George Copos: ”Cărțile se scriu din cărți citite! Doar geniile au altă posibilitate!”
28.01.2016, 15:31UPDATE, VINERI, 29 ianuarie. George Copos a trimis redacţiei Digi Sport un drept la replică după ce Universitatea București a confirmat că fostul finanțator al Rapidului a plagiat.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
”Deși nu sunt istoric, sunt un om căruia îi place istoria. Mai mult chiar, sunt pasionat de acest domeniu! În particular m-a interesat mult Napoleon, epoca lui, modul în care a făcut politică, inclusiv prin folosirea relațiilor de familie pentru atingerea scopurilor sale...
...Faptul că două lucrări au titluri asemănătoare nu înseamnă că sunt copiate, mai mult sau mai puțin ’discret’ sau ’repovestite’ una după alta.
Și, un ultim element: ’cărțile se scriu din cărți citite, cu câteva idei diferite la origine’; doar geniile au altă posibilitate, iar eu, în mod sigur și clar, nu mă încadrez în această categorie”, este mesajul lui Copos.
Mai jos, vă prezentăm integral dreptul la replică trimis pe adresa redacției noastre de către George Copos.
Galerie Foto
Universitatea Bucureşti a confirmat că George Copos a plagiat în lucrarea sa, "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", care i-a adus eliberarea din închisoare înainte de termen.
"Este un tip de plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată şi repovestire. Nu este vorba de un copy-paste clasic, ci de un autor profesionist, care a realizat foarte multe parafrazări inacceptabile, cum sunt numite în literatura de specialitate, după lucrarea de disertaţie a lui Cătălin Parfene.
Comisia de Etică consideră că există indicii clare că George Copos nu ar fi putut realiza acest tip de lucrare şi deci nu ar putea fi creditat ca autor. Nu are antecedente în ordinea activităţii ştiinţifice, nu a avut în detenţie condiţii de studiu, iar documentarea lui George Copos se opreşte la anul 2005, an al susţinerii disertaţiei de către Parfene", a declarat profesorul universitar Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, citat de Mediafax.
În iunie 2015, Comisia de etică a Universităţii Bucureşti (UB) a solicitat examinarea cărţii lui George Copos, faţă de care a fost formulată o plângere de plagiat de către Cătălin Parfene, membru al comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti, autorul lucrării de disertaţie "Domnii Ţărilor Române şi Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)", susţinută în 2005, la Facultatea de Istorie.
Cătălin Parfene a făcut o sesizare de plagiat privind volumul "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV şi XVI", apărut sub semnătura lui George Copos, la editura Niculescu, în 2014.
George Copos a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare în Dosarul Transferurilor, dar a fost eliberat condiţionat după doar un an şi 2 luni.
După ce Universitatea Bucureşti a confirmat acuzele de plagiat la adresa lui Copos, fostul patron al Rapidului riscă să ajungă din nou după gratii. În actualul context, procurorii pot sesiza instanţa în privinţa modului în care Copos a fost eliberat, iar dosarul său poate fi judecat din nou.
Tot astăzi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiției, Raluca Prună, a cerut abrogarea articolului de lege care prevede scăderea pedepsei cu 30 de zile pentru deținuții care scriu lucrări științifice.
Potrivit Digi 24, CSM, al cărui aviz este consultativ, respinge propunerea ministrului, considerând că este o măsură discriminatorie față de deținuții cu pregătire intelectuală în raport cu cei care muncesc cât timp sunt în penitenciare și beneficiază de reducerea pedepsei.
Etichete: george copos , dosarul transferurilor , plagiat , universitatea bucuresti
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de...