Exclusiv Dorian Yates, de 6 ori Mister Olympia: "Mâncam de șase ori pe zi, porții mici". Sportivul român preferat și marii rivali
articol scris de Andru Nenciu22.02.2021, 09:20
Legendarul britanic Dorian Yates (58 de ani), de șase ori Mister Olympia, a oferit un interviu în exclusivitate pentru digisport.ro.
Cupa Spaniei: Racing Ferrol - Rayo Vallecano, vineri, 20:00, DGS 1
La Liga: Valencia - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 1
12 ani, pe vremea în care concura, a dus o viață de călugăr, spun specialiștii. Timp de 12 ani, Dorian Yates nu și-a luat vreo zi de pauză și a crezut în visul său.
Audodidact, el își nota în jurnalul său fiecare detaliu din ședința de antrenament: de la coordonatele "repetărilor" până la cantitatea de suplimente nutritive. Supranumit The Game Changer sau The 1st Mass Monster, el a spus mereu că a ales culturismul pentru că l-a considerat un sport individual.
Tatăl i-a murit la 42 de ani din cauza unui atac de cord, iar pierderea părintelui i-a lăsat un gol în inimă pe care-l resimte și azi. "M-a rănit enorm ce s-a întâmplat când eram copil", povestea marele campion. Mama lui s-a mutat imediat din Hurley în Birmingham, s-a căsătorit, dar la puțin timp și tatăl vitreg al campionului avea să se stingă tot din cauza unor probleme la inimă.
Birmingham devenea scena copilăriei lui Dorian.
"Când eram adolescent, cei de vârsta mea alegeau să devină adepți ai mișcării punk, fie skinheads, fie adepți ai curentului mod. Eu și prietenii mei eram skinheads", dezvăluia Yates, în trecut. O întâmplare nefericită, pe când avea 19 ani, i-a arătat ce cale trebuie să aleagă în viață.
În timpul revoltelor populare din Marea Britanie, în 1971, Dorian se afla pe străzi cu prietenii din gașca din care făcea parte. Manifestații, bătăi cu poliția, alerte pe străzi, mașini distruse și vitrine sparte formau un tablou apăsător în Birmingham.
Unul dintre camarazii lui Yates ar fi sustras un obiect din vitrină, dar au căzut toți amicii pe mână polițiștilor. A fost arestat și a stat câteva luni în Centrul de Detenție pentru Minori Whatton.
Când a realizat că se îndrepta spre direcția greșită, a făcut pasul definitiv spre sport. N-a fost înzestrat cu masă musculară asemenea unor rivali, dar antrenamentele l-au făcut un model pentru toți adversarii și pentru tineri din toată lumea.
După ce la 23 de ani câștiga primul concurs după 18 luni de pregătire, a urmat perioada în care s-a aflat în elita marilor culturiști ai lumii și a devenit celebru și datorită masivității și densității musculare. Yates e perceput cel care a impus un nou standard pentru musculatura spatelui - punctul său forte.
Între 1992 și 1997 a devenit șase ani la rând Mister Olympia dominând circuitul mondial și arătând constanță. A rămas un observator atent al fenomenului și e îndrăgit de sportivi din toată lumea.
Aflat în România pentru a-și promova DY Nutrition, Dorian Yates și-a petrecut în week-end puțin timp la Stay Fit Gym din București.
Dorian Yates, de 6 ori Mister Olympia, fascinat de România: "Am condus de la Cluj la București, data viitoare vreau să vizitez Mănăstirea Șinca Veche"
Ce ai reușit să vizitezi în România?
Îmi place istoria României foarte mult, m-am documentat. Data trecută când am venit nu am ieșit din București, dar de această dată am fost în Cluj, în Brașov, m-am mai oprit pe drum și am descoperit multe locuri foarte frumoase. Desigur, toți știm de Dracula, n-am reușit să ajung la Castelul Bran, dar data viitoare sigur îl voi vizita.
Ce ți-ai propus să mai vezi când te întorci?
Pe lista obiectivelor pe care trebuie să le vizitez e Mănăstirea Șinca Veche (n.r. - Mănăstirea rupestră Șinca Veche e situată la 22 km de Făgăraș, în cotul format de Munții Făgăraș și Perișani).
Dorian Yates, de 6 ori Mister Olympia, sfat pentru pasionații de body-building: "Important este să-ți definești obiectivele și să rămâi consecvent pe programul tău de antrenament"
Interesant...
Acum mi-a plăcut foarte mult Brașovul pentru că am prins și zăpadă, e foarte frumos. Am condus 7 ore de la Cluj, a fost o călătorie de poveste cu mașina în care am putut să descopăr și frumusețea autentică a satelor. Am fost de cinci ori în total în România, dar mă oprisem doar în București. Vreau să vizitez mai mult România și probabil mă voi întoarce la vară.
