Exclusiv Roland Nagy: "Îl studiam o săptămână pe Speedy Gonzalez. Mă hărțuia non-stop". Copcile cu PSG și golul SF al lui Del Piero
articol scris de Andru Nenciu29.10.2020, 09:41
Roland Nagy (49 de ani) vorbește în partea a doua a interviului pentru Digi Sport despre impactul pe care l-a avut Steaua asupra sa la sosirea în Ghencea, dar și despre momentele speciale din Liga Campionilor.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
De la meciurile cu zeii din atacul lui Juventus la lovitura care l-a băgat direct în mini-spitalul de pe Parc des Princes, arădeanul director tehnic în prezent la Gloria Lunca Teuz Cermei, în Liga 3, face o incursiune prin vestiarul Stelei și revede cu ochii minții zilele în care încerca să găsească soluții pentru un fost mijlocaș al naționalei.
- Citește AICI prima parte a interviului cu Roland Nagy: În vestiar cu Jurgen Klopp.
În prima parte a discuției îmi spuneați că regretați că nu ați putut face pasul de la Mainz în prima ligă, la Hamburg. Mai aveți, totuși, vreun regret?
Înainte de Mondialul din America, jucam la Brașov, și jucam pentru naționala formată din jucători din campionatul intern. A fost un turneu în Argentina și trebuia să fac parte din acel lot, dar m-am accidentat și n-am mai ajuns. Poate aș fi avut și eu șanse să prind lotul pentru Statele Unite.
Ce impact a avut trecerea de la Brașov la Steaua?
Ca să-ți faci o idee despre ce însemna prestanța și eleganța unui conducător îți zic că Ion Alecsandrescu vorbea la fel și cu Lăcătuș, care era o legendă a clubului, dar și cu mine, care abia venisem în Ghencea. O echipă cu fotbaliști mari precum Lăcătuș, Prodan, Gâlcă, Militaru, Adrian Ilie. Venisem de la FC Brașov, o echipă cu oameni deosebiți precum Romică Pașcu, Paul Enache, Nicolae Pescaru, Mihai Ivănecescu, cărora le port un mare respect.
Romică Pașcu - Break-dance.
Break-dance, un om care trăia pentru fotbal. Dar cea mai mare recunoștință i-o port lui Marius Demian, profesorul meu de la juniori, antrenor la Școala Sportivă Gloria Arad. L-a antrenat și pe fratele meu, Ștefan Nagy, care locuiește în Germania, a mai jucat prin ligile inferioare, a cochetat cu Old Boys. Am jucat împreună cu fratele meu la FC Brașov (n.r.: Ștefan Piști Nagy, jucător dorit de Victoria București înainte de 1989).
Roland Nagy: "La Steaua am descoperit că aveam totul pe tavă. Eu aveam reflexul să-mi fac singur ghetele"
Ce v-ați luat din primii bani mai serioși de la Steaua?
Un apartament în Arad.
Nu o mașină, cum e moda și în ziua de azi?
Mașină aveam. Aveam un Audi 80 second-hand adus din Germania și țin minte că mi s-a părut o nebunie traficul în București când am venit de la Brașov. Am și avut emoții. La Steaua am descoperit că era totul pe tavă, că ni se pregăteau ghetele, că ni se uda gazonul, că ni se aranja echipamentul. Eu aveam reflexul să-mi fac singur ghetele, nu mi se părea ceva umilitor, dar am văzut cum arăta un club profesionist, de mare calitate, cu condiții, și asta a și ajutat echipa să ajungă de trei ori în grupele Ligii Campionilor.
Apropo de încălțări, cu ce ghete ați jucat contra lui Juventus, 0-0, pe zăpadă, în Ghencea, în decembrie 1995?
Am jucat cu multicrampon, cum se joacă acum pe sintetic, alții au preferat să joace cu cuie, dar m-am ținut bine pe picioare, am scos un egal bun pentru noi și istoria Stelei. Și împotriva unor jucători uriași!
Roland Nagy: "Lui Del Piero i se lipea mingea de picior, Vialli avea gambele cât butucii. Nici cu prelungitoare nu ar fi reușit Stelea, care era un portar senzațional, să apere șutul la vinclu"
Pe Delle Alpi, înainte cu trei trei luni, n-ați rezistat. 3-0 și un gol de poveste al lui Del Piero. Ce-a spus Stelea după acel golazo, ar fi putut să pareze vreodată șutul în vinclu, din colțul careului, al lui Del Piero?
Lui Del Piero i se lipea mingea de picior, era fantastic. Nici Stelea care era un portar senzațional, cu talie, n-a reușit să ajungă la acea minge catapultată în vinclu. Nici dacă avea prelungitoare nu reușea, dar așa era Del Piero. Cum să blochezi acea echipă? Vialli era nemaipomenit, avea gambele cât butucii, Ravanelli era uriaș. Mi-aduc aminte că am făcut schimb de tricou cu Padovano la acel meci. Mai am tricoul lui Michael Zorc și al lui Aguilera.
- Juventus - Steaua 3-0, septembrie 1995, în Grupa C a Ligii Campionilor. Au marcat: Di Livio 34, Del Piero 39, Ravanelli 54
- ECHIPE. Juventus: Peruzzi - Di Livio, Toricelli, Ferrara, Pessotto - Tachinardi, P. Sousa, Deschamps, Del Piero - Vialli, Ravanelli. Au mai jucat: Vierchowood, Conte, Padovano. Antrenor: Marcello Lippi
- Steaua: Stelea - Csik, Doboș, Prodan, Pîrvu - Filipescu, Răducan, Gâlcă, Ad. Ilie - Lăcătuș, Vlădoiu. Au mai jucat: Nagy, Panait, Roșu. Antrenori: Dumitru Dumitriu și Mihai Stoichiță.
