Motivul pentru care gazonul din Ghencea nu poate fi schimbat! ”E o suprafață specială”
articol scris de Digi Sport12.09.2024, 07:54
Gazonul Stadionului Steaua s-a deteriorat foarte mult în ultima vreme, iar la meciul cel mai recent, România - Lituania 3-1, suprafața de joc l-a enervat până și pe Mircea Lucescu (79 de ani).
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
”Gazonul de pe Ghencea nu se schimbă, dar din când în când se însămânțează”
Galerie Foto
Stelian Dia, patronul firmei ”Sport Fields”, cea care se ocupă și de mentenanța gazonului arenei din Ghencea, a explicat cum s-a ajuns la o astfel de situație. Dia susține că doi factori importanți au dus la deteriorarea gazonului, și anume canicula plus numărul mare de meciuri.
Mai mult, patronul a mai precizat că pe Ghencea a fost montată o suprafață de joc specială, care nu poate fi schimbată niciodată, ci doar revizuită.
”S-au montat rulourile de iarbă naturală, iar după 3-4 săptămâni, timp în care rădăcinile s-au prins de straturile inferioare, s-a trecut la ranforsarea cu fire de fibră sintetică.
O mașină specială, de țesut, a plantat din doi în doi centimetri câte un smoc de fire sintetice, de 1,5-1,8 centimetri la suprafață și de 18 centimetri în adâncime.
În total, suprafața sintetică ocupă cam 5% din teren”, a explicat Stelian Dia, pentru gsp.ro.
”Pe Arena Națională s-a preferat varianta de carpetă hibridă”
În afară de Ghencea, o suprafață de joc similară a mai fost montată și pe ”Arcul de Triumf”.
”Este o suprafață specială. Numai în Ghencea și pe 'Arcul de Triumf' am montat tipul ăsta de gazon hibrid. Iar el nu se schimbă, dar din când în când se însămânțează cu iarbă naturală.
În rest, pe alte stadioane, precum Arena Națională, Craiova, Arad, Sibiu, s-a preferat varianta de carpetă hibridă, unde sinteticul este cam la nivel de 25-30% din suprafață”, a mai spus Dia.
”Pentru a-l reface complet e nevoie de timp”
Legat de starea deplorabilă în care a ajuns gazonul din Ghencea, specialistul a spus că temperaturile extrem de mari din vară au fost fatale suprafeței de joc.
”Chiar a fost o situație specială anul acesta. Au fost peste trei luni cu caniculă continuă. Lumea poate nu înțelege, dar au fost zile în care temperatura la nivelul rădăcinii, amplificată și de stratul de nisip, ajungea la 42-43 de grade Celsius.
Normal că firul de iarbă suferă, nu mai răspunde la nicio metodă prin care să-i păstrezi rezistența, elasticitatea. Noi deja am început să facem însămânțări intensive.
Dar pentru a-l reface complet e nevoie de timp”, a adăugat patronul.
Chestionat cum poate fi refăcut gazonul, Dia a replicat: ”Se îndepărtează complet masa organică adunată de la ultima curățare, se pune nisip, se însămânțează. Aceste procese le putem termina în 2-3 zile.
Gazonul va rămâne numai cu smocurile de sintetic. Problema este că abia în 10-12 zile germinează iarba naturală. Și apoi e nevoie de vreo lună și jumătatea ca iarba să se stabilizeze, să ajungă la starea optimă”.
”Lucrarea completă va fi făcută în pauza de iarnă
Stelian Dia a mai spus că gazonul din Ghencea va fi iar ca nou abia în februarie 2025.
”Vom încerca să profităm de toate pauzele, inclusiv de cea din octombrie, când naționala va juca în deplasare. Dar lucrarea completă va fi făcută în pauza de iarnă, fiindcă FCSB se va muta pe Arena Națională, iar Steaua nu va mai juca acolo din decembrie până în februarie.
Până atunci nu putem decât să încercăm ca gazonul să arete mai bine decât la partida cu Lituania”, a mai spus Stelian Dia.
Etichete: stadion steaua , gazon ghencea , gazon steaua , stelian dia
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...