Exclusiv Poveste de film. Familia Grasu a lăsat discul pentru pistol. "Poliția face o treabă excelentă. Suntem multifuncționali"
articol scris de Andru Nenciu07.05.2020, 09:00
Digi Sport vă spune povestea familiei Grasu, Nicoleta și Costel, sportivi care au marcat atletismul românesc prin performanțele lor, ofițeri detașați de Ministerul de Interne, în perioada pandemiei, la Secția 1 din București.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Ei sunt chiar prezențe care dau greutate Poliției din București. Au marcat istoria probei de disc, una dintre cele mai tehnice din atletism, au îmbrăcat bluza alb-roșie de antrenori la Dinamo, iar acum n-au depus armele când au fost detașați la secție. Un demers logic, rațional și onest.
"Suntem de peste două decenii împreună. La loturile naționale, la antrenament, în concursuri, în cantonamente, acasă! Acum, și în profesia de antrenori!
Dar iată că viața ne-a adus împreună și la secție de poliție. Chiar aceeași secție de poliție!", spune, pentru Digi Sport, Costel Grasu, locul 4 la JO din Barcelona.
Costel Grasu: "Eu mă regăsesc în această muncă, sunt de 35 de ani în Ministerul de Interne"
Un tip dotat cu simțul umorului, portdrapelul României la JO 1992 e înalt de 1,93 m și cântărește... speculați dumneavoastră! Cam cât un fost campion din probele de aruncări.
"Am fost primiți extraordinar de bine de colegii noștri și ne-am integrat perfect, încă de la început. Eu mă regăsesc în această muncă, sunt de 35 de ani în Ministerul de Interne.
Și, după ce am văzut în această perioadă, pot să afirm că Poliția Română face o treabă excelentă. Și a ajutat enorm în această perioadă de pandemie", continuă fostul discobol.
Costel Grasu: "Am făcut filtre, am atenționat lumea, am decis să conving omul pe un ton cald"
Învățați cu cușca de aruncări de pe stadion, cu programul strict din cantonamente sau cu brâul din jurul mijlocului folosit în sala de forță, Nicoleta și Costel Grasu, unul dintre cele mai cunoscute cupluri din atletismul mondial al ultimilor 30 de ani, susțin că nu se simt încorsetați perioada actuală.
Viața le-a oferit o nouă provocare, la Secția 1, cuibărită între Romană și Piața Victoriei.
Și, cum Bucureștiul e un oraș bun de mers pe jos, Costel și Nicoleta, aflați în echipaje separate în majoritatea timpului, s-au intersectat cu diverse tipologii de persoane, dar au redescoperit și străzile bătătorite prin tinerețe, spre antrenamente.
"Suntem multifuncționali. Am făcut filtre, am atenționat lumea, am dat o mână de ajutor și dăm în continuare, așa mi se pare firesc dacă sunt solicitat.
Amenzi nu am dat, am decis să conving omul cu vorbă bună. Pe un ton cald, prietenesc", continuă comisarul-șef Costel Grasu.
Nicoleta Grasu: "Dacă nu am fi atât de îndrăgostiți de sport, poate că am rămâne în Poliție. Vom reveni de câte ori ni se va cere"
Tabloul de pe stradă, în timpul stării de urgență e unul firesc. Unii pietoni sau șoferi impresionează prin respectul pe care-l acordă ofițerilor, alții își bombează pieptul. Soda caustică e zahăr pudră față de cât de acizi încearcă să fie.
"În general, lumea respectă regulile. Ne pasionează ceea ce facem și, dacă nu am fi atât de îndrăgostiți de sport, poate că am rămâne în Poliție. Vom reveni de câte ori ni se va cere.
Eu sunt mândră că am putut să dau o mână de ajutor. Unii oameni m-au recunoscut după ochi, dar rar, pentru că purtăm măști", punctează Nicoleta, de șase ori participantă la Jocurile Olimpice.
