Exclusiv Cristi Ganea: "Mă luau de mână și făceam 40 de km. Uneori luam și 'ocazia'". Impresionanta poveste a românului de la Aris
articol scris de Andru Nenciu03.03.2021, 12:10
Cristi Ganea (28 de ani), jucătorul lui Aris Salonic, vorbește în premieră despre momentele mai puțin cunoscute din viața sa și despre oamenii care au avut o influență majoră în carieră.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
- Într-un interviu amplu pentru digisport.ro, internaționalul cu șapte selecții în naționala României mărturisește cum a trecut peste hopurile ivite în 22 de ani de fotbal
- Cristi Ganea a marcat în ultima etapă din Grecia un gol de poveste în victoria lui Aris, scor 3-0 cu Atromitos.
Cuibărit la sud-est de masivul vulcanic al Țibleșului și la sud-vest de Munții Rodnei, satul Telciu din Bistrița-Năsăud păstrează și acum prima filă din povestea copilului ce și-a urmat visul de a ajunge un nume în fotbal. Prin târg se vorbește și azi cum puștiul plecat acum prin lume împrăștia câte un zvon de bucurie ori de câte ori se întorcea de la antrenamentele din Bistrița.
Galerie Foto
Câțiva ani, când soarele se înălța strălucitor sau cerul cernea ploi reci, Cristi a parcurs același drum. "Părinții mei, Viorel și Alexandrina, eu îi zic Adina mamei, mă luau de mânuță și mă duceau în fiecare zi până în Bistrița, la antrenamente, timp de vreo patru ani.
M-au sprijinit mult, au fost mereu alături de mine. Noi locuiam în Telciu, la vreo 40 de km distanță, dar mă duceau cu mașina, făceam mai puțin de o oră", aruncă fotbalistul lui Aris o privire scurtă spre satul străbătut de două râuri.
Iarna îi mai punea însă și piedici. În frigiderul de afară mașina familiei Ganea tușea din ce în ce mai tare, semn că părinții trebuiau să improvizeze. "Iarna, când nu ne mai pornea mașina, ieșeam de multe ori la <ocazie> ca să ajungem la timp în Bistrița.
Îmi tresare inima și acum când mă gândesc la acele vremuri, mă gândesc cu plăcere și chiar am un sentiment pe care-l port în suflet cu mine peste tot, rămâne acolo. Când știi că părinții tăi au făcut lucruri minunate pentru tine, n-ai decât să le mulțumești toată viața", accentuează fundașul stânga.
Drumul dinspre Telciu spre Bistrița va simboliza mereu trecerea spre o altă etapă a vieții.
Călătoria lui Cristi Ganea prin labirintul fotbalului a fost presărată de diferite probe și obstacole. A parcurs un drum al maturizării în care i s-au ivit în cale și personaje negative, dar mai ales oameni cu un rol esențial în devenirea lui. Toate întâmplările și situațiile de care s-a lovit l-au întărit.
Aurelian Băbuțan, om apropiat sufletului lui Cristi Ganea
Prin 2002, pe când actualul component al naționalei avea 10 ani, în viața sa a apărut o persoană pe care o pune într-un album cu oameni dragi. "E vorba de Aurelian Băbuțan. A fost și la Steaua o perioadă, dar nu s-a înțeles cu Gigi Becali. Dânsul avea o echipă de juniori în Bistrița, iar formația lui îmi era adversară. Noi ne băteam cu echipa lui, iar el îi lua la formația sa pe cei mai buni copii din zona Bistriței. Era pasionat, își băga toți banii în echipă.
În acea perioadă mama începuse să plece în Spania, iar dânsul a venit la noi acasă și le-a zis părinților mei că vrea neapărat să merg la echipa lui, asigurându-mă că voi avea masă și școală.
El era căsătorit, dar încă nu avea copii pe atunci. Așa că m-am mutat la el, la Bistrița, pentru a nu mai face naveta, iar părinții mei au plecat la Bilbao, în Spania.
Domnul Băbuțan era căsătorit cu doamna Claudia, căreia vreau să-i mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru mine și pentru toate lecțiile făcute împreună. Acum au un copil, David. Va ajunge mare fotbalist", spune Cristi Ganea, în discuția cu reporterul digisport.ro.
Cristi Ganea: "Atunci am început să am bănuții mei, am simțit că m-am realizat datorită părinților mei"
Când ai simțit că-ți faci fericiți părinții?
Când am semnat primul meu contract de jucător profesionist, când am luat primii mei bănuți și nu mai trebuia să depind de ei, asta a fost la vârsta de 18 ani, când am semnat cu Mallorca pe doi ani. Atunci am început să am bănuții mei, am simțit că m-am realizat datorită lor, în primul rând.
Și ce ți-ai cumpărat din primul salariu?
Chiar nu mai știu, ceva prostii pe la mașină, ceva roți.
