Ce înseamnă pedeapsa de ”închisoare cu amânare”, primită de Ilie Năstase?! Condițiile impuse!
10.07.2019, 14:01Ilie Năstase a primit o pedeapsă de închisoare cu amânare, după scandalul pe care l-a provocat la mijlocul anului trecut. Fostul mare tenismen, în vârstă de 72 de ani, a fost condamnat la 9 luni și 10 zile de închisoare. În fapt, Năstase nu va fi încarcerat, dar va trebui să respecte câteva condiții. În plus, orice viitoare abatere penală îi va fi fatală fostului candidat la europarlamentare.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Decizia a fost luată de Curtea de Apel, după ce, în februarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au dat condamnarea inițială, cu aceeași durată, dar și cu termen de supraveghere de 2 ani.
Ce înseamnă, din punct de vedere juridic, pedeapsa de închisoare cu amânare, primită de Ilie Năstase
Conform Hota&Asociații, "amânarea aplicării pedepsei este o modalitate de individualizare a pedepsei ce constă în posibilitatea (facultatea) acordată judecătorului de a stabili o pedeapsă pentru persoana care a comis una sau mai multe infracțiuni, pe care, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege, o poate amâna (mai riguros, suspenda) până la împlinirea termenului de supraveghere. (...)
În realitate, deși nu este aplicată, pedepasa stabilită este de iure suspendată condiționat, în sensul că nu se va mai aplica în viitor dacă vor fi realizate condițiile stabilite de lege."
Efectele amânării aplicării pedepsei:
"În conformitate cu dispozițiile art. 90 alin. (1) C. pen., persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită.
Amânarea aplicării pedepsei nu produce efecte asupra executării măsurilor de siguranţă şi a obligaţiilor civile prevăzute în hotărâre [art. 90 alin. (2) C. pen.].
Potrivit art. 83 alin. (3) C. pen., amânarea aplicării pedepsei închisorii atrage şi amânarea aplicării amenzii care însoţeşte pedeapsa închisorii în condiţiile art. 62 C. pen.
Amânarea este o acțiune ce presupune prorogarea activității vizate pentru un moment ulterior, ceea ce înseamnă că o pedeapsă amânată ar trebui ulterior aplicată și, implicit, execuată. Or, efectul principal al amânării aplicării pedepsei este stingerea executării acesteia, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege.
Condiţiile amânării aplicării pedepsei sunt prevăzute în art. 83 C. pen., conform căruia trebuie îndeplinite următoarele condiții pozitive:
a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani
În ceea ce privește pedeapsa amenzii, condiția analizată este îndeplinită indiferent de cuantumul acesteia sau dacă există ori nu concurs de infracțiuni. Nici în cazul pedepsei închisorii nu are relevanță dacă pedeapsa stabilită este pentru o singură infracțiune sau pentru un concurs de infracțiuni, dar legiuitorul a fixat limita de cel mult 2 ani închisoare.
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare
Existența unui condamnări anterioare exclude posibilitatea dispunerii renunțării la aplicarea pedepsei, cu excepția situațiilor în care sunt incidente prevederile art. 42 lit. a) și b) C. pen. (pentru fapte neprevăzute de legea penală și amnistiate) sau dacă a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare. Precizăm că o simplă condamnare pentru comiterea unei infracțiuni din culpă, dacă nu a intervenit reabilitarea ori nu s-a împlinit termenul de reabilitare este suficientă pentru a împiedica orice posibilitate privind incideșa instituției renunțării la aplicarea pedepsei.
Conform art. 9 alin. (2) din Legea nr. 187/2012, infracţiunile comise în timpul minorităţii, pentru care s-au aplicat pedepse în baza dispoziţiilor Codului penal din 1969, nu constituie impedimente pentru dispunerea renunţării la aplicarea pedepsei, amânării aplicării pedepsei sau suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru o infracţiune comisă ulterior condamnării definitive;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii
Cu privire la această condiție, facem precizarea că ea vizează acceptarea expresă din partea infractorului a instituirii de către instanță, în sarcina sa, a obligației de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității. După manifestarea acordului, dacă apreciază că se impune soluția amânării aplicării pedepsei, judecătorul poate (în sensul că are facultatea) impune în sarcina infractorului obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității.
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată
Această condiție este asemănătoare cu una dintre condițiile renunțării la aplicarea pedepsei. Este vorba de conduita bună a infractorului înainte de comiterea infracțiunii, care este un criteriu important pentru dispunerea acestei modalități de individualizare judiciară a executării pedepsei, și de comportamentul proactiv al acestuia manifestat post factum, care poate releva o o căință activă. De asemenea, la examinarea acestei condiții, judecătorul va proceda la examinarea posibilităților de îndreptare ale infractorului, chiar dacă se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată."
Ce trebuie să facă Ilie Năstase pe perioada supravegherii
"Potrivit art. 85 alin. (1) C. pen., pe durata termenului de supraveghere, persoana faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă."
Ilie Năstase, condamnat la închisoare pentru un incident pentrecut în 2018
Incidentul pentru care Ilie Năstase a fost condamnat a avut loc la jumătatea anului 2018. Poliţiştii au fost nevoiţi să blocheze maşina lui "Nasty" după ce acesta a plecat de pe loc după un schimb de replici cu un agent rutier, chiar dacă acesta l-a somat să oprească şi i-a cerut să se legitimize.
Drept urmare a scandalului provocat, fostului tenismen i s-a făcut dosar penal pentru refuzul de a se supune prelevării de probe biologice și a primit o amendă de 1.000 de lei, fiind lăsat să plece acasă.
La câteva ore distanță, Năstase a fost prins din nou în trafic, în timp ce făcea un viraj la stânga, peste linia continuă, în timp ce se afla pe un scuter, fără a avea dreptul de a conduce. Pentru această infracțiune, Năstase a fost amendat cu încă 1.305 lei şi 6 puncte de penalizare.
Etichete: ilie nastase , ilie nastase arestat , ilie nastase inchisoare
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...