Exclusiv Ovidiu Ionescu povesteşte ce se întâmplă în Germania, odată cu relaxarea măsurilor: "Nu m-am putut abține să merg!"
articol scris de Andru Nenciu25.04.2020, 08:17
Ovidiu Ionescu (30 de ani), cel mai bine clasat jucător de tenis de masă al României (59 ITTF la simpu), povestește pentru Digi Sport felul în care s-a adaptat în Bremen, pe timpul pandemiei care a bulversat și cursul normal al sportului.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Doar câteva cadre îi mai amintesc vicecampionului european de orașul în care locuiește de mulți ani. Joacă pentru clubul SV Post Muhlhousen și câștigă prestanță și medalii pentru România.
Spune că așa s-au brodat lucrurile - sala de tenis de masă e închisă - și dă dovadă de caracter puternic. N-a picat într-o mlaștină a deznădejdii și își găsește resursele de energie din bucuriile mărunte.
"De când a început această perioadă de stat acasă, am încercat să-mi găsesc alte hobbyuri cară să mă țină în priză. Am început să citesc mai mult, cărți, ziare, orice.
Îmi place să fiu informat despre ce se petrece în lume și în România, mai ales că o temere mare pe lângă cea a virusului este cea a economiei", mărturisește Ionescu, vicecampion mondial la dublu, alături de spaniolul Alvaro Robles.
E jucător de tenis de masă, dar nu are voie în sala de tenis de masă
Cu șanse mari de calificare la JO de la Tokyo, sportivul născut în Buzău (legitimat în România la SCM Gloria Buzău) e tipul de jucător căruia îi place să ofere emoții. Starea apăsătoare din Germania și deciziile autorităților îl fac să se pregătească însă cu frâna de mână trasă.
"Stau în Germania, nu am voie să intru în sala de tenis de masă, dar spre norocul meu, nu avem interdiciție de a ieși afară", mai zâmbește amar Ovi, fost nr. 39 ITTF, în aprilie 2019. Merge cu fază lungă spre turneele ce așteaptă să-și dezvelească mesele cu fileu și anticipează cu ochii minții ce va urma.
"Mai nou, am prins drag de a face plimbări lungi cu bicicleta. Mă relaxează foarte mult și mă mențin în formă. În rest, încerc să alerg, am un parc la cinci minute de casă, fac exerciții fizice în casă, în fiecare zi.
În weekend, alături de prietena mea, Marina, care muncește de acasă, fac plimbări lungi de câteva ore", continuă sportivul care în copilărie a practicat șah.
Nemții au relaxat măsurile. "Am stat 10 minute la coadă, dar a meritat". Poftă în vremea pandemiei
Oraș-port pe râul Weser, Bremen se situează la 60 km sud de gura de vărsare a răului Weser în Marea Nordului. Are peste 550.000 de locuitori, clubul Werder cu secții pe nenumărate discipline face un PR excelent orașului, iar fabrica de bere Beck's exercită o fascinație magnetică asupra turiștilor.
Ionescu e atras însă de înghețatele multicolore. "De săptămâna aceasta au început să mai relaxeze măsurile și au deschis și gelateria mea preferată.
Nu m-am putut abține să merg. Am stat 10 minute la coadă pentru a respecta regulile, dar a meritat", se confesează dreptaciul antrenat la lotul României de Andrei Filimon. Ovi e pe 13 în lume la dublu mixt și pe 10 la dublu.
Un chinez a refuzat să dea mâna cu Ovidiu, la Openul Qatarului. Cum explică românul
La început de martie, un gest al său, făcut la Openul Qatarului, a devenit viral în lumea sportului. Românul a intenționat, la final, firesc, să dea mâna cu chinezul Yu Zhou, dar asiaticul l-a refuzat. "A fost o măsură de prevenție, doar atât", explică jucătorul pentru Digi Sport.
Germania apelează la măsuri din ce în ce mai relaxate în privința regulilor de distanțare socială, dar cancelarul Angela Merkel avertiza, joi, că țara riscă să irosească reușitele pe care le-a obținut în limitarea răspândirii coronavirusului dacă țara se deschide mult prea repede.
Până aseară se înregistraseră peste 150.000 de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus în Germania, 5.653 de decese și peste 92.000 de pacienți refăcuți.
Masca și bicicletele, soluții de bază în Bremen. "Când te apropii, se dau la o parte"
Spre deosebire de România, în Germania nu s-a marșat pe stilul alarmist, panica n-a fost împrăștiată prin diverse canale.
"E o incertitudine care recunosc că mă macină un pic, dar sper să se găsească vaccinul și soluții împotriva virusului pentru a putea reîncepe viața așa cum a fost înainte de 1 ianuarie".
Ionescu scoate în evidență reacțiile de bun simț ale nemților și grija acordată celor din jur.
"În oraș lumea e foarte responsabilă. În ultimul timp am sesizat o creștere în folosirea măștii atât în supermarket, cât și pe stradă. Dar mulți oameni merg afară pe biciclete.
Cei care merg pe jos respectă regulile de maximum două persoane sau patru în cazul în care sunt cu toată familia. Atunci când te apropii, se dau la o parte ca să-ți facă loc.
Să nu te intersectezi din greșeală. Mențin distanța necesară", descrie sportivul român atmosfera din țara cu care s-a căsătorit acum câțiva ani.
"Gătesc, dar mai și stric preparate". O privire optimistă: cum transformă pauza în avantaj
În loc de încheiere, Ovidiu, un tip care transmite mereu o stare de bine, evidențiază modul în care a transformat îngrijorătoarea perioadă în timp de calitate, în avantaj. E un mesaj pentru noi toți.
"Recunosc că perioada aceasta mi-a prins și bine. Am fost plecat foarte multe timp și acum... Să petrec așa multe zile la rând, acasă, cu prietena mea, mă încarcă cu un vagon de energie.
Gătesc foarte mult, mai și stric preparate, dar îmi face plăcere să încerc diferite lucruri. Specialitatea mea este banana bread.
Filmele, de asemenea, sunt prieteni de nădejde. Dar faptul că pot petrece atât de mult timp cu prietena mea ne ajută pe amândoi foarte mult să trecem peste această perioadă".
Etichete: germania , tenis de masa , ovidiu ionescu , pandemie
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au...