Ești pasionat de mașini?
Îmi plac foarte mult mașinile, e ca o boală, sunt pasionat. La Formula 1 mă uit, dar nu e vreo problemă dacă pierd vreo cursă, mă uit de plăcere.
Accidentarea gravă de la 18 ani suferită de Ganea. A simțit că și-a rupt metatarsianul pe scări și a fost operat în Barcelona
Ai avut o accidentare gravă pe la 18 ani, când ai suferit o fractură de metatarsian. Ce s-a întâmplat?
Da, când jucam la Mallorca, am avut accidentarea care m-a ținut pe tușă cinci luni, singura mai gravă din carieră.
Cum ți-ai fracturat osul?
Pe scări. Simțeam ceva deja în zona piciorului, dar am călcat pe lateral și mi s-a rupt de tot. M-au operat cei de la Mallorca pe banii lor, m-au trimis în Barcelona, apoi mi-au zis că nu-mi mai pot face alt contract. Am zis ca e OK, nu-i nicio problemă, și am mers mai departe.
Pentru Cristi Ganea începea interacțiunea cu România după ce-și petrecuse o parte a copilăriei în Spania, unde se stabiliseră părinții săi. Avea să se lovească de multe situații ciudate, dar nu s-a lăsat niciodată călcat în picioare sau intimidat.
Fotbalistul cu un șut devastator cu piciorul stâng își stabilea noi ținte într-o lume oarecum nouă pentru el.
Cristi Ganea: "Mai aveam trei ani de contract la Craiova, dar m-au dat afară. Magazinerul mi-a zis că nu mai merg în cantonament în Turcia"
Ți-ai continuat cariera în România după ce ți-ai făcut visuri că te vei realiza în Spania.
M-am întors la Târgu Mureș, tot prin domnul Băbuțan, era o echipă bună, cu Daniel Isăilă antrenor. A fost o perioadă bună, am stat șase luni la Mureș, mi-am revenit cât de cât, apoi am plecat la Craiova, cu care am promovat. Și, când mai aveam trei ani de contract, m-au dat afară. Când să-mi iau geanta și să plec cu echipa în Turcia, mi-au zis că nu, "văd că nu ești trecut pe listă!".
Cine ți-a zis?
Magazinerul. Surprins, i-am întrebat "Cum adică?" Cu un an în urmă jucasem toate meciurile, am fost al doilea golgheter după Curelea - trebuia să ai doi jucători sub 21 ani și eu am jucat aproape toate meciurile. Nu mă așteptam, mai aveam contract trei ani, abia așteptam să joc în prima ligă, dar tot așa, s-au ivit momente grele.
A stat la CFR în probe două săptămâni, dar a ajuns la Brașov
Și cum ai rezolvat cu Craiova?
M-am înțeles cu Craiova, am semnat rezilierea și am ajuns la Săgeata Năvodari, tot domnul Băbuțan era coducător. Săgeata tocmai ce retrogradase în Liga a doua. Acolo l-am cunoscut pe Cătălin Anghel, care-mi era antrenor, dar am stat doar vreo patru luni, pentru că erau ceva probleme prin primărie.
Și ai încercat iar să-ți găsești echipă.
Pe urmă am plecat la CFR Cluj două săptămâni. Am vorbit cu Cristi Panin, era Trică antrenor (n.r.:2015). Am stat două săptămâni în probe, toate OK, toate frumoase, dar am primit un telefon de la Cristi Panin, care mi-a transmis că CFR nu poate să transfere jucători pentru că are probleme cu FRF. Am zis OK, mi-am făcut băgăjelul și am plecat în prima ligă la Brașov, mai era patron Ioan Neculaie, Zotta era director sportiv.
Conjunctura favorabilă care i-a schimbat cariera. Gyuszi Balint l-a întrebat dacă poate juca fundaș stânga, Hagi a fost impresionat de meciurile jucate de Cristi Ganea la Brașov
Ce a adus nou în cariera ta experiența de la Brașov?
Am stat șase luni la Brașov. Eu până atunci jucasem numai extremă stânga, dar până la ultimele patru jocuri. Ei nu mai aveau fundaș stânga și Gyuszy Balint, care era secund, mi-a zis: "Băi, Ganezule, n-avem fundaș stânga. Vrei să joci acolo?". "Cum să nu!? Joc oriunde", i-am răspuns hotărât.
Și cum te-ai descurcat?
Prima etapă în rolul de fundaș stânga am jucat bine, apoi am câștigat cu Dinamo cu 1-0, am dat gol din lovitură liberă. Dar am retrogradat la finalul sezonului și s-au terminat treburile și acolo. Însă după două săptămâni m-a sunat Cătălin Anghel. "Ganezule, ce faci?" I-am zis că-mi căutam echipă prin Liga a doua și el a intervenit prompt. "Vezi că m-a sunat Gică, vrea să vii fundaș stânga dacă vrei, te-a văzut în ultimele meciuri.