- Nicoleta e vicecampioană mondială la Edmonton 2009 și medaliată cu bronz la CM din Sevilla 1999, Osaka 2007 și CM din Berlin 2009
- Nicoleta e vicecampioană europeană în Barcelona 2010 și medaliată cu bronz la Euro din Budapesta 1998 și Goteborg 2006
- 68,80 măsoară cea mai valoroasă aruncare din cariera Nicoletei (Poiana Brașov, 1999)
"Da, pe Nicoleta o recunosc, eu m-am lăsat demult. Ea e o valoare a sportului românesc și a practicat această probă frumoasă până la o vârstă apreciabilă.
Din acest motiv o și las să-mi fie șefă, chiar dacă avem același grad: comisar-șef", adaugă ofițerul de la CS Dinamo.
Nicoleta Grasu, multiplă medaliată la Mondiale și Europene, e o somitate în atletismul internațional.
Respectată în toate colțurile lumii, de la vedetele din sprint până la foste adversare și staruri actuale sau oficiali ai IAAF și jurnaliști de profil, Nico își exprimă satisfacția că oamenii au recepționat mesajul în perioada măsurilor stricte.
- 2 kg cântărește discul în probele masculine. Farfuria din metal are o circumferință de 22 de centimetri
- 1 kg cântărește discul în probele feminine. Circumferința este de doar 18 centimetri
- 2,5 metri e circumferința cercului, plasat într-o cușcă din care discobolii fac pirueta și lansează discul
- Pentru ca aruncarea să fie măsurată, discul trebuie să aterizeze în interiorul unui sector marcat, iar sportivul nu trebuie să părăsească cercul înainte ca discul să aterizeze.
Nicoleta Grasu: "România poate fi unită în momentele grele"
"Viteza de reacție primează în proba pe care am practicat-o, discul, disciplină pe care o predau elevilor mei. Așa că am zis să am reacție și din postura în care am fost detașată.
Am ajutat cu tot ce am putut și am realizat că România poate fi unită în momentele grele.
Putem să învingem această pandemie care ne-a dat peste cap. Doctorii au muncit până la epuizare, noi, polițiștii, ne-am asigurat că oamenii respectă regulile.
Și, cel puțin eu, am văzut oameni care chiar au înțeles mesajele", mărturisește Nicoleta, prezentă la Jo 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 și 2012!
Fosta discobolă nu a condus vreodată delegația României la ceremonia de deschidere a JO, dar spune că se afla în linia întâi a echipajelor, pe timpul pandemiei, de câte ori i se va cere.
Costel Grasu: "Intervenții speciale? Doar câteva aplanări de conflicte. Nu e cazul să apelez eu la forță"
Exact ca acum 28 de ani, pe Montjuic, când Montserrat Caballe, vegheată de pe tabela electronică de spiritul lui Freddie Mercury interpreta la ceremonia de deschidere a JO 1992 "Barcelona", Costel rămâne și el în linia întâi.
"Intervenții speciale? Doar câteva aplanări de conflicte, prin cartier. Le-am rezolvat cu vorbă bună, uită-te la mine cum arăt, nu e cazul să apelez la forță.
E vorba despre altruism, reacție și omenie. Am fost solicitați să ajutăm, am făcut tot ce am putut și facem în continuare până la terminarea acestei lupte", mai declară Costel, 67,08 m Personal Best la disc (30 mai 1992).
"Îmi lipsesc doar antrenamentele cu copiii și un meci live de baschet, cu fiul meu, pe teren", încheie Nicoleta Grasu discuția cu Digi Sport.
Și nu! Ștefan Grasu (17 ani, 1,98 m), fiul familiei Grasu, nu e polițist.
A făcut în paralel disc și baschet, dar a ales sportul cu mingea la panou. E legitimat la U Cluj și a devenit unul dintre cei mai valoroși jucători din noua generație.
Etichete: dinamo , atletism , nicoleta grasu , politisti , pandemie , costel grasu , poveste unică , soț și soție , disc
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...