Galerie Foto Caster Semenya, atleta cu prea mult testosteron, interzisă la 800 de metri dacă nu-şi scade nivelul hormonului
articol scris de Digi Sport09.09.2020, 13:23
Atleta sud-africană Caster Semenya, dublă campioană olimpică la 800 m, a pierdut apelul depus la Tribunalul suprem federal din Elveţia împotriva regulii care stabileşte nivelul de testosteron pentru atlete, transmite DPA.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Tribunalul a precizat marţi că nu poate trece peste decizia originală a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, ci poate judeca doar dacă TAS a violat procedurile legale, ceea ce nu a fost cazul.
Caster Semenya nu mai poate concura la 800 de metri dacă nu îşi scade nivelul de testosteron
Galerie Foto
Semenya a pierdut un apel la TAS anul trecut, împotriva regulii date de World Athletics, federaţia internaţională de atletism, conform căreia femeile care au un nivel ridicat de testosteron trebuie să îl reducă prin medicamentaţie dacă doresc să concureze pe distanţe de la 400 m la o milă sau să aleagă alte distanţe.
Semenya, 29 de ani, a afirmat că nu va folosi medicamente pentru a putea alerga la 800 m.
Tribunalul federal elveţian a considerat, de asemenea, că decizia TAS nu i-a violat atletei sud-africane drepturile personale sau demnitatea.
World Athletics a salutat decizia tribunalului, subliniind că regulile sale sunt ''mijloace de protecţie legitime şi proporţionate pentru toate femeile care participă la acest sport'', anunţă Agerpres.
Ce este testosteronul
Conform unui articol publicat pe Regina Maria, "testosteronul este cel mai important hormon masculin, cu actiune principala in dezvoltarea sistemului reproductiv al barbatului, dar are un rol semnificativ pe multe alte planuri ale sanatatii, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor.
La barbati, testosteronul este produs in testicule, iar la femei, in ovare. In cazul ambelor sexe, testosteronul este realizat in cantitate semnificativ redusa si la nivelul glandelor suprarenale (situate deasupra rinichilor).
Creierul si glanda pituitara (o mica glanda endocrina de la baza creierului, care secreta hormoni) controleaza productia de testosteron. Mecanismul este urmatorul: hipotalamusul transmite glandei pituitare ce cantitate de hormon sa produca, iar glanda pituitara trimite mesajul catre testicule sau ovare, de unde, testosteronul, intocmai ca alti hormoni, intra in circulatia sangvina, ajungand la alte organe".
Etichete: caster semenya , tas caster semenya , tribunalul suprem federal din elveţia
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...