Ai cunoscut foarte mulți tineri din România care își petrec mult timp în sălile de forță. Ce sfat le-ai da?
Toți cei pe care i-am cunoscut în România m-au făcut să mă simt foarte bine și le mulțumesc pentru asta. Important este să-ți definești obiectivele și să rămâi consecvent pe programul tău de antrenament, cu dietă, și să crezi în tine. Poți să ai devii de succes și dacă ești din România, din Anglia, de oriunde, atitudinea și programul de antrenament fac diferența.
Dorian Yates, de 6 ori Mister Olympia: "Pentru mine, Ilie Năstase e cel mai faimos sportiv român. Sunt mândru că am putut să petrec o zi alături de el"
Ai avut ocazia să te întâlnești cu un sportiv sau fost sportiv important al României?
Sunt mândru că l-am întâlnit pe Ilie Năstase, am luat cina cu el și chiar i-am vizitat casa și am văzut întreaga lui istorie și din fotografiile pe care le are, un mare campion și un caracter deosebit.
Zilele astea v-ați întâlnit?
În urmă cu câteva luni m-am întâlnit cu el. E o legendă, pentru mine el e cel mai faimos sportiv român, a fost o plăcere să petrec o zi alături de el.
Dorian Yates, de 6 ori Mister Olympia: "Mâncam de șase ori pe zi, dar porții mici"
Mai sunt anumite părți din programul tău abordat în timpul carierei pe care le respecți și acum?
Acum nu mai am un program anume pentru că nu mă mai antrenez pentru competiții, dar înainte, când concuram era foarte strict. Ore destule de somn, mâncam de șase ori pe zi, dar porții mici, ăsta e cea mai bună regulă pentru bodybulding, porții mici la ore fixe. Apoi, odihnă după sesiunea de antrenament, ore de somn, toate aceste lucruri sunt esențiale. Nu mai concurez, am un program diferit acum, dar când eram în activitate, acesta era programul meu.
În 2015, englezul povestea pentru Daily Express că de multe ori, în timpul carierei, se trezea noaptea din somn pentru că avea o foame de lup, însă mintea câștiga lupta. Prin disciplina pe care și-o autoimpunea, Dorian reușea să nu nu se abată de la programul pe care miza. Încerca să pună geană peste geană deși simțea că îi este foame.
Yates își calcula fiecare masă din cele șase ale zilei, pline de protein și carbohidrați, cu 5.000 de calorii. "Mi se făcea foame în fiecare zi în ultimele două luni, înainte de concurs, corpul îmi spunea că trebuie să mănânc. Nici nu mai avea somn pentru că-mi scădea glicemia și organismul trimitea semnale. <<Trezește-te, mori de foame!>> Am avut nevoie de multă disciplină mentală pentru a ajunge la un nivel optim la concursuri", preciza Dorian Yates, pentru sursa menționată.
Dorian Yates, de 6 ori Mister Olympia: "Am fost în munți, în Spania, cu bicicleta, dar sunt atras și de yoga și de meditație"
Ai câștigat de șase ori titlul de Mister Olympia, spune-mi o zi pe care o percepi drept cea mai fericită din viața ta!
Oh, man! E dificil să aleg asta. Probabil, una care nu are legătura cu competiția, o zi în care am petrecut mult timp cu copiii mei, din acest capitol al vieții aș alege-o.
Dorian duce în prezent o viață liniștită, sub soarele de pe Costa del Sol, la Marbella (Spania). E căsătorit cu Glauce "Gal" Ferreira, o braziliancă celebră în fitness, dar călătorește când își promovează DY Nutrition. Sextuplul Mister Olympia are o fiică, Tahnee, și un băiat, Lewis, din precedenta căsătorie, cu Debbie, iar băiatul său practică, de asemenea, culturismul.
Fotbalul naște povești nemaipomenite în Anglia, e mediatizat pe multe canale, dar și boxul are mulți fani. Ce alte discipline mai urmărești?
Toată lumea din Anglia preferă fotbalul, dar eu nu sunt mare fan al fotbalului. Îl urmăream când eram tânăr, dar acum nu-mi mai place. Dar îmi place să privesc box și arte marțiale mixte și îmi place să merg pe bicicletă. Am fost în munți, în Spania, cu bicicleta, dar sunt atras și de yoga, de meditație.
Dorian Yates, de 6 ori Mister Olympia: "Am avut 4-5 rivali care erau foarte buni: Nasser El Sonbaty, Flex Wheeler, Kevin Levrone, Shawn Ray..."
Aș vrea să te întreb ceva legat de Mister Olympia 2020. În opinia ta, Hadi Choopan merita locul 4 sau ar fi meritat să fie pe trei, în locul lui Phil Heath?
