Răsturnare de situație: ce răspuns a primit FRF de la UEFA, după întrebarea despre afișarea hărții Ungariei istorice
articol scris de Digi Sport22.03.2023, 09:38
Federația Română de Fotbal a emis un comunicat, la câteva ore de la momentul în care ungurii au transmis că UEFA le permite să afișeze harta Ungariei istorice la meciuri.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
FRF a solicitat un punct de vedere oficial forului european și, la scurt timp, a publicatul răspunsul pe site-ul oficial, unde susține că, de fapt, UEFA nu luat decizia de a permite afișarea hărții Ungariei istorice la meciurile internaționale, precum cele care urmează, din cadrul preliminariilor EURO 2024.
FRF, comunicat după ce maghiarii au anunțat că UEFA le permite afișarea hărții Ungariei istorice la meciuri
”Federația Română de Fotbal consideră protejarea integrității fotbalului ca o valoare fundamentală a modelului european al sportului, ce trebuie respectată de fiecare parte implicată.
FRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunțul Federației Maghiare de Fotbal.
Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări:
- UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European.
- Considerăm că Federația Maghiară de Fotbal a greșit făcând anunțul respectiv întrucât afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranță comisiile disciplinare, dacă va fi cazul.
- Federația Română de Fotbal amintește că revizionismul nu este acceptat în fotbal și are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancționa afișarea acestui simbol cu potențial de incitare la ură și violență la meciurile din competițiile europene”, se arată în comunicatul oficial, publicat pe FRF.ro.
Ce susțin maghiarii
Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a anunțat că UEFA a aprobat introducerea de bannere care să înfăţişeze o hartă a Ungariei istorice la meciurile echipei naţionale.
MLSZ a solicitat o poziţie clară din partea UEFA şi a grupului său antidiscriminare (FARE) cu privire la această speță și a primit răspunsul.
"În ceea ce priveşte permiterea afişării simbolului istoric, MLSZ a solicitat o poziţie clară de la UEFA şi FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizaţii au recunoscut că doar culorile hărţii istorice a Ungariei şi ale blazonului Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor şi inscripţiilor suplimentare plasate pe drapele, precum şi scandărilor fanilor. Ca urmare a negocierilor, federaţia va permite introducerea în stadion a bannerelor care simbolizează respectul pentru Ungaria istorică şi solidaritatea cu suporterii de peste graniţă”, se arată în comunicatul publicat de MLSZ.
De asemenea, comunicatul precizează și care sunt cele 4 condiții care trebuie îndeplinite:
- să conțină doar harta Ungariei Mari, nu alte simboluri sau inscripții
- pe ele pot fi doar culorile roșu, alb și verde
- acesta trebuie prezentat, în modul obișnuit, cu conținutul și controlul pentru prevenția focului
- drapelul de pe stadion nu poate să împiedice fanii de pe stadion să urmărească meciul
"În același timp, fanii noștri ar trebui să știe că dacă un mesaj rasist sau politic este pus pe drapel, atașat lui sau pe lângă el, va duce la măsuri disciplinare, astfel fanii noștri se protejează pe ei, alți fani din jurul lor, în mod contrar fac rău atât echpei cât și precepției asupra fotbalului maghiar. Pe lângă asta, Federația cere fanilor să se abțină de la toate formele de ură sau excludere. Ura nu este o cale!", se mai arată în comunicatul emis de Federația Maghiară de Fotbal.
Cum arată harta Ungariei istorice, pe care maghiarii susțin că o pot afișa la meciuri, și ce regiuni conține
Galerie Foto
Pe harta Ungariei Mari apar toate regiunile pierdute de maghiari după Primul Război Mondial: Transilvania și parte din Banat, Transcarpatica, astăzi împărțită de Ucraina, în cea mai mare parte, Slovacia și Polonia, Vojvodina, astăzi în Serbia, Slovacia, Cehia și Croația moderne și Burgenland, astăzi în Austria.
După Tratatul de la Trianon, care a avut loc pe 4 iunie 1920, Ungaria a pierdut 72% din teritoriu și două treimi din populație, aproximativ 3 milioane de locuitori.
Încă de atunci, ungurii au început să viseze la reîntregirea națională, încercată fără succes pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar astăzi scandări despre Ungaria istorică și hărți ale Ungariei Mari sunt tot mai întâlnite.
Inclusiv premierul Viktor Orban a apărut cu o eșarfă pe care apărea harta Ungariei Mari (FOTO, în galeria de mai sus), ceea ce a stârnit extrem de multe controverse.
Etichete: frf , uefa , ungaria , ungaria istorica
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...