Exclusiv Marius Niculae, două momente antologice. Când și-a găsit "nașul" și ce făcea Quaresma când Boloni îi zicea să dea cu latul
articol scris de Andru Nenciu15.11.2020, 09:21
Marius Niculae (39 de ani) vorbește pentru Digi Sport despre o întâlnire cu doi mari fundași centrali ai lumii, ciocnire care l-a făcut să-și schimbe optica despre muncă, despre fotbal.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Episoadele importante din cariera unui sportiv trec ca un abur fragil. Sunt fie stocate în memoria protagonistului, fie în albume-poveste care îi mai fac pe fani să revadă momentele de altădată. Marius Niculae era genul de fotbalist căutat de fotoreporteri nu numai pentru fazele spectaculoase pe care le producea, ci și pentru mina sa expresivă.
Chipul său transmitea bucurie, furie, exaltare, dar niciodată indiferență. Agențiile foto conțin imagini sugestive pentru cariera fostului atacant de la Dinamo, iar fiecare fotografie surprinsă de specialiștii cu tunuri poate deveni un subiect. Fiul celebrului sensei Constantin Niculae a trăit în fotbal cât pentru mai multe vieți și are ce povesti. Marius Niculae istorisește pentru Digi Sport momentul care i-a rămas întipărit în minte din România - Italia 0-2 și modul în care un fost coleg vedea fotbalul.
Marius, spune-mi care e primul lucru care-ți vine în minte când te asociez cu judoul!
Am făcut judo și am devenit campion național la juniori, dar am citit în ziar două rânduri: la categoria 45 kg.... Marius Niculae.... campion național. Cu siguranță, mama are și acum articolul, le ținea pe toate acasă, le decupa și le punea într-un carnet special. Eu știu cât de mult se muncește în sporturile individuale, stiu câte sacrificii se fac pentru ca tu să ai o singură șansă o dată la doi ani sau la patru ani, vorbesc pe plan internațional. Și, într-o fracțiune de secundă, se poate duce munca ta, se poate șterge totul cu buretele. Se muncește mult mai mult la sportul individual. Țin minte și acum că atunci când am devenit campion național la judo, m-am dus la tata și i-am arătat medalia: "Uite-o! Am luat-o!". Atât de bucuros eram, dar fotbalul a învins în lupta cu judo.
Galerie Foto
Marius Niculae: "L-am văzut pe Cannavaro mai scund decât mine, apoi era un cap peste mine. M-am uitat să văd dacă nu are arcuri!"
Avem un fotbal în care jucătorii tineri nu mai reușesc să plece la echipe mari din străinătate. Tu ai plecat devreme din țară, apoi ai devenit titular în națională. Spune-mi un episod care te-a întărit.
Un meci cu Italia. (n.r. - Marius Niculae avea 19 ani). M-am luptat cu echipa aia mare a lor, mă uitam la Cannavaro, era mai micuț, așa... Vorbesc cu colegii mei, le fac semn și le zic să-mi dea mingi sus, la cap, că duelurile vor fi câștigate sută la sută. Colegii mă ascultă, eu devin relaxat, pentru că-l văzusem pe Cannavaro mai mic decât de mine.
Și ce a urmat?
Vine și prima centrare și sare Cannavaro. Un cap peste mine! Mă uitam la picioarele lui să văd ce s-a întâmplat, să văd dacă nu are arcuri!? Acel moment a declanșat un declick în mine, m-a impresionat. Un adversar mai mic decât mine să sară atât de sus!? De-atunci mi-am dat seama că nu e de glumit cu ei și m-am pus serios la treabă.
Ce însemna asta?
Așa că m-am mutat pe partea cealaltă, la Nesta, am zis să-l încerc pe ăsta! Nicio șansă.
- 1,76 m e înălțimea lui Fabio Cannavaro (47 de ani)
- 1,86 m e înălțimea lui Marius Niculae (39 de ani)
Cum a recepționat Marius Niculae lovituri "la ofertă" în meciul cu Italia. "Am dat și eu în Cannavaro, pe urmă mi-am luat două de la el, una de la Nesta"
Era mai dur?
Nu, din contră. Cannavaro mi s-a părut mai dur, știa când să te lovească, era un fotbalist incredibil de inteligent în joc.
Deduc că n-ai ripostat.
Am dat și eu în el, pe urmă mi-am luat două de la el, plus una de la Nesta, pot să spun că atunci au fost lovituri la ofertă. Loveau și la picioare, mă șicanau la cornere, dueluri subtile cum erau pe vremuri pentru că nu erau nici atât de multe camere video cum sunt acum, dar nici sistem de arbitraj video. Se foloseau mai multe tertipuri pentru a nu te lăsa să joci și mi-a rămas viu în minte acel meci, cu bătăliile mele cu Nesta și Cannavaro.
- În martie 2001, într-un meci din preliminariile pentru CM 2002, România condusă de Ladislau Boloni pierdea pe Ghencea, scor 0-2 cu Italia, formație condusă de Giovanni Trapattoni. Inzaghi reușea ambele goluri ale Squadrei Azzurra.
- România: Stelea - Contra, Prodan, Filipescu, D. Munteanu - Codrea, Rădoi, Gâlcă, Ad. Ilie - Marius Niculae, V. Moldovan. Au mai jucat: D. Șerban, C. Munteanu și Ganea. Antrenor: L. Boloni
- Italia: Buffon - Pancaro, Cannavaro, Nesta, Maldini - Zambrotta, Tomassi, Albertini, Fiore - Inzaghi, Del Piero. Au mai jucat: Tacchinardi și Montella. Antrenor: G. Trapattoni
Marius Niculae: "În Portugalia erau fundași brazilieni care mă călcau pe glezne și când mingea nu era la mine"
A fost meciul care ți-a schimbat percepția despre imaginea adversarilor cu adevărat redutabili.
