Video Exclusiv Cum arată viața lui Mihăiță Neșu la aproape zece ani de când a rămas paralizat: "Scriu cu gura, de aceea am contracturi"
articol scris de Digi Sport15.10.2020, 23:52
Mihai Neșu continuă să impresioneze pe toată lumea prin forța interioară pe care o are.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
La 9 ani și jumătate după ce a rămas paralizat, fostul fundaș stânga al Stelei, al lui Utrecht și al naționalei României a dezvăluit cum a decurs progresul său, cu toate că medicii îi dădeau șanse foarte mici să se mai miște vreodată.
Acum, Neșu e nevoit să folosească un scaun cu rotile, își poate folosi parțial mâna dreaptă și poate mișca alte părți ale corpului.
Mihai Neșu: "Sunt într-un cantonament continuu de 4 ani"
Galerie Foto
În exclusivitate la Digi Sport Special, "Bichonul" a dezvăluit cum arată o zi obișnuită din viața lui.
"De 4 ani am cam același program, așa că sunt într-un cantonament continuu. În ultima lună am început și cu două antrenamente pe zi. De dimineața până la masa de prânz trebuie să fac cu o bicicletă care mișcă mâinile și picioarele.
Trebuie să fac cam jumătate de oră mâini și jumătate de oră picioare. După aia, încă vreun sfert de oră, pe un touch screen, trebuie să fac, ca la școală, cerculețe, bețigașe, cu mâna pe care o pot mișca mai bine.
După masa de prânz am kinoterapie la fundație, cam o oră și jumătate-două ore pe zi. Eu mișc ce pot să mișc cu mâinile și terapeuta mea îmi mișcă picioarele și îmi mai face masaj acolo unde mai am contracturi.
De doi ani am o cană adaptată, pe care o pot lua în poziția asta, o pot lua de pe masă și pot să beau apă cu ea dacă e cam pe jumătate, dacă nu e prea grea, și apoi pot să o pun înapoi. Ăsta e un progres mare. Și acum încercăm să întărim mâna cât se poate, cu ajutorul lui Dumnezeu, să pot să beau cu cana plină.
Dar sunt mulțumit de cum evoluează. Cu bățul ăsta scriu pe Whatsapp. Mă mișc repede, de aia am atâtea contracturi la mușchii de la ceafă, de la spate, la mușchii de sus. De la cât folosesc bățul. Dar am terapeuți buni, care au grijă de mine", a spus Mihai Neșu în exclusivitate la Digi Sport Special.
Mihai Neșu a rămas paralizat după ce un coleg a căzut peste el la antrenament
Pe 10 mai 2011, la un antrenament al lui Utrecht, Neșu a suferit o accidentare oribilă, după ce un coleg, Alje Schut, a căzut peste el la un duel aerian și i-a provocat o fractură la vertebrele cervicale.
Drept urmare, Neșu a rămas paralizat. Au urmat momente teribile, în care, după ce a ieșit din centrul de reabilitare, Neșu și-a continuat refacerea acasă.
Însă când a conștientizat cât e de greu și că practic trebuie să înceapă o nouă viață, a intrat în depresie. Totul a durat 4 ani, așa cum chiar el a mărturisit.
A ajuns, la un moment dat, la muntele Athos, acolo unde un călugăr i-a deschis noi perspective. Din acel moment, Mihai susține că totul s-a schimbat pentru el.
Firesc, în fața unei astfel de povești cutremurătoare, te întrebi de unde găsesc resurse oamenii pentru a trece mai departe. Mihăiță a avut această forță de a nu abandona lupta și de a gândi mereu pozitiv.
- Mihai Neșu a fost inclus de Utrecht în cea mai bună echipă din istoria clubului.
Mihai Neșu are o fundație prin care ajută copiii cu dizabilități
Chiar dacă situația lui Neșu este una extrem de grea, fostul fundaș a găsit puterea de a-i ajuta și pe alții. Vrea să construiască din donații un centru de reabilitare și recuperare lângă Oradea, pentru copii cu dizabilități, în valoare de un milion de euro.
- Centrul a fost proiectat chiar de Neșu. Deși nu își poate folosi mâinile, fostul fundaș a desenat schițele cu gura.
El are de mult timp o fundație, iar până acum a strâns în jur de 500.000 de euro din donațiile oamenilor, plus alți 400.000 de la mai multe firme și oameni de afaceri.
Neșu a lansat și o campanie în acest sens. Cine dorește să doneze poate trimite SMS la 8844, cu textul "CRED" și să urmeze pașii. Se pot dona astfel 2 euro pe lună, sau orice altă sumă, existând și posibilitatea dezabonării în orice moment.
În plus, firmele își pot redistribui 20 la sută din profit către fundația creată de Neșu. Fostul "tricolor" vrea ca terapiile pe termen lung să ajungă și în România. Și nu orice terapii, ci cele mai bune din lume, așa cum chiar el a dezvăluit.
"Pentru mine a fost o pedagogie de a face bine. Primii ani au fost așa cum a zis Radu (n.r.: Radu Paraschivescu), am fost o persoană care m-am închis în mine și mi-a fost foarte greu să accept.
Faptul că acum fac ce fac, pentru mine este un miracol. Din 2015 sau 2016, Dumnezeu mi-a schimbat ceva din felul de gândire. Nu pot să zic că am vreun merit. Poate faptul că nu m-am dat bătut și am vrut să ies din starea aia în care eram și nu știam cum.
Dumnezeu a făcut o minune și mi-a schimbat total felul de a gândi și atunci a început să se schimbe și viața mea. Fără Dumnezeu nu puteam trece peste asta, dar cu el putem trece peste orice greutate", a spus Neșu.
Până acum, peste 100 de copii sunt înregistrați la fundația lui Neșu.
Mihai Neșu (37 de ani) s-a născut la Oradea și a evoluat la Steaua (2001-2008) și FC Utrecht (2008-2011). La echipa olandeză a ajuns în august 2008, pentru 1,2 milioane de euro.
Cel poreclit "Bichonul" are în palmares 3 titluri de campion în Liga 1 și două Supercupe ale României. În plus, el a mai jucat o semifinală de Cupa UEFA. La echipa națională U21 are 12 selecții, iar la naționala mare a strâns 8 prezențe.
Etichete: steaua , utrecht , mihai nesu , fundatia mihai nesu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...