E foarte dificil să spun pentru că nu am fost prezent în sală la eveniment, mi-e greu să dau un verdict analizând doar în funcție de imagini și nu pot să-mi exprim o opinie clară despre clasament. Ce pot să spun e că Ramy a fost cel mai bun (n.r. câștigătorul Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay, 36 de ani, Egipt), apoi ceilalți au fost foarte aproape. Repet, dacă nu am fost acolo, mi-e greu să spun cu exactitate. Hadi a fost într-o formă bună, dar la Phil reliefarea musculară a fost mai naturală.
Ai fost un sportiv longeviv, adversarii s-au schimbat mereu pe parcursul anilor în care tu ai concurat, dar dă-mi câteva exemple de rivali foarte valoroși!
Am avut 4-5 rivali în perioada mea care erau foarte, foarte buni. Depinde de ani, pentru că am avut foarte mulți valoroși, Nasser El Sonbaty e unul dintre ei, Flex Wheeler a fost foarte bun, patru-cinci foarte buni. Îi mai menționez pe Kevin Levrone, Shawn Ray, mulți buni în era mea.. Din fericire, am fost capabil să-i înving.
Dorian Yates, de 6 ori Mister Olympia: "Guns N'Roses a fost trupa mea favorită. Ascultam hard-rock când mă antrenam la sală, trupe care mă alimentau cu energie"
Foarte mulți dintre cei ce se antrenează în săli, dar și la diferite competiții, înainte de concurs, ascultă în căști muzica menită să le inducă o stare optimă pentru competiție. Tu ce ascultai?
Am preferat când mă antrenam să ascult hard-rock, ceva ce mă alimenta cu energie și-ți dau și exemple: AC/DC, Guns N' Roses, Nirvana, Pearl Jam, muzica trupelor din anii '90, dar Guns N' Roses a fost trupa mea favorită.
Când ai realizat că nu te mai ascultă corpul, de ce te-ai retras?
Din cauza unei accidentări grele, când am realizat că nu mă mai pot antrena la maximum, când mi-am rupt un tendon al cotului, a fost imposibil să mă mai pregătesc pe urmă, mi-am dat seama că trebuie să mă opresc.
Și medicii ți-au recomandat să te lași?
Da, dar în cele din urmă a fost alegerea mea, dacă nu te poți antrena corect, nu poți să fii cel mai bun. Din fericire pentru mine tot eu eram câștigător.
Dorian Yates, de 6 ori Mister Olympia: "Jason Statham s-ar potrivi să joace într-un film rolul vieții mele"
O ultimă întrebare. Ce actor crezi că s-ar potrivi cel mai bine să joace rolul vieții tale?
Oh, grea întrebare pentru că un actor e un actor, dar fizicul e altceva, nu știu, poate Jason Statham pentru că încă se antrenează, l-am întâlnit cândva și mi-a zis că a fost un mare fan al culturismului.
- înălțime: 1,78 m
- greutate - în afara sezonului: 131 kg
- greutate - concurs: 121 kg
- circumferință biceps: 54 cm
- circunferință coapsă: 81cm
- piept: 148 cm
- circumferința taliei: 86 cm
- circumferinta gambei: 56 cm
După ce a câștigat primul titlu de campion al Marii Britanii, Yates povestea că nu avea mașină, nu avea bani de cheltuit, dar "se bucura de de ceea ce făcea și își trăia viața la maximum".
Doar Ronnie Coleman (8), Lee Haney (8) Arnold Schwarzenegger (7) și Phil Heath (7) au mai multe titluri Mister Olympia decât Dorian Yates. Peter McGough, un jurnalist celebru, l-a supranumit The Shadow pentru tendința britanicului de a apărea direct la concursurile Mister Olympia și de a le câștiga, dar și pentru înclinația sa de a sta retras.
Dorian Yates nu a fost atras de publicitate într-o perioadă în care alți culturiști apăreau non-stop în revistele de profil sau în diverse shooting-uri foto realizate pe plajele din Miami.
Yates rămâne până azi unicul campion Mister Olympia care nu s-a antrenat vreodată în Statele Unite. "E ceva fantastic, aproape ireal, irealul l-am transformat eu în real", spunea, Dorian Yates, în urmă cu șase ani, pentru Daily Express.
Stilul HIIT al lui Dorian (high-intensity training – antrenament de mare intensitate) denumit „Sânge și curaj” a fost o schimbare radicală față de modul în care se antrenau rivalii săi.
Punctul pe care s-a sprijint strategia sa a fost să-și lucreze mușchii cu efort maxim și volum foarte mic, pentru ca apoi să le permită suficient timp pentru a-și reveni și a crește.
Etichete: ilie nastase , culturism , bodybuilding , dorian yates , interviu dorian yates , jason statham , dorian yates - romania
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Cătălin Predoiu a spus joi seara, în exclusivitate la Digi24, că din cauza unei legi proaste...