"Periclitați viețile! Preferi banii sau sănătatea?" Semnal de alarmă al experților medicali FIFA. Când se pot relua campionatele
22.03.2020, 12:36Aproape toate campoionatele din Europa sunt întrerupte, din cauza pandemiei de coronavirus, însă datele de reluare a competițiilor sunt mult prea optimiste și periculoase, în același timp.
Supercupa Spaniei: Real Madrid - Mallorca, joi, 21:00, DGS 1
Scoția Premiership: Dundee - Rangers, joi, 22:00, DGS 2
O spun mai mulți experți medicali, care avertizează în legătură cu datele avansate pentru reluarea unor campionate la jumătatea lunii mai.
Chiar șeful comitetului medical de la FIFA a avertizat în legătură cu pericolul reprezentat de reluarea fotbalului la jumătatea lunii mai. El susține că nu se justifică o reluare atât de rapidă, chiar și cu porțile închise.
"Este mult prea devreme. Dacă reiei fotbalul la jumătatea lunii mai, asta înseamnă că trebuie să reîncepi antrenamentele cu două-trei săptămâni înainte. Eu nu am viitorul în mâinile mele, dar părerea mea este că asta nu e o idee bună. Este, în mod cert, un mare risc de sănătate, având în vedere informațiile pe care le avem astăzi", a spus Michel D'Hooghe pentru Sunday Mail.
Echipele, avertizate să nu pună banii mai presus de sănătate
Michel D'Hooghe avertizează ca nu cumva să se pună banii mai presus de viețile oamenilor. Și prim-ministrul Angliei, Boris Johnson, a fost criticat pentru că nu a reacționat mai rapid în ceea ceprivește mpăsurile luate legate de coronavirus.
"Nu pot să judec comportamentul altei țări. Ceea ce pot să spun este că acest coronavirus nu va dispărea până în luna mai, chiar dacă există un regres puțin mai mare în unele țări față de altele. Nu pot să spun în mod realist când ar putea reîncepe fotbalul. Este o întrebare incredibil de dificilă pentru că nimeni nu știe când va fi atins apogeul coronavirusului.
Dar chiar și dacă echipele vor începe să joace cu porțile închise, au nevoie să se antreneze cel puțin cu două săptămâni înainte. Asta însemană că oamenii vor intra în același vestiar, la dușuri, etc și exact asta trebuie să evităm noi în acest moment. Dacă asta poate pune viața în pericol? Având în vedere ceea ce știu eu astăzi, cu siguranță este un risc, da", a precizat oficialul FIFA, care crede că responsabilii din fotbal trebuie să asculte sfatul medical înainte de a face ceva în pripă, punând pe primul loc partea financiară.
"Trebuie să pui în balanță factorii medicali și pe cei economici. Ai de ales. Ce preferi? Banii sau sănătatea? Aceasta este cea mai acută întrebare a momentului. Dacă începi competițiile fără să primești lumina verde a specialiștilor medicali, asta poate pune partea economică înaintea sănătății și fix asta nu trebuie să se facă. Altfel, noi toți am putea fi pedepsiți", a spus belgianul.
Oficialii UEFA susțin că unele cluburi s-ar putea desființa
Pe de altă parte, cel care e responsabil cu competițiile din campionatele interne europene, Lars-Christer Olsson, a avertizat totuși că unele cluburi medii și mici ar putea să dispară dacă fotbalul este oprit prea mult timp.
"Este o discuție care are loc chiar acum. La nivel mai mic, nu există protecție, pentru că aceste cluburi sunt total dependente de rețete financiare pentru a supraviețui. Nu este o exagerare dacă spunem că unele cluburi ar putea ieși din fotbal dacă nu termină sezonul și dacă nu au suficient sprijin financiar", a spus Olsson.
"Pot exista soluții diferite în țări diferite, din cauza restricțiilor impuse ca urmare a coronavirusului. Evident, atunci când vor începe și vor termina, va exista un efect de knock out în ceea ce privește posibilitatea de a începe din nou sezonul.
Dacă asta se va întâmpla, există o probabilitate în creștere ca formatul competițiilor să trebuiască să se schimbe atât la nivel intern, cât și european. Dacă vom tot continua cu amânările, ar trebui să existe și alternative. Una dintre soluții poate fi să combini jocurile de acasă și din deplasare într-unul singur", a spus Lars-Christer Olsson.
Între timp, uniunea care reprezintă fotbaliștii din toată lumea a avertizat cluburile să nu aplice unilateral reduceri de salarii doar pentru a rămâne pe linia de plutire.
Cluburile din Premier League sunt determinate să termină sezonul cumva pentru a-și încasa banii din drepturile TV și pentru a evita pierderi cumulate de 762 de milioane de lire sterline.
Și șeful fotbalului spaniol, Javier Tebas, care este și membru în grupul de lucru al UEFA, a spus că există un consens în creștere între cluburile din La Liga pentru a relua meciurile tot la jumătatea lunii mai.
Etichete: coronavirus , michel d'hooghe , lars-christer olsson
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Este anchetă la Iași, în urma unei tragedii în care un adolescent de 15 ani, ce a ajuns la Urgențe...