Procesul reîncepe, la trei luni după ce Mario Iorgulescu a fost condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare
articol scris de Digi Sport15.05.2023, 13:17
La jumătatea lunii februarie 2023, Mario Iorgulescu (27 de ani), fiul lui Gino Iorgulescu (67 de ani), a fost condamnat în primă instanță la 15 ani și 8 luni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de omor.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Procesul lui Mario Iorgulescu, la Curtea de Apel București
Galerie Foto
Atât avocații apărării, cât și procurorii au făcut apel, iar primul termen la Curtea de Apel București e programat luni, 15 mai. Totul ar trebui să înceapă cu audierea inculpatului, însă Mario Iorgulescu nu a apărut niciodată în fața judecătorilor, nici prin apel video, avocații săi susținând că se află într-o clinică de recuperare din Italia.
Ce ar putea decide judecătorii? Prima variantă ar fi respingerea apelului, caz în care decizia de condamnare la aproape 16 ani de închisoare va fi menținută, notează Libertatea. De asemenea, se poate admite apelul avocaților lui Mario Iorgulescu sau cel al procurorilor. Atunci, judecătorii vor da o nouă sentință sau vor trimite speța spre rejudecare la Tribunalul București.
Judecătoarea Manuela Orzaţă de la Tribunalul Bucureşti a stabilit că Mario Iorgulescu avea discernământ în momentul producerii gravului accident auto din anul 2019 soldat cu moartea unui bărbat, nu există dovezi că el suferă de afecţiuni psihice care să-l împiedice să vină în România pentru a asista la proces, iar fapta săvârşită se încadrează la infracţiunea de omor sub forma intenţiei indirecte.
Pe parcursul a 59 de pagini, magistratul care a dispus condamnarea, Manuela Orzaţă, a explicat motivele pentru care i-a aplicat această pedeapsă lui Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal.
Mario Iorgulescu: ”Trebuie să-mi iau tratamentul”
La aproximativ o lună de la prima decizie a instanței, Mario Iorgulescu a ținut să lămurească o declarație controversată pe care a făcut-o, potrivit căreia nu va petrece nicio zi în închisoare, chiar dacă a fost condamnat la 15 ani și opt luni.
Fiul lui Gino Iorgulescu a pus reacția pe seama nervilor și a faptului că nu a respectat tratamentul care i-a fost prescris.
”Îmi pare rău că declarația pe care am dat-o în presa a sunat sfidătoare. Nu asta a fost intenția mea. Îmi doresc din toată inima să pot fi ascultat și eu. Să se ia în calcul și punctul meu de vedere. Am dat acea declarație la nervi și nu-mi luasem tratamentul. Am reacționat impulsiv.
Din păcate, trebuie să îmi iau tratamentul, iar atunci când nu o fac, reacționez la impuls și nu gândesc foarte limpede. E parte din boala mea. Fac lucruri din impuls pe care apoi le regret. Știu că dacă este o țară cu posibilitatea de a aresta pe oricine indiferent de câți bani are sau cine este, acea țară este România.
Nu vreau sa mă pun în niciun caz contra țării pe care o iubesc din tot sufletul. Doresc doar să fiu și eu ascultat. Măcar atât”, a spus Mario Iorgulescu.
”Iubita” lui Iorgulescu jr a dat cărțile pe față
Galerie Foto
Mario Iorgulescu a postat în noiembrie 2022 o fotografie cu Bianca Marina, fosta soție a lui Steliano Filip (FOTO, în galeria de mai sus), cu mesajul ”My love (n.r.- iubirea mea)”.
”Nu mai suportam singurătatea. Eram foarte singur şi trist. Nu mai suportam să stau aşa, în situaţia respectivă, în clinică. Mi-am făcut un cont de Instagram, am dat de Bianca pe acel cont, i-am scris şi am reluat legătura. Da, e mult mai serioasă relația acum”, a mai spus Iorgulescu la acea vreme.
Cu toate acestea, recent, după ce Mario Iorgulescu a aflat decizia instanței, cea pe care a numit-o ”iubirea lui” a făcut lumină cu privire la relația dintre ei: “Ca să terminăm cu speculațiile, nu, nu sunt iubita lui Mario Iorgulescu. Suntem doar prieteni și nimic mai mult. Eu, în clipa de față, sunt o femeie singură, mă concentrez pe creșterea copilului. Sunt alături de el, trece prin momente de coșmar, dar doar ca prietenă, în niciun caz ca iubită”, a spus Bianca Marina, conform cancan.ro.
