Exclusiv "Fotbalul maghiar e cu 10 ani înaintea fotbalului românesc!" Insider la Akademia Puskas și previziunea pentru Mihai Pintilii
articol scris de Andru Nenciu14.09.2020, 08:11
Dragoș Boboc (37 de ani), agent FIFA, vorbește într-un interviu pentru Digi Sport despre diferența dintre fotbalul maghiar și cel românesc, dezvăluie detalii de la Akademia Puskas, formația lui Alex Băluță, și își exprimă opinia despre jucătorii străini care vin în Liga 1.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Fost jucător la FCM Bacău, Jiul Petroșani și Farul Constanța, actualul impresar a fost coleg cu Mihai Pintilii, secundul de la FCSB, în defensiva grupării din Valea Jiului.
Retras din fotbal în iarnă, fostul căpitan al roș-albaștrilor deține un atu prin care se aseamănă cu Marius Șumudică și Marius Croitoru, e de părere Dragoș Boboc, omul care a perfectat, printre altele, transferul lui Dorin Rotariu la FC Brugge sau trecerea lui Cristi Ganea, luna trecută, la Aris Salonic.
Cunoști fotbalul maghiar. Spune-mi cât adevăr mai zace în teoria potrivit căreia fotbalul lor e sub al nostru?
Părerea mea este că încă mai persistă acea concepție despre maghiari aici în România - că fotbalul lor e mai slab, că sunt sub noi. Pe când în Ungaria nu am văzut să existe această concepție despre noi.
Dacă ar fi să compar fotbalul maghiar cu cel românesc, aș spune că nu ne-am putea compara deoarece ei sunt cu 10 ani înaintea noastră.
Spune-mi ce ai remarcat când ai stat acolo și în acești ani în care ai fost atent și la ce se întâmplă în Ungaria!
Nivelul salarial e mult mai mare. De exemplu, jucătorii de la Ferencvaros câștigă și 50.000 de euro lunar. În plus, la noi vin fotbaliști străini din ligile a treia, din Franța, Spania, la ei nu se întâmplă așa ceva.
La ei vin jucători cu multe meciuri în primele ligi ale Europei. Campionatul maghiar e în continuă creștere, în timp ce la noi stagnează.
A câștigat o sumă mare și la noi cineva.
Cine?
Julio Baptista.
Adevărul e că și a rupt norii și i-a ajutat mult pe cei de la CFR. Imagine. Atât! Gândește-te la ce a spus Hagi în urmă cu ceva timp. "Vecinii noștri ne întrec, investesc în fotbal". La unguri se referea Gică Hagi. Cred că aproximativ 70% din bani vin de la stat și restul de la privat.
Guvernul maghiar ajută foarte mult sportul, mai ales fotbalul. Vezi că au depășit granițele și o ajută până și pe Sepsi Sfântu Gheorghe.
- Citește și: Viktor Orban, premierul Ungariei, vrea să colaboreze cu Gică Hagi. Ce propunere i-a făcut
- Zilele trecute, ”Regele” ar fi fost contactat de către reprezentanții grupării Mol Fehervar, din Ungaria, care i-au propus să preia echipa
- Românii care evoluează în primul eșalon din Ungaria: Gicu Grozav (Diosgyori VTK), Alex Băluță, Marius Corbu, Nandor Tamas (Akademia Puskas), Mihai Mincă, Claudiu Bumba, Cornel Ene (Kisvarda), Adrian Rus (MOL Fehervar)
"Akademia Puskas deține 10 terenuri de antrenament, dintre care patru încălzite, laborator medical propriu și campus pentru jucători". Felcsut are doar 2.000 de locuitori
Ai simțit o perioadă spiritul celor de la Akademia Puskas. Cu ce ai rămas?
Cât am stat cu Băluță în Ungaria pot spune că am fost plăcut impresionat de tot ce am văzut: la Akademia Puskas (n.r. - situată în localitatea cu 2.000 de locuitori Felcsut) au 10 terenuri de antrenament, dintre care patru încălzite, au laborator medical propriu, au un campus lângă stadion.
