Mutu poate contribui decisiv la un proces istoric! Tribunalul de Arbitraj Sportiv, judecat de CEDO
01.10.2018, 15:46”Un tribunal va ajunge în fața altui tribunal!”, este titlul dat de spaniolii de la As, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului va judeca, marți, imparțialitatea Tribunalului de Arbitraj Sportiv.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Pe masa celor de la CEDO se află două cazuri concrete: scandalul dintre Mutu și Chelsea și cel al patinatoarei Claudia Pechstein. Astfel, CEDO vrea să se asigure că TAS judecă toate cazurile fără să fie influențat de factori externi.
Atunci când a apelat la Tribunalul Federal Elveţian, Mutu a cerut anularea deciziei luată de TAS. Motivul invocat de român a fost acela că doi dintre cei trei judecători ai cazului său ar fi avut legături cu clubul Chelsea.
În 2017, CEDO a declarat admisibil cazul Mutu versus Chelsea, o adevărată lovitură dată de fostul căpitan al naționalei. Prin admiterea dosarului se poate trage concluzia că ”Briliantul” nu ar fi avut parte de un proces corect, unul în urma căruia ar fi fost nevoit să achite cea mai mare amendă dată vreodată unui sportiv, 17.173.990.
De partea cealaltă, cazul lui Pechstein datează din 2009, patinatoarea fiind pedepsită tot după ce a fost acuzată de dopaj. Sportiva din Germania a fost suspendată doi ani din activitate. La fel ca Mutu, aceasta a pus la îndoială corectitudinea deciziei TAS.
Cazul Mutu
Depistat pozitiv cu cocaină în octombrie 2004, Mutu a fost dat afară de la Chelsea printr-o reziliere unilaterală de contract, în 29 octombrie. Chiar dacă londonezii l-au pus pe liber, tot ei l-au reclamat la FIFA după ce s-a transferat la Juventus via Livorno, în ianuarie 2005, iar pe 14 august 2008 Camera de Rezolvare a Disputelor din cadrul FIFA decidea că fotbalistul trebuie să achite o despăgubire de 17.173.990 de euro. Prima pedeapsă a românului pentru cocaină a fost dată de Asociaţia Engleză de Fotbal, 7 luni suspendare şi 20.000 de lire sterline amendă. Cu care Chelsea n-a fost mulțumită.
Ulterior, atât TAS, cât şi Tribunalul Federal Elveţian au menţinut decizia de la FIFA, astfel că Mutu a riscat permanent, din 2010 până în 2016, când s-a retras, să fie suspendat. Acum, chiar dacă nu mai este în activitate, iar Chelsea nu mai are ce să-i facă, Mutu vrea să demonstreze că sentinţele date contra sa nu au fost corecte. Este motivul pentru care nu şi-a retras cererea de la CEDO.
Din câte se pare, pentru că Mutu nu a recunoscut niciodată oficial, Chelsea a reuşit să-i ia 500.000 de dolari. Suma reprezintă jumătate din milionul cu care a fost vândută în SUA o proprietate deţinută împreună cu Consuelo, pe atunci soţia lui Adrian. Ce este cert e că un judecător federal al Tribunalului Districtului Sud, din Florida, Federico Moreno, admitea la vremea respectivă sechestrul cerut de Chelsea pe proprietăţile din SUA ale lui Mutu şi hotăra că fotbalistul trebuie să plătească amenda.
Etichete: adrian mutu , adrian mutu chelsea , adrian mutu tas , adrian mutu cedo , mutu tribunalul de arbitraj sportiv , adrian mutu scandal chelsea
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...