Motivarea deciziei instanței de a-l condamna pe Mario Iorgulescu la 15 ani și 8 luni de închisoare
În esenţă, magistratul Manuela Orzaţă susţine că, din probele de la dosar, rezultă că Mario Iorgulescu avea discernământ la momentul producerii accidentului, nu a suferit şi nu suferă nici în prezent de afecţiuni psihice care să-l împiedice să fie transferat din Italia pentru a participa la procesul intentat de autorităţile române, iar dacă are afecţiuni medicale se poate trata fără probleme în sistemul penitenciar din ţara noastră.
De asemenea, Iorgulescu conducea un vehicul puternic care se poate transforma oricând într-o armă a crimei, a arătat indiferenţă faţă de urmările acţiunilor sale, aceste aspecte arătând o periculozitate sporită a inculpatului, dezinhibiţie şi nesocotirea gravă a normelor de circulaţie rutieră.
În timpul judecăţii de la tribunal, avocaţii şi familia Iorgulescu au solicitat suspendarea procesului, susţinând că tânărul are afecţiuni medicale care îl împiedică să participe la dezbaterile din instanţă, se află internat pentru tratament într-o clinică privată din Italia şi este netransferabil din străinătate.
De asemenea, avocaţii au susţinut că Mario Iorgulescu nu avea discernământ la momentul producerii accidentului, deoarece ar fi fost diagnosticat cu afecţiuni psihice încă din copilărie şi au cerut aplicarea unei măsuri de siguranţă şi nu o condamnare la închisoare.
Aceste susţineri au fost însă demontate de judecătoarea Manuela Orzaţă, care se întreabă cum şi-a luat Mario Iorgulescu permisul de conducere, de vreme ce suferea de afecţiuni psihice încă din copilărie.
"Aşadar, dacă vreun medic, în toată perioada cât inculpatul a deţinut permis de conducere, ar fi luat cunoştinţă de existenţa unor afecţiuni psihice grave de natură a-l declara pe inculpat inapt psihologic să conducă autovehicule pe drumurile publice, avea obligaţia legală să o facă (...) Astfel de acte medicale din care să rezulte afecţiuni mintale grave nu au fost depuse la dosarul cauzei, inexistenţa acestor acte înainte de evenimentul rutier fiind susţinută de faptul că deţinea un permis de conducere valabil la data evenimentului rutier (...) Nu se poate accepta în mod rezonabil că părinţii unei persoane ar fi permis acelei persoane cu tulburări mintale grave să aibă acces la un astfel de vehicul puternic, care se poate transforma oricând într-o armă a crimei, fără a exista riscul de a pune în pericol nu doar viaţa propriului copil, dar şi a altor persoane, şi de a se supune totodată riscului de a fi acuzaţi de săvârşirea unei complicităţi morale la săvârşirea unei infracţiuni contra vieţii", arată magistratul.
Cât priveşte actele medicale depuse la dosar de familia Iorgulescu, judecătoarea arată că acestea reprezintă opinii medicale ale unor specialişti - un medic neurochirurg şi un psiholog - dar care provin de la persoane care nu deţin calificarea necesară pentru a constata lipsa discernământului, definit ca fiind facultatea de a discerne, de a judeca şi a aprecia lucrurile la justa lor valoare.
Astfel, în raportul întocmit de medicul neurochirurg s-a făcut menţiunea că "în urma accidentului rutier din anul 2019, din cauza traumatismului cranio-cerebral sever, fenomenele neuro-psihice au fost accentuate", lucru care este însă contrazis de actele medicale întocmite la UPU imediat după accident, unde se menţionează diagnosticul: "Accident rutier. Politraumatism cranio cerebral (TCC) minor".
Pe de altă parte, judecătoarea a reţinut că avocaţii nu au solicitat efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice pentru a se stabili dacă Mario Iorgulescu avea sau nu discernământ la momentul săvârşirii faptelor. Apărătorii au solicitat o astfel de expertiză doar pentru a verifica dacă poate participa psihic la proces.
Magistratul notează că, în cazurile de omor, expertiza psihiatrică nu este obligatorie şi se impune doar în cazurile în care din modalitatea concretă de săvârşire a faptei (spre exemplu prin cruzimi, asupra a două sau mai multor persoane, etc.) sau din alte aspecte rezultă îndoiala cu privire la discernământul persoanei la momentul săvârşirii infracţiunii, ceea ce nu este cazul de faţă.
În opinia judecătoarei, Mario Iorgulescu avea discernământ la momentul producerii accidentului. În acest sens, o prietenă îl caracterizează pe Mario Iorgulescu ca având mult bun simţ, se prezintă la petrecerea dinaintea producerii accidentului cu un buchet de flori pentru sărbătorită, imediat după accident îi întreabă pe oamenii veniţi să îl ajute dacă a murit cineva şi îi spune din memorie unei femei numărul de telefon al tatălui său.
Etichete: mario iorgulescu , proces mario iorgulescu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...