Cristi Borcea nu va sta 5 ani la pușcărie. Cele două scenarii posibile
08.02.2019, 11:32Cristi Borcea a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor plajelor din Mamaia și s-a predat deja autorităților. Fostul acționar al lui Dinamo va sta însă mult mai puțin după gratii. Un avocat a explicat cele două scenarii posibile: dacă se judecă după noul cod penal sau după vechiul cod penal.
Serie A: Parma - Monza, sâmbătă, 16:00, DGS 1
Serie A: Empoli - Genoa, sâmbătă, 16:00, DGS 4
Cât stă Cristi Borcea după gratii, conform noului cod penal
În scenariul cel mai bun pentru Cristi Borcea, fostul acționar al lui Dinamo va petrece un an și jumătate după gratii, putând apoi să fie eliberat condiționat.
"Dacă se judecă pe noul cod penal, ca în Dosarul Transferurilor, rămâne sporul de pedeapsă de 3 ani și 4 luni din Dosarul Transferurilor, la care se adaugă această nouă condamnare de 5 ani. Rezultă o pedeapsă de 8 ani și 4 luni, el putând să fie eliberat condiționat după ce execută cel puțin două treimi din această contopire (n.r din contopire se scad anii petrecuți deja după gratii), care înseamnă un an și jumătate" a explicat un avocat, pentru Gazetă.
Cât stă Cristi Borcea după gratii, conform vechiului cod penal
Situația lui Cristi Borcea se schimbă dacă este judecat după vechiul cod penal. În acest caz, Cristi Borcea stă după gratii doi ani și 9 luni.
"Dacă s-ar judeca pe vechiul cod penal, ar ajunge la o pedeapsă contopită de 10 ani și jumătate. Pe vechiul cod penal dacă se judecă, Borcea ar putea primi un spor de pedeapsă de 5 ani și 4 luni, iar adăugând sporul de 5 ani va ajunge la 10 ani și 4 luni, adică 2 ani și 9 luni de închisoare. Tot ce e peste 10 ani trebuie să execute trei pătrimi din pedeapsă sau nu mai puțin de două treimi, adică ar putea sta la închisoare 2 ani și 9 luni. Acum depinde cum apreciază judecătorul" a mai precizat avocatul, pentru sursa mai sus citată.
Cristi Borcea, condamnat în cadrul procesului retrocedării plajelor din Mamaia
Cristian Borcea a fost găsit vinovat pentru faptul că a prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu aproximativ 28 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit că Borcea s-a asociat cu alţi doi învinuiţi din dosar, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu, în societatea comercială "Holiday Club Neptun" SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă - Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.
Având complicitatea unui notar, cei doi au acţionat ca mandatari în numele acesteia şi au solicitat Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren ce însumau 12.500.000 de metri pătraţi. Mai mult, ei au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici.
Potrivit DNA, Cristian Borcea a cumpărat de la cei doi asociaţi, la preţuri modice, o cotă de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătraţi. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa a luat act de "vânzările" şi "revânzările" de drepturi succesorale de care a fost deposedată Buzescu-Movilă, pe baza unor referate aprobate de primarul Mazăre.
Etichete: cristi borcea , borcea inchisoare , cristi borcea condamnat
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Un bărbat a fost împuşcat mortal, vineri, la o partidă de vânătoare din judeţul Vrancea. Potrivit...