Elisabeta Polihroniade, maestră internaţională a şahului, a decedat
23.01.2016, 21:26Elisabeta Polihroniade, maestră internaţională a şahului, a decedat, sâmbătă, la vârsta de 80 de ani, în urma unei lungi suferinţe, a declarat pentru AGERPRES fostul senator Marius Marinescu.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
"Ne-a părăsit sâmbătă, la ora 17:45, în urma unei suferinţe îndelungate. Doamna Elisabeta Polihroniade a fost unul dintre marii şahişti ai lumii, mare maestru internaţional şi campioană naţională pentru o mare perioadă de timp.
Elisabeta Polihroniade mi-a fost o bună prietenă. (...) Este o mare pierdere, nu numai pentru şahul românesc, ci şi pentru cel internaţional. A fost un mare maestru, cu multe premii. L-a învăţat chiar şi pe Nicolae Ceauşescu să joace şah. Pe noi ne legau iubirea pentru animale şi şah", a spus el, adăugând că marea sportivă era membră a Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului.
Fostul senator a caracterizat-o pe Elisabeta Polihroniade drept "un mare ambasador al României", adăugând că una dintre dorinţele sale a fost introducerea şahului în şcoli.
"Îşi dorea să fie introdus şahul în şcoli, s-a luptat pentru acest lucru. Teoretic s-a întâmplat. Practic, nu. Organiza Turneul Regilor, unde participau cei mai mari şahişti. Mi-aş dori ca Guvernul să continue proiectele sale, să organizeze turneul naţional de şah pentru elevi şi turnee internaţionale. Prin promovarea acestui sport al minţii România se poate afirma la nivel internaţional", a mai spus Marius Marinescu.
Totodată, el a susţinut că va propune ca Turneul Regilor să poarte numele Elisabetei Polihroniade.
Potrivit acestuia, marea maestră va fi depusă la biserica Domniţa Bălaşa, iar înmormântarea va avea loc la cimitirul Cernica, marţi.
Elisabeta Polihroniade s-a născut la 24 aprilie 1935, la Bucureşti. A devenit maestru internaţional în 1960, iar din 1982 era mare maestru internaţional. A fost campioană naţională a României de şapte ori, în anii 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 şi 1977.
A deţinut funcţiile de director al revistei române de şah "Gambit" şi de vicepreşedinte al "Uniunii Internaţionale a Şahului Şcolar".
A participat la Olimpiade de şah (10 ca jucătoare şi 8 ca arbitru internaţional), precum şi la peste 150 de turnee internaţionale. A fost arbitru internaţional la peste 60 de Campionate Mondiale şi Campionate Europene.
Pentru activitatea sa a primit Ordinul Meritul Sportiv (1967) şi Medalia Naţională Serviciul Credincios (2000), fiind înscrisă şi în Cartea de Aur a Federaţiei Internaţionale de şah (FIDE).
Este autoare a unor lucrări pentru popularizare a sportului său preferat: "Olimpiadele în alb şi negru", "Primii paşi în şah", "Şahul pentru toţi", "64 premii de frumuseţe în şah".
Etichete: sah , elisabeta polihroniade
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...