COVID-19 | ”Sclavie modernă!” Presa internațională acuză tratamentul inuman al muncitorilor străini din Qatar. Care e situația
26.03.2020, 13:15În timp ce pandemia de COVID-19 a oprit majoritatea activităților în lume, muncitorii străini din Qatar încă lucrează în aglomerație, fără măsuri de distanțare socială, pentru ca stadioanele să fie gata pentru Mondialul din 2022.
Liga 2: Steaua - Corvinul, vineri, 18:00, DGS 1
SuperLiga: Gloria Buzău - CFR Cluj, vineri, 21:00, DGS 1
Chiar dacă autoritățile de la Doha au interzis ”toate formele de adunări”, inclusiv a mall-urilor, sălilor de fitness și a parcurilor, măsura nu se aplică emigranților care lucrează la construcția arenelor.
Coronavirus | ”Mă îngrijorează, dar am nevoie de bani!”
”Treaba continuă în mod obișnuit”, au spus muncitorii, citați de The Guardian.
Autobuzele pline cu câte circa 60 de muncitori sunt văzute în fiecare dimineață în capitala Doha. Emigranții lucrează în ture lungi și nu beneficiază de asistență medicală.
În plus, condițiile în care aceștia locuiesc în Qatar sunt dintre cele mai neigienice, ceea ce îi face extrem de vulnerabili în fața noului coronavirus. Câte 8-10 muncitori împart câte un mic apartament, notează jurnaliștii britanicii.
”Mă îngrijorează că o să iau virusul, dar am nevoie de bani”, a spus un muncitor din Kenya, care lucrează în ture de 14 ore. ”Port mască și mănuși, dar doar Dumnezeu mă protejează”, a adăugat el.
Coronavirus | Presa internațională: ”Sclavie modernă!”
Comportamentul qatarezilor a stârnit reacții vehemente atât la nivel local, cât și în presa internațională. ”Cum vom păstra distanța socială? Nimănui nu-i pasă de siguranța noastră. Noi nu trebuie să trăim? Nu credeți că și noi vrem să ne vedem familiile?”, a comentat un emigrant la o postare a Guvernului de la Doha.
”Nu suntem roboți. Nu suntem imuni la acest virus”, a scris un alt muncitor. Qatar a raportat, până pe 26 martie, 537 de cazuri de COVID-19.
Potrivit legii, străinii care lucrează în Qatar nu au voie să-și schimbe jobul fără permisiunea angajatorului, un sistem pe care presa internațională îl numește ”sclavie modernă”.
Situația vine la o săptămână după ce autoritățile au anunțat că, în 2019, nouă muncitori străini au murit lucrând la construcția stadioanelor. În total, 34 de emigranți și-au pierdut viața în cei șase ani de când Qatarul se pregătește de Mondialul din 2022.
Etichete: qatar , cupa mondiala , coronavirus , covid-19 , mondial 2022 , muncitori straini , emigranti qatar
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Candidatul pro-rus la prezidențialele din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a ajuns să fie...