Exclusiv O campioană a României ajută pacienții cu COVID-19 din Ohio. Atleta din SUA urmează un master în Sănătate publică și țintește JO
articol scris de Andru Nenciu20.04.2020, 09:50
Petronela Simiuc Pănică (26 de ani), campioană națională la atletism în proba de 1.500 m, e un caz emblematic pentru grupul restrâns al sportivilor români care aleg să studieze în străinătate și să-și continue, în paralel, drumul spre marea performanță.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Galerie Foto
Sportiva din Bacău lansată de antrenoarea Carmina Gorgan-Vorovenci a dărâmat două popice dintr-o lovitură optând pentru o universitate renumită din Statele Unite: și-a realizat un vis, absolvind Facultatea de Studii Interdisciplinare după ce s-a transferat de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, dar și-a îmbunătățit și timpii din probele de semifond în tentativa sa de calificare la Jocurile Olimpice.
Pandemia care macină omenirea a prins-o în Toledo, un oraș cunoscut prin industria de sticlă și supranumit "Glass City" (orașul de sticlă), cu o populație de aproape 300.000 de locuitori.
Pandemia de COVID-19 în Toledo, Ohio. "Mi-am improvizat o sală de forță acasă, iar alergările le fac prin parcurile din împrejurimi"
"Acum sunt tot în Toledo și, deși toate competițiile s-au anulat, viața de sportivă a rămas neschimbată. Respect regulile distanței sociale, dar îmi respect și programul de antrenament. Mi-am improvizat o sală de forță acasă, iar alergările le fac prin parcurile din împrejurimi. Toledo are foarte multe parcuri și locuri unde poți alerga. Din acest punct de vedere sunt foarte norocoasă", transmite Petronela din Toledo aerul omului a cărui muncă a fost eficientă.
Împlinită din punct de vedere educațional și întărită mental într-un mediu competițional exigent, plin de bătălii între universitățile care propulsează sportivi până pe podiumurile CM sau JO, Petronela Simiuc se redescoperă pe sine într-o vreme în care pandemia de COVID-19 bulversează întreaga lume și dictează parcă un time-out interminabil sportului mondial.
"Acum doi ani am terminat Facultatea de Studii Interdisciplinare la Universitatea din Toledo, Ohio. În acest moment mă aflu la câteva săptămâni distanță de a deveni absolventă a masterului în Sănătate publică, specializarea în Educare, Promovare și Epidemiologie. În decembrie, am primit titlul de “Mac Distingueshed Scholar-Athelte” cu un GPA de 3.734 echivalentul a 9,50", spune, pentru Digi Sport, atleta tricoloră.
"O parte din mine aleargă pentru a nu intra în contact cu cineva, cealaltă parte contribuie la eforturile de stopare a răspândirii virusului"
Petronela face o pauză. Pare că reflectează. Are punți de legătură către țară și se gândește neîncetat la cei dragi de acasă. Urmărește pe net tot ce se întâmplă în România, dar tresare și i se deschid ochii minții la fiecare "Hello" pe care-l aude la celălalt capăt al firului, când vorbește cu pacienții din Ohio, infectați cu COVID-19.
"Trăim momente dificile, ce vor face parte din paginile de istorie. În timp ce partea mea sportivă aleargă de una singură pentru a nu intra în contact cu cineva, cealaltă parte a mea, cea specializată în Sănătate Publică, participă la eforturile de stopare a răspândirii virusului COVID-19", mai spune, cu voce înceată, atleta cu diplomă în Sănătate.
Ca parte a internshipului pentru master, Petronela comunică prin telefon cu persoanele infectate din statul Ohio. Le ia datele, le oferă un set de instrucțiuni, le ascultă ofurile și le înregistrează într-o bază de date. "Am învățat la cursurile de epidemiologie despre pandemii, dar nu am crezut vreodată că voi și aplica ceea ce am învățat", mai dezvăluie campioana balcanică.
400 de decese în Ohio din cauza virusului COVID-19
În Ohio, un stat cu 11 milioane de locuitori, situat în Nord-Estul Statelor Unite, se înregistraseră până sâmbătă aproape 9.000 de cazuri de îmbolnăviri de coronavirus, iar moartea anulase peste 400 de destine. "Pe parcursul acestui master am avut ocazia să lucrez cu proiecte mărețe care au schimbat legislații în statul Ohio. Ador ceea ce fac și, chiar dacă prioritatea mea e să fiu o sportivă excelentă, nu las mai prejos nici activitățile care mă dezvoltă pe plan academic și prin care ajut oamenii.
Simt că aceste două lucruri se întrepătrund. În scoală învăț metodele care duc la educarea si promovarea sănătății la scară largă, dar metodele sunt puse în practică prin propriul meu exemplu".