Are o semnificație specială acel meci și pentru că am înțeles că mai am de lucrat. Eu eram atunci pe val, eram în atenția marilor echipe din Europa, în atenția lui Milan, mă aflam în Top 10 atacanți pentru că aveam un procentaj excelent la națională, 4 goluri în 10 partide. Pentru un tânăr debutant reprezenta un record la naționala României și reușitele mele din acea perioadă i-au făcut pe marii antrenori ai lumii să mă urmărească. Dar acel moment, meciul cu Italia, a fost pentru mine ceva WOW! Mi-am zis că mai am mult de muncă.
N-ai dat de fundași mai duri decât ei ulterior? În Scoția, bănuiesc. Sau în Portugalia?
Am dat și de fundași mai duri decât de ei, și în Scoția, am dat și de francezi foarte dificili, dar și de brazilieni cu un repertoriu plin de metode de a te scoate din joc. În Portugalia erau brazilieni care mă călcau pe glezne chiar și când mingea nu era la mine. Dar pe toți aceștia din categoria de care-ți spuneam puteam să-i depășesc mult mai ușor, prin viteză, prin dribling, prin alte metode specifice atacanților. Ceea ce vreau să remarc este că în sensul bun al jocului Nesta și Cannavaro mi-au rămas în memorie prin inteligența lor în joc, chiar dacă intrările la limita regulamentul făceau parte din bagajul unor astfel de jucători.
- 15 goluri în 44 de meciuri pentru națională a marcat Marius Niculae
- Fostul fotbalist născut pe 16 mai 1981 a avut o cotă de piață de 4,5 milioane euro în 2004
- 15 ani și șase luni e vârsta la care Marius Niculae a debutat în Liga 1 la Dinamo
"Quaresma dădea foarte greu cu latul, doar obligat. Boloni îi spunea să lovească și cu latul. Dar Ricardo dădea mingea unde voia Boloni, tot cu exteriorul"
Aș vrea să vorbim despre un fost coleg cu care ai jucat la Sporting. Nu Cristiano Ronaldo.
OK.
Am citit mai demult că oameni de fotbal îl considerau mai talentat pe Quaresma.
Ricardo Quaresma...
Da.
Nu este adevărat, e doar o impresie a unor oameni. Un fotbalist talentat și el, numai că nu muncea la fel de mult ca și Cristiano, nu avea acea abilitate ca și Cristiano, El era un show-man cu exterioarele lui, inclusiv la antrenamente. Foarte greu dădea cu latul, doar obligat! Țin minte și acum cum Boloni îi mai zicea ceva - să lovească cu latul - dar îi zicea în glumă că nu știe, dar și dădea mingea unde voia Boloni și nu mai avea ce să-i spună. Și nu cu latul, tot cu exteriorul.
- Ricardo Quaresma are 37 de ani și evoluează în prezent la Vitoria Guimaraes
- În 2008, portughezul cu 10 goluri în 80 de selecții valora 25 milioane de euro
De ce i-a pasat Quaresma lui Marius Niculae prin Rabona, alegând cea mai complicată execuție
Face parte din categoria jucătorilor care au apelat mai mult la talent, nu și-au mai exploatat tot potențialul?
Să-ți povestesc ceva ca să înțelegi felul în care gândea fotbalul. Mi-a făcut o rabona când avea 18 ani, că el a debutat primul, eram la un amical cu Standard Liege, a venit la prima echipă, toată lumea îl eticheta deja "noul Figo", așa cum și la noi toată lumea spune "noul Hagi" când apare cineva. Sau noul Mutu, noul Chivu. Țin minte că am jucat un meci amical la Standard Liege și îmi aduc aminte că eram practic doar eu cu fundașul în careu. Se uită la mine și face o rabona!
Adică a făcut rabona pentru a-ți pasa.
Da! Și mi-o dă pe bara a doua! Și l-am întrebat: De ce nu mi-ai dat-o normal!? Iar el, senin, mi-a răspuns: "Mi s-ar fi părut prea ușor!". Asta mi-a zis omul. "Cum adică să ți-o dau acolo - mi se părea prea ușor!".
Din ce-mi spui el era spectaculos și la antrenamente.
Dacă prindeam un "5 contra 2" la antrenamente cu Hugo Viana, Custodio, Cesar Prates, cu Quaresma, cu Cristiano, și eram în mijloc, nu mai ieșeam de acolo câteva minute!
Marius Niculae, șase operații. "Două șuruburi le port și acum cu mine. Sunt în picioare"
Am început cu un moment care te-a făcut să simți că trebuie să lupți pentru a deveni și mai bun. Mai am o ultimă întrebare.
Te rog!
Ce ți-a mai lăsat fotbalul, în afară de amintiri frumoase, haioase, titluri, goluri, lovituri primite? Ceva ce poate cei care te-au urmărit nu știu.
Am șase operații, iar două șuruburi în urma intervențiilor le mai am și acum. Le port cu mine în picioare.
Etichete: dinamo , judo , marius niculae , sageata , ladislau boloni , quaresma , sporing lisabona. , niculae - quaresma , niculae - cannavaro , niculae - nesta
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...