Ai acceptat din prima?
I-am spus: "Dom' profesor, nu știu, eu vreau atacant-extremă". Dar mi-a transmis că Gică Hagi mă voia ca fundaș stânga. "Nu vrea ca extremă pentru că are opt jucători pe postul ăsta și nu ai loc". A fost sincer, mi-a zis ce are nevoie.
Fotbalistul se afla într-un punct de cotitură al carierei, câteva ore l-a ros propunerea unei noi provocări. I se ciocneau în minte tot felul de idei, dar a dat dovadă de curaj.
A stat puțin în cumpănă, a analizat, dar cu o sclipire a intuiției s-a gândit că ar putea ieși bine colaborarea cu Hagi. După trei zile, deja se înțelegea cu Cătălin Anghel prin telefon și intra într-o nouă etapă a carierei.
Cele cinci persoane decisive în carieră și un sfat de la Hagi
Nu ți-a fost teamă să mergi la Viitorul?
Nu. Am semnat cu Viitorul și de acolo a început să intervină în viața mea Gică care e a patra persoană decisivă care mi-a influențat cariera și viața, după părinții mei și domnul Băbuțan. Bine, în total sunt cinci persoane esențiale, cei patru plus prietena mea, Maria, care mă sprijină de opt ani.
Spune-mi un sfat pe care ți l-a dat Hagi.
Dânsul avea o vorbă și m-am ținut de vorba lui. "Cum antrenezi, așa joci!", asta e poezia lui! Mereu ne-o spunea. Când te vedea slab la antrenamente, știa că nu joci bine și nu te băga în meci. Și eu am trăit-o pe pielea mea. Ziceam "lasă, că joc eu bine", dar nu se întâmpla dacă nu-mi ieșeau antrenamentele.
Am învățat foarte multe, îți explică ce a făcut la Barcelona și cum să bați loviturile libere. Mai rămâneam eu, Ianis, la lovituri libere ca să le exersăm. Stătea cu noi și ne explica un pic strategia lui de a lovi mingea, pașii lui de a lovi mingea și mai prindeam și noi, ne învăța foarte multe lucruri interesante.
Cristi Ganea, prima întâlnire cu Gică Hagi: "Îmi tremura și mâna, îmi tremurau și chiloții"
Ce impact a avut asupra ta prima întâlnire cu Hagi?
Când l-am întâlnit prima dată eram într-un hotel din Constanța, tocmai se deschideau ușile liftului. M-a întrebat: <<Ce faci, Ganezule?>>, în timp ce eu ieșeam din lift și el era chiar în fața mea. <<Ooo, bună ziua, dom' profesor!>>, i-am răspuns. Crede-mă că nici nu m-am uitat la el, îmi tremura și mâna, îmi tremurau și chiloții.
Erai dominat de personalitatea lui.
Până atunci nu mă întâlnisem cu dânsul, e puțin ciudat la început, stai <<drepți!>> în fața lui, dar cu timpul te obișnuiești cu el, poți să vorbești cu dânsul orice, e o persoană foarte deschisă, înveți multe lucruri de la el. Fericirea a început la Viitorul pentru ca venisem după momente grele. La Năvodari fără bănuți, la Brașov fără bănuți, la Târgu Mureș așa și așa, la Craiova am luat banii pentru că promovasem.
La Viitorul ai dat și de o echipă care purta pecetea personalității antrenorului. Un fotbal cu multe pase și accentul pe posesie.
Mereu mi-a plăcut fotbalul cu mingea, din acest motiv m-am și adaptat la Viitorul, ăsta a fost avantajul meu. Când eram mic am fost de două ori campion național la fotbal în sală, îmi plăcea jocul cu o construcție prelungită. La Viitorul a fost schimbarea vieții mele în fotbal pe stil profesionist, acolo mi-am schimbat mentalitatea, am crescut ca persoană și ca fotbalist pentru că am avut de la cine învăța.
Copilul din Telciu avea să se impună rapid în grupul de tineri format de Hagi la Viitorul. "Regele" i-a sesizat rapid calitățile, l-a repartizat în mai multe roluri, iar Ganea s-a exprimat la un nivel înalt și ca fundaș stânga, dar și ca extremă sau mijlocaș central.
Treptat au sosit și ofertele, iar viața avea să-l poarte chiar în orașul în care-și petrecuse un strop din copilărie, în Bilbao, unde părinții săi se stabiliseră.
- Citește în partea a doua a interviului cu Cristi Ganea o discuție fără perdea despre episodul Athletic Bilbao.
Etichete: gica hagi , aurelian babutan , cristi ganea , cristi ganea viitorul , cristi ganea aris salonic , interviu cristi ganea
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...