Am avut plăcerea sa merg și la Kisvarda și am văzut stadionul nou care este o replică mai mică a bijuteriei lui Bayern Munchen, Allianz Arena. Dar hai să-ți spun ceva ce mi-a rămas în minte!
Dragoș Boboc: "Lemnul din care e făcut acoperișul stadionului e adus din România". De ce a ales Alex Băluță formația maghiară?
Ce ți-a rămas în minte?
Ceva despre arena Akademiei Puskas. Lemnul din care e făcut acoperișul stadionului e adus din România...
Interesant.
Îi ajutăm și noi. Sponsorul de la Akademia Puskas e același ca și la Slovan Bratislava, Osijek și Csikszereda.
De ce a ales Alex Băluță o echipă din Ungaria și nu... Să zic Universitatea Craiova...
Alex Băluță a optat pentru Akademia Puskas deoarece la Slavia nu i s-a mai acordat nicio șansă și a vrut să semneze cu o formație la care să joace și să revină în vizorul echipei naționale. Nu cred că am întâlnit un fotbalist să-și dorească atât de mult să joace la echipa națională.
- 1,3 miliarde de dolari e averea lui Lorinc Meszaros, proprietarul clubului Akademia Puskas. Meszaros e cel mai bogat om din Ungaria, potrivit unui top realizat de Forbes, în 2019
- Lorinc Meszaros a fost primar (2011-2018) al orașului Felcsut, unde joacă Akademia Puskas. E politician și om de afaceri apropiat de premierul Viktor Orban
- Pancho Arena, stadionul Akademiei Puskas, are 3.816 locuri.
- Mica localitate în care a crescut premierul Viktor Orban are o populație de 2.ooo de locuitori
- Zsolt Hornyak (47 de ani) e antrenorul formației situată pe locul 4 în campionatul Ungariei. Akademia Puskas e de patru sezoane în prima ligă
Dragoș Boboc: "Cristi Ganea avea nevoie de o schimbare. Aris îi vine ca o mănușă"
Hai să vorbim și despre Cristi Ganea. El a ajuns la Aris Salonic prin intermediul tău după o perioadă plină de frământări în carieră.
Cristi Ganea avea nevoie de o schimbare și cred că Aris îi vine ca o mănușă, un club de tradiție din campionatul Greciei. Îl aștept și pe Cristi să revină în tricoul galben.
De ce suferă la mentalitate fotbalistul român, aspect identificat mai ales când ajunge în străinătate? Ce ai sesizat tu din relaționarea și cu sportivi tineri, dar și cu unii maturi?
Asta e o întrebare grea, toată lumea vorbește despre mentalitate. Și e adevărat, jucătorul român stă foarte prost la acest capitol. Părerea mea e că totul pleacă de la modul de instruire de la copii și juniori.
Doi remarcați din grupul "mânjilor" din Liga 1
Spune-mi un tânăr român care va face în cel mai scurt timp pasul spre naționala lui Mirel Rădoi.
Îți spun două nume: Valentin Mihăilă și Louis Munteanu.
La cât îl evaluezi pe Mihăilă, Mihai Rotaru visează să ia bani mulți în urma unui eventul transfer.
Posedă toate calitățile care-l fac nu un jucător bun pentru vârsta lui, ci foarte bun. Poate juca și la naționala mare.
"Nu există la ora actuală român care să plece direct din Liga 1 în Premier League". Detaliul din spatele plecării lui Rotariu de la Dinamo la FC Brugge și de ce n-a ajuns în Anglia
Sesizez în discursul tău și o notă subiectivă, dar și tonul specific unui agent. Dă-mi un exemplu clar. Care e rolul primordial al unui impresar?
Rolul unui impresar în transferul unui jucător e foarte mare. De exemplu, firma noastră Magico Sports analizează dacă echipa i se potrivește jucătorului. Transferul lui Rotariu la Brugge! Înainte să semneze cu firma noastră, se spunea că e dorit în Anglia (n.r. - Manchester United - informație confirmată în trecut de Constantin Anghelache, fost oficial la Dinamo).
