Ce s-a întâmplat astăzi în țara europeană în care oficial nu mai există coronavirus. ”E un moment special!”
09.05.2020, 17:35După ce omenirea a fost lovită de pandemia de coronavirus, care a provocat peste 276.000 de decese până pe 9 mai, planeta își revine treptat la viață. Dacă unele țări ridică restricțiile gradual, pe faze, altele au depășit punctul critic și fac pași mari spre întoarcerea la normalitate.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Reguli stricte în Faroe, unde a început campionatul de fotbal
Insulele Faroe, micuțul arhipelag din nordul Oceanului Atlantic, a înregistrat doar 187 de cazuri de COVID-19. Mai mult, în ultimele zile nu au apărut noi infectări în teritoriul unde trăiesc circa 52.000 de oameni, iar toți pacienții au fost declarați vindecați.
Apreciată la nivel internațional pentru modul în care a gestionat epidemia, Faroe a decis să permită începerea campionatului de fotbal. Meciurile sunt fără spectatori, iar regulile sunt unele foarte stricte, menite să țină la distanță virusul.
Liga din Insulele Faroe pornește la drum cu 10 cluburi, care se vor înfrunta pe parcursul a 27 de etape. Fiecare echipă va avea câte două vestiare, fotbaliștii au obligația să-și spele mâinile înainte de joc și la final, nu au voie să își sufle nasul sau să scuipe. Evident, strângerile de mână sunt restricționate.
În caz că vor apărea probleme, se vor aplica măsuri drastice. Astfel, dacă un jucător e infectat, cele două echipe care s-au confruntat intră automat în izolare. În plus, dacă trei fotbaliști vor contracta virusul, campionatul va fi suspendat.
Fruntașii planetei la rata de testare. ”S-a acționat rapid aici!”
”S-a acționat rapid aici. Granițele s-au închis când au descoperit primele trei cazuri”, a povestit spaniolul Pedro Tarancon (35 de ani), care joacă în Insulele Faroe încă din 2016. ”E un moment special. Suntem fericiți că mingea se învârte din nou, nu ne e frică deloc”, a mai spus fotbalistul.
Tot el a explicat că la fiecare meci vor fi la stadion cel mult 80 de persoane. 18 fotbaliști și câte 10 antrenori pentru fiecare echipă, șase copii de mingi, plus angajații de la televiziuni. Pedro Tarancon a povestit că jucătorii se antrenează cu mânuși, nu fac duș la stadion și au fiecare propria sticlă de apă.
Insulele Faroe a relaxat carantina încă din 20 aprilie, când a redeschis toate școlile din țară. Faroe a testat până acum peste 15% din populație, adică 8.403 cetățeni. Micuțul arhipelag nordic are cea mai ridicată rată din lume la acest capitol.
Insulele Faroe a fost atât de pregătită în fața pericolului COVID-19 pentru că a fost afectată, în urmă cu 20 de ani, de o epidemie. La începutul anilor 2000, industria peștelui din Faroe - care însumează 90% dintre exporturile arhipelagului - a fost lovită de o boală virală care cauza anemie în somon (ISAV).
Atunci, oficialii locali au investit în echipamente de testare și laboratoare moderne care să asigure sănătatea locuitorilor.
Meciurile din prima etapă
- HB Torshavn - EB/Streymur
- NSI Runavik - TB Tvoeroyri
- Skala - Fuglafjoerdur
- Klaksvik - B36 Torshanvn
- Argir - Vikingur
Galerie Foto
Etichete: coronavirus , covid-19 , insulele faroe , rata de testare , campionat faroe , fotbal faroe
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...