"Chiar dacă mă aflu la câțiva mii de kilometri de casă, trăiesc aceleași frici, aceeași teamă provocată de acest virus"
Dincolo de competiția de pe portativul de atletism, o româncă arată tărie de caracter și spirit de inițiativă. Nu e genul de fată care să accepte înfrângerea cu una, cu două. Se înarmează cu hotărâre și optimism, își găsește resursele în visul de a ajunge la Tokyo 2021 și se cufundă în cursuri stufoase despre sănătate.
"Chiar dacă mă aflu la câțiva mii de kilometri de casă, trăiesc aceleași frici, aceeași teamă provocată de acest virus. Toate țările au fost afectate, toți vom avea aceeași poveste. Asta ne demonstrează ca doar împreună vom reuși să depășim momentul. Fiecare persoană poate ajuta la stoparea acestui virus", e mesajul sportivei din Toledo, universitate la care antrenează românul Adrian Ghioroaie, fost atlet la Steaua.
Se spune că pentru exponenții sporturilor individuale perioada de pauză forțată e depășită mai facil. Izolarea ar apăsa mai greu pe cei din sporturile de echipă, învățați să se pregătească alături de colegi. Atleta din Ohio crede că pandemia are efecte asupra tuturor sportivilor, în egală măsură, indiferent de disciplina din care provin.
Pandemia de COVID-19 a blocat sportul universitar american când românca se pregătea de finala NCAA
Se opresc din goana după palpitații, victorii și trofee, iar shimbarea brutală și lipsa unor perspective le poate inhiba elanul. Și, pentru a oferi un exemplu grăitor despre felul în care pandemia i-a influențat starea de spirit într-un moment de vârf al activității sportive, Petronela Simiuc povestește, pe finalul discuției cu Digi Sport, momentul care a debusolat-o.
Era săptămâna trepidantă de dinaintea unui concurs important între universități, finala NCAA, unul la care și-ar fi putut stabili un nou personal best și, poate, un barem de calificare la CE de anul viitor. Simiuc deținea a cincea performanță dintre miile de sportivi-studenți în proba de o milă și doar Top 16 din toată America (334 de universități cu program de atletism) aveau acces la întrecerea din New Mexico.
"Am plecat in Albuquerque cu o săptămână înainte de începerea concursului pentru că statul New Mexico se află la altitudine și am vrut să ne asigurăm că organismul meu are timp să se acomodeze. Totul a mers conform planului. Echipa a venit acolo să mă susțină, eu eram în forma vieții, ce ne mai lipsea era doar cursa în sine", suspină atleta.
Lovitura din New Mexico. "Am izbucnit în plâns"
Cu două zile înainte de începerea competiției a început valul de panică provocat de virusul COVID-19. În timp ce foarte multe competiții se anulau în plină desfășurare, NCAA a decis ca probele de atletism să aibă loc fără spectatori.
"Era o veste tristă pentru toți cei care au venit să urmărească acea competiție, dar totuși eram fericiți că se va ține concursul. Gândul ăsta m-a ținut în starea de concurs până în ultimul moment când, cu mai puțin de 24 de ore înaintea probei, am mers la sala de atletism să fac ultimul antrenament oficial.
Eu și alți sportivi am primit vestea la intrarea în sală. Concursul se anulase. Nu sunt o persoană emotivă, dar în momentul acela am izbucnit în plâns", grăbește Petronela ritmul povestirii.
Petronela Simiuc Pănică: "Din momentul acela, totul a început să semene a haos"
Euforia dată de apropierea unui concurs se transformase deja în deznădejde. Bulgărele pornise. Și tot avea să crească.
"Un șiroi de lacrimi vorbeau pentru mine fără cuvinte. Am putut vizualiza totul, ar fi trebuit să fie un moment unic, un moment care să mă urce în topul celor mai bune atlete în NCAA. N-am avut șansa să văd de ce eram capabilă. De acum toate poveștile despre această experiență vor începe cu „dacă..” În următoarele ore eram deja în avion înapoi spre Toledo. Din momentul acela totul a început să semene a haos", mai face atleta o ultimă întoarcere în trecut.
Simiuc a simțit că s-a rupt în ea ceva de neînlocuit. La fel ca ea sunt și mulți alți sportivi români care așteaptă să-și demonstreze calitățile, așteaptă să se exprime pe teren.
Până atunci însă, românca din Ohio luptă pe două fronturi. Pe cel în care poartă compleul de atletism și adoptă privirea dură către linia de finiș, dar și pe cel în care discută pe un ton cald cu cei aflați în suferință.
Etichete: atletism , statele unite , toledo , covid-19 , coronavirus covid-19 , pandemie , petronela simiuc , ohio
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...