Și...
Și noi am dorit să facem un pas intermediar către Anglia. Ca să pleci din campionatul nostru direct în Anglia... Nu cred că există jucător la ora actuală care să facă față acolo chiar dacă poate supăr pe cineva. Orice părinte vrea tot ce e mai bun pentru copilul lui, așadar ținem cont și de părerea părintelui, ca la final să luăm decizia corectă pentru jucător.
Chiricheș și Gardoș au plecat direct în Anglia.
Și n-au reușit să se impună.
Mihai Pintilii, pe urmele lui Marius Șumudică și Marius Croitoru? "Fotbaliștii joacă pentru ei cu sufletul"
Ai fost coleg la Jiul cu Mihai Pintilii, în linia defensivă. Ce carieră îi anticipezi în antrenorat, nu e prea devreme pentru el?
Da, am fost coleg cu Pinti la Jiul, chiar și coleg de cameră. Cred că va avea o carieră frumoasă pentru că avea veleități de lider, știa să unească jucătorii. Vorbea foarte mult cu cei tineri. Ca antrenor cred că în primul rând trebuie să fii un pedagog bun, să fii lângă jucători.
Cine deține profilul tehnicianului pe care-l subliniezi?
Marius Croitoru sau Marius Șumudică. Crezi că ei fac vreo tactică extraterestră!?
Nu știu.
Nu fac! Fotbaliștii joacă pentru ei cu sufletul! Rădoi cum l-a schimbat pe Alibec?
La ce se uită prima dată un patron sau un manager când vrea să transfere un fotbalist
Mai are de lucrat Rădoi cu Alibec. Ce primează azi pentru un fotbalist român care vrea să plece afară? Să joace sau banii?
Cred că un jucător vrea să meargă undeva unde să joace și să iasă în evidență, dar bineînțeles că și salariul e un factor decisiv.
Care e cea mai ciudată solicitare pe care ai auzit-o de la un jucător cu care ai lucrat?
Pot spune că până acum, din fericire, nu am avut parte de cerințe ciudate.
Dar patronii sau managerii la ce se uită prima dată?
În România, în momentul în care este propus un jucător, patronul se uită la statisticile InStat /Wyscout si dacă a jucat în ultima perioadă.
"La Liga 2 sunt salarii mari decât la unele echipe din Liga 1". De ce vin străinii din ligile inferioare din Franța sau Spania în România
La ce te gândești când vezi sau ai văzut în meciurile din Liga 1 jucători străini. Nu vorbesc despre Wesley, Thereau, Adailton, Demollari, Kapetanos, Varela, Pereira, Arlauskis sau alții...
În primul rand, hai să-ți spun o chestie. Auzisem un antrenor român afirmând că jucătorii români sunt scumpi. Am rămas și eu uimit! La Liga a doua sunt salarii mai mari în momentul de față ca la Liga 1, comparând cu echipele mici: Clinceni, Chindia sau Botoșani. Aceste formații dau salarii mai mici decât multe echipe din eșalonul al doilea.
Jucătorii străini au calități, dar mulți dintre ei nu au calitate să ridice nivelul Ligii 1. Atuul lor e că vin pe bani puțini și văd Liga 1 ca pe o oportunitate mare. Decât să stea în Liga a treia din Franța pe 1.500 euro mai bine vin în România la Liga 1 pe 2.500-3.000 euro.
O ultimă întrebare. Fotbaliștii spanioli de la Dinamo pot ajuta echipa să viseze la primele locuri?
Despre cei de la Dinamo după primul meci am o impresie bună, sper să formeze o echipă competitivă, să se bată la locurile fruntașe ale clasamentului. Am și eu o "vină" pentru doi străini de la Dinamo, Borja Valle și Tomas Osorio.
La ce te referi?
N-aș vrea să dezvolt, știu apropiații celor doi.
Etichete: gheorghe hagi , mihai pintilii , ungaria , dorin rotariu , cristi ganea , louis munteanu , dragos boboc , akademia puskas , pancho arena , fotbalul maghiar
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...