Puţini ştiu, dar Cristiano Ronaldo a fost operat la inimă. "Mi s-au tăiat picioarele la telefon"
articol scris de Digi Sport11.01.2021, 10:03
Cristiano Ronaldo avea 15 ani atunci când a fost cu Sporting Lisabona ca să joace un meci de juniori cu Pina Manique.
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
După 30 de minute de joc, Ronaldo, ajuns acum la 35 de ani, a fost nevoit să părăsească terenul pentru că inima i-o luase razna.
Ronaldo a ajuns pe masa de operaţie după două episoade de aritmie cardiacă
După două ratări, ceea ce nu prea se întâmpla, inima lui Cristiano a luat-o la galop. Arbitrul meciului, asistent medical în viaţa de zi cu zi, a strigat spre banca lui Sportig: "Trebuie să-l scoţi din joc imediat pe băiat, acum!"
Iar asistenta medicală care însoţise echipa i-a făcut o injecţie pentru ca lucrurile să nu se înrăutăţească. Apoi l-a dus pe Cristiano în vestiar şi l-a întins pe masa de masaj. A aşteptat acolo terminarea meciului.
Putea fi o întâmplare, dar nu a fost aşa. După ceva timp, Cristiano s-a plâns din nou de aceeaşi problemă la un antrenament: "Din când în când inima bate foarte repede şi obosesc rău". I s-a luat pulsul şi nu a existat nicio dilemă: aritmie cardiacă, iar intervenţia chirurgicală era necesară. Dar pentru asta e nevoie de acordul părinţilor.
Dolores, mama lui Cristiano a simţit că i se taie picioarele când a aflat de problema la inimă a lui Cristiano
"Apelul telefonic m-a îngheţat. Mi s-au tăiat picioarele. A trebuit să semnez o mulţime de hârtii pentru a fi supus la teste în spital. Apoi au decis să-l opereze. Au folosit un laser şi după câteva zile era acasă. Ne-a fost teamă că nu va mai putea juca fotbal, chiar şi doctorul ne-a spus că e posibil", a povestit mama lui Cristiano, Dolores, pentru A Bola.
Aritmia care i-a pus în pericol viaţa lui Cristiano Ronaldo era o problemă congenitală care, nedescoperită la timp, poate pune viaţa în pericol.
Galerie Foto
Neagoe şi Ţucudean au suferit şi ei ablaţii, ca Ronaldo
La noi, Eugen Neagoe şi George Ţucudean, 29 de ani, ultimul chiar de două ori, au fost supuşi ablaţiei şi sunt foarte bine. Neagoe antrenează Astra, dar Ţucudean a preferat să renunţe la carieră pentru a nu-şi risca viaţa. Dar e bine, îşi creşte copiii şi se ocupă de afaceri.
Au fost însă situaţii tragice, ca la Miklos Feher şi Antonio Puerta.
Două luni de la intervenţia chirurgicală, Cristiano a continuat să joace cu teamă. Normală pentru oricine. Dar din 2 septembrie 2020 a jucat din nou fără nicio problemă, iar de atunci totul decurge bine.
Între timp, Cristiano Ronaldo a câştigat 5 Baloane de Aur.
Ce este ablaţia cardiacă
- Ablația cardiacă este o intervenție minim invazivă, care constă în cicatrizarea sau înlăturarea completă a țesutului inimii care provoacă tulburările de ritm cardiac.
- Se introduce un cateter printr-o venă sau printr-o arteră până la nivelul inimii, unde se cauterizează țesutul responsabil de apariția aritmiei, cu ajutorul unei unde de radiofrecvență.
- Ablația cardiacă se poate realiza și cu ajutorul unui laser, în care sunt încorporați senzori electrici. Cicatricea apărută în urma cauterizării va crea o barieră între țesutul sănătos și cel bolnav, iar semnalele electrice anormale trimise nu vor mai afecta cordul.
- Ablația cardiacă durează între 3 și 6 ore și în timpul ei pacientul poate resimți o ușoară senzație de arsură, atunci când țesutul este cauterizat. De obicei, este necesară o zi de spitalizare, iar pacientul își poate relua activitatea în doar câteva zile.
Etichete: cristiano ronaldo , eugen neagoe , geroge tucudean , ablaţie
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...