Borcea, eliberat pe cauțiune. A fost ridicat şi dus la audieri la DIICOT. Procurorii, percheziție la domiciliul lui
02.11.2018, 22:30Cristi Borcea nu scapă de probleme. La numai 3 luni după ce a fost eliberat din închisoare, procurorii DIICOT efectuează percheziții la domiciul fostului președinte de la Dinamo, într-un dosar de evaziune fiscală.
Bundesliga: Dortmund - Leverkusen, vineri, 21:30, DGS 1
La Liga: Rayo - Celta Vigo, vineri, 22:00, DGS 2
Update 22:10: Potrivit Digi24, Borcea a plătit o cauțiune de două milioane de lei pentru a nu fi reținut și astfel să poată pleca acasă.
Potrivit DIICOT, în intervalul ianuarie 2010 - octombrie 2013, o grupare a acţionat coordonat, pe două circuite fictive, în scopul înregistrării în contabilitate de cheltuieli nereale (ce a avut drept rezultat denaturarea masei impozabile cu consecinţa sustragerii de la plata unor taxe şi impozite către bugetul de stat) şi spălării sumelor de bani astfel rezultate, prin intermediul unor contracte fictive de prestări servicii, comision, achiziţii nereale sau transferuri financiare interne/externe.
În acest mecanism evazionist au fost implicaţi şi reprezentanţii unor societăţi beneficiare, printre care şi Cristian Borcea. Aceştia sunt suspectaţi că, prin intermediul societăţilor comerciale pe care le deţineau, au încheiat în scop evazionist contracte fictive printr-un circuit de tranzacţionare, disimulând transferul banilor, care ulterior (din dispoziţia lui Dmitry Grigoriev, Sergey Vassilyev şi Vitalie Burcă) erau rulate succesiv "în cascadă" prin alte circuite financiare fictive, în scopul spălării şi în final al obţinerii sumelor respective.
În lanţul evazionist ar fi fost folosite pe mai multe paliere societăţi comerciale cu un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, iar sumele de bani erau transferate succesiv prin conturile respectivelor societăţi, în scopul spălării acestora.
Prejudiciul în acest caz se ridică la aproximativ 40 milioane de lei.
Update 17:30: Conform Libertatea, Cristi Borcea a fost ridicat în această după-amiază de procurori și dus la audieri de DIICOT! Cristi Borcea este bănuit că a făcut parte dintr-o uriașă rețea de evaziune fiscală și spălare de bani, în care erau implicați și doi directori de la Rompetrol. 2010-2013 este periaoda pe care o au în vedere procurorii de la DIICOT, iar prejudiciul este estimat la aproape 10 milioane de euro. Cristi Borcea, care a deținut în acea perioadă mai multe companii, ar fi încheiat mai multe contracte fictive cu Rompetrol, pentru a evita plata impozitului către stat. În aceeași perioadă, Borcea era judecat în dosarul transferurilor pentru evaziune fiscală.
Ştirea iniţială
Prejudiciul este de aproape 40 de milioane de lei, iar procurorii au trecut la fapte: 24 de percheziții vor avea loc vineri în București, Ilfov, Brăila și Constanța.
Agerpres susține că grupul infracţional organizat a fost constituit de către Vitalie Burcă, Dmitriy Grigoryev (fost vicepreşedinte şi Chief Financial Officer al Rompetrol Group) şi Sergey Vassilyev. Acesta ar fi fost sprijinit de Zhakenov Askar (fost Chief Information Officer al Rompetrol Group), Marius Andrei Jubleanu, Victor Andrei Maria, Dumitraş Ruslan şi Valeriu Muntean.
Cristian Borcea a fost eliberat din închisoare în iulie, din Penitenciarul Jilava, după ce a stat 4 ani şi 4 luni de închisoare. Acesta a ispăşit pedeapsa dispusă în ”Dosarul Transferurilor”.
Alte probleme pentru Cristi Borcea
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a analizat în profunzime toată activitatea în care Borcea a fost încarcerat și au identificat mai multe nereguli.
Audierile au început la DNA, în dosarul în care FSANP susține că "Borcea lucra necalificat, în timp ce făcea cursuri de calificare și se școlariza primar, participând simultan la activități sportive ori dezbateri sau recenzii de carte, deși suferea de nu mai puțin de 12 afecțiuni medicale și era apt pentru munci ușoare".
Din sesizarea FSANP reiese faptul că Borcea a avut un tratament de VIP în pușcărie, printre care se numără:
Permisiuni de ieșire din penitenciar ilegale - "problema esențială a acordării permisiunilor de ieșire din penitenciar deținutului Cristi Borcea este legată de interdicția legală de a acorda această permisiune de ieșire din penitenciar unui deținut care este cercetat sau urmărit penal ori are pe rolul organelor judiciare alte cauze".
Recompense acordate în mod excesiv - "Borcea a acumulat în cei 4 ani executați 2378 de credite, cam cât ar fi putut acumula 300 de deținuți la un loc. Pe baza acestor credite a beneficiat de 20 de recompense cu suplimentarea drepturilor la pachet și vizită și 17 permisiuni de ieșire din penitenciar. Niciun deținut din sistemul penitenciar nu a beneficiat de un asemenea număr de recompense".
Conform datelor FSANP, reiese că Borcea a fost un adevărat workaholic: "Deținutul Borcea Cristian figurează în evidențe cu luni în care ar fi lucrat câte 30 de zile (eg. ian, iunie 2018) și chiar 33 de zile (eg. martie 2018). În ultimele 12 luni, media numărului de zile lucrate este de 28 în condițiile în care aproape în fiecare lună a beneficiat de acele 5 - 7 zile de permisie", a notat FSANP într-un comunicat de presă.
Etichete: dinamo , cristi borcea , diicot , perchezitie cristi borcea
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Donald Trump Jr., fiul cel mare al președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, a găsit o...