La ce vă gândiți când spun Steaua - SC Bacău?
Aia fost o înfrângere neagră, pe măsura unei umilințe pe care o trăiesc Barcelona sau Real Madrid. O umilință, mai ales că partida s-a disputat între meciurile cu FC Brugges.
Roland Nagy: "Speedy Gonzalez - Florentin Petre avea foarte multe contacte cu mingea. Eu eram mai lent și trebuia să-l anihilez"
Ați jucat pentru UTA, FC Brașov, Steaua. Și mijlocaș central, dar mai ales în flancul stâng. Cine v-a pus cele mai mari probleme?
Florentin Petre avea o viteză ca Speedy Gonzalez, stăteam și îl analizam câteva zile, chiar și o săptămână. Era genul de jucător care te hărțuia non-stop, iar eu eram mai lent și trebuia să scot tot armamentul necesar pentru a contracara jocul lui. Făceam studiu câteva zile pe jocul lui, era și în anticamera echipei naționale în acea vreme și făcea un cuplu excelent cu Contra, la Dinamo.
Speedy Gonzalez era chiar așa greu de blocat?
Atacurile lui Dinamo se construiau mult pe flancul lor drept și astfel Florentin Petre ajungea să aibă foarte multe contacte cu mingea, iar eu trebuia să-l anihilez. Când te prindea în relația unu la unu era foarte greu să-l deposedezi, așa că trebuia să mă pun în gardă. Timpul a arătat că a fost și un fotbalist care a jucat mult timp și în echipa națională a României.
Cât de mult resimțeați fizic, să spun, un meci cu Dinamo și cum vă recuperați după o partidă de Liga Campionilor?
Meciurile de Champions League cu echipe mari precum Juventus, Borussia Dortmund sau Atletico Madrid ne storceau ca pe un burete. Încărcătura fizică și emoțională își spuneau cuvântul când întâlneai mari echipe ale Europei. Am dat de jucători valoroși pe partea mea, de Reuter de la Dortmund, Toricelli de la Juventus, Aguilera de la Atletico.
Chinul cu PSG. "M-au dus în cabinetul medical al stadionului, mi-au pus trei copci. Rai a avut capul mai tare. Dacă voiau, ne dădeau și șapte la Paris"
Două meciuri cu PSG v-au trecut prin toate stările posibile.
Și pe la un mini-spital.
De ce?
Cu PSG am dat cap în cap cu Rai (n.r. - campion mondial cu Brazilia în 1994), aproape de tușa terenului. El a avut capul mai tare. Cred că era deja 2-0 scorul pe Parc des Princes. M-au dus în cabinetul medical al stadionului și mi-au pus vreo trei copci, totul era steril, totul era profsionist. Atunci am văzut pentru prima dată cum ce înseamnă să ți se acorde un astfel de ajutor medical chiar în arenă. În România, îmi spărsese capul la un meci cu Farul și m-au luat cu ambulanța și m-au dus la spital.
S-a scris la un moment dat că a fost ceva îndoielnic la acel meci.
Am mai auzit, am văzut ce s-a scris, dar nu avea ce să fie în neregulă, aveau jucători de calitate. Dacă-și puneau mintea, ne dădeau și șapte, nu cinci! Au fost cu mult peste noi. Nu te iartă o astfel de echipă. S-au mobilizat, a ieșit totul.
Nu v-ați mai reîntors în Franța, la Bastia.
Am scăpat, eram deja pe drum spre Germania, la Mainz. A fost un adevărat război acolo, cu durități demne de Divizia C, dar mi-aș fi dorit și eu să-i ajut pe băieți în acea bătălie.
- PSG - Steaua 5-0 (4-0), în manșa a doua a turului secund din preliminariile Ligii Campionilor (Paris, 27 august 1997). Au marcat: 2,21, 55, Simone 30, Maurice 40. În tur: Steaua - PSG 3-0 la masa verde, după 3-2 la finalul jocului din Ghencea.
- ECHIPE. PSG: Revault - Algerino, Roche, N'Gotty, Domi - Gava, Rai, Le Guen, Leonardo - Simone, Maurice. A mai jucat: Leroy. Antrenor: Ricardo Gomes
- Steaua: Ritli - Reghecampf, Csik, Răchită, Baciu, Miu - Militaru, D. Șerban, Rotariu, Nagy - Roșu. Au mai jucat: Ciocoiu, Hrib, C.Munteanu. Antrenor: Mihai Stoichiță
- După șapte etape disputate, Gloria Lunca Teuz Cermei, formația la care Nagy e director tehnic, se află pe locul 8 din 10 echipe în Seria a 8-a, Liga 3
- În perioada 2014-2016, Roland Nagy a fost antrenorul echipei UTA alături de care a reușit două promovări consecutive. Barajul de accedere în Liga 1 l-a pierdut în confruntarea cu FC Voluntari.
- 17 meciuri a jucat Roland Nagy cu Steaua, în UEFA Champions League
Citește în ultima parte a interviului cu Roland Nagy
- Cel mai talentat fotbalist pe care l-a antrenat. "Era la fel de talentat ca Dobrin, Balaci sau Hagi"
- Ce le lipsește cel mai mult copiilor care vor să devină fotbaliști. Baza piramidei fotbalului românesc
- Fotbalistul care ar putea impresiona la naționala României
Etichete: steaua , ghencea , lacatus , florentin petre , steaua juventus , steaua-psg , roland nagy , interviu roland nagy
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au...