Roman Abramovich ar putea fi dator către Regina Elisabeta a II-a a Angliei. Cum poate ajunge într-o situație rușinoasă
articol scris de Digi Sport15.03.2022, 15:44
Roman Abramovich (55 de ani), patronul celor de la Chelsea, are în continuare probleme mari, după ce statul englez i-a pus sechestru pe toate conturile bancare și bunurile pe care le deține în Regat.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Situația ar putea deveni cu atât mai neplăcută pentru rus, cu cât în scurt timp va fi nevoit să efectueze anumite plăți, iar momentan lucrul acesta nu este posibil.
Galerie Foto
Roman Abramovich nu poate să-și plătească datoriile, iar Regina Elisabeta a II-a ar putea fi păgubită
Restricțiile la care a fost supus Roman Abramovich, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, de către guvernul din Anglia ar putea să-l facă pe patronul de la Chelsea să se trezească într-o situație fără precedent.
Conform Sportbible, care citează DailyStar, oligarhul rus are o proprietate pe un teren care îi aparține Reginei Elisabeta a II-a a Angliei, iar ca urmare acesta este obligat să achite lunar aproximativ 10.000 de euro.
Situația ar putea deveni în curând ridicolă, din cauza faptului că Abramovich are conturile din Regat "înghețate", iar drept urmare rusul ar putea să se afle în incapacitate de plată, lucru care la rândul lui i-ar putea aduce un proces din partea avocațiilor Reginei Elisabeta a II-a, mai menționează sursa citată.
Momentan, dat fiind faptul că războiul dintre Rusia și Ucraina nu pare să se sfârșească, Abramovich, care face parte dintre oligarhii ruși considerați apropiați ai lui Putin și responsabili pentru acțiunile liderului de la Kremlin, va fi în continuare afectat de sancțiunile impuse de guvernul britanic.
Abramovich a cumpărat Sibneft de la guvernul rus cu 250 de milioane de dolari şi le-a revândut-o cu 13 miliarde de dolari. Dosarele scoase la iveală
O serie de investigații arată cum și-ar fi dobândit averea impresionantă.
- 12,3 miliarde de dolari ar fi averea actuală a lui Roman Abramovich
BBC susține că patronul lui Chelsea a dat prima mare lovitură în 1995, când a cumpărat o companie petrolieră de la Guvernul Rusiei, Sibneft, după o licitație trucată. Abramovich a plătit atunci în jur de 250 de milioane de dolari și a revândut compania tot Guvernului, în 2005, cu 13 miliarde de dolari!
Cu toate acestea, avocații magnatului susțin că nu există niciun fundament care să demonstreze că Abramovich și-ar fi dobândit averea prin metode incorecte. Ciudat este însă că însuși Abramovich a recunoscut, la un tribunal din Marea Britanie, că a făcut plăți ilegale pentru a fi ajutat să facă afacerea.
În 2012, Roman Abramovich a fost dat în judecată, în Londra, de fostul său asociat, Boris Berezovsky. Patronul lui Chelsea a câștigat procesul, însă a dezvăluit cum a fost trucată afacerea Sibneft la început, pentru a fi în favoarea sa și cum i-a dat lui Berezovsky 10 milioane de dolari pentru ca acesta să mituiască un oficial al Kremlinului.
Documente despre afacerile lui Roman Abramovich
BBC a intrat în posesia unui document care ar fi fost scos ilegal din Rusia, printr-o sursă confidențială, care spune că a fost sustras și copiat în secret din dosarele pe care agențiile ruse le au despre patronul lui Chelsea.
Publicația britanică spune că documentul are 5 pagini, în care apar multe dintre detalii, iar acestea relevă că Guvernul Rusiei a fost prejudiciat cu 2,7 miliarde de dolari în afacerea Sibneft, ceea ce a dus și la o investigație făcută de parlamentul rus în 1997.
Totodată, autoritățile ruse intenționau să-l acuze pe Abramovich de fraudă la acea vreme.
"Departamentul pentru investigarea infracțiunilor economice a ajuns la concluzia că, dacă Abramovich putea fi adus la proces, ar fi fost acuzat de fraudă și apartenență la un grup infracțional organizat", se arată în documentul de la acea vreme.
Cei de la BBC au luat legătura cu fostul procuror care a investigat afacerea în anii '90, Yuri Skuratov, care nu știa despre existența acelui document secret, însă a confirmat multe dintre detaliile afacerii.
"În principiu, a fost o schemă de fraudare, în care cei care au luat parte la privatizare au format un grup infracțional care le-a permis lui Abramovich și Berezovsky să păcălească guvernul și să nu plătească banii pe care această companie îi valora în realitate", a spus Yuri Skuratov, potrivit sursei citate.
Documentul mai menționează că Roman Abramovich a fost protejat de fostul președinte al Rusiei, Boris Yeltsin. Dosarul lui Abramovich a fost mutat la Kremlin, iar investigația condusă de Skuratov a fost blocată de președinte, apoi Skuratov a fost demis în 1999, după ce a apărut un filmuleț cu un șantaj sexual.
"Toată această chestie a fost politică, evident, pentru că investigațiile mele s-au apropiat foarte mult de familia lui Boris Yeltsin", a precizat Skuratov.
Roman Abramovich ar fi preluat fraudulos două companii petroliere
Ulterior, sursa citată susține că Roman Abramovich a rămas în cercurile Kremlinului și după ce a ajuns la putere Vladimir Putin, în anul 2000.
Apoi, peste doi ani, Abramovich apare într-o nouă preluare frauduloasă a altei companii, Slavneft. El a format un parteneriat cu o altă corporație, pentru a putea cumpăra Slavneft, numai că un rival chinez a ofertat de două ori mai mult.
Însă mulți oameni din jurul Kremlinului aveau de pierdut dacă licitația era câștigată de chinezi. Tot în acel document se arată cum un membru al delegației chineze a fost răpit la momentul sosirii la Moscova pentru licitație.
Astfel, după un asemenea eveniment, compania chineză a trebuit să se retragă din licitație. Doar când a confirmat în scris retragerea, a fost eliberată acea persoană. Episodul răpirii este confirmat din mai multe surse independente, care nu știau despre acel document.
La acea vreme, ministru al energiei era Vladimir Milov, care nu a comentat pe subiectul răpiri, dar a confirmat că mai multe figuri politice au decis ca Abramovich să fie cel care câștigă licitația.
BBC susține însă că nu se știe dacă Roman Abramovich a avut vreo legătură cu acea răpire sau dacă știa despre ea.
Avocații lui Abramovich au negat că ar exista vreo suspiciune de corupție în aceste afaceri gigantice făcute de patronul lui Chelsea cu statul rus.
- Ultima ofertă primită de Roman Abramovich pentru a vinde Chelsea este de 3.21 miliarde de dolari, din partea arabilor de la Saudi Media Group.
Etichete: anglia , rusia , bani , razboi , roman abramovich , datorie , regina angliei
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...