu ursitoarele. Dar dacă există ursitoarea rea a fost bolnavă când tata s-a născut. Pentru că viața lui a fost frumoasă, chiar dacă a fost sau nu a fost întotdeauna ușoară.
Tata a iubit viața, iar viața l-a iubit. Din păcate, în acest an, ursitoarea cea rea și-a adus aminte de el și acum l-a luat de lângă noi. Odihneşte-te în pace şi lumină sufletul nostru, tată!”, a spus, cu glasul înecat în lacrimi, Ivona Beatrice Patzaichin.
Galerie Foto
Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi români din istorie
Născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).
De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur).
Juan Antonio Samaranch, preşedintele CIO, i-a conferit Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deţinător al acestui ordin, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul naţional 'Serviciul Credincios' în grad de ofiţer.
În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
La 26 noiembrie 2019, când a împlinit 70 de ani, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler.
Etichete: ivan patzaichin , patzaichin a fost înmormântat , patzaichin a murit
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de...