Când teroarea zguduie lumea sportului. De la Munchen '72 la Boston 2013
16.04.2013, 09:52Două explozii au avut loc luni, în apropierea liniei de final a Maratonului din Boston, în jurul orei 14:50 (ora locală). Trei persoane, doi adulţi şi un copil de opt ani, au murit, iar 144 au fost rănite. 17 sunt în stare gravă, iar în cel puţin zece cazuri medicii au decis amputarea de membre.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Maratonul din Boston, creat în 1897, este cel mai vechi din lume şi are loc anual de 116 ani încoace. Proba de 42,195 kilometri se organizează mereu în a treia zi de luni din aprilie dar, în ciuda istoriei sale nu a stabilit decât un record mondial masculin, în 1947, graţie sudcoreeanuui Yun Bok Suh. Asta pentru că recordul lui Geoffrey Mutai, din 2011 (2:03.02) nu a fost aprobat de IAAF. La feminin, însă, maratonul din capitala statului Massachusetts a stabilit două recorduri: Liane Winter (2:42.24), în 1975, respectiv Joan Benoit (2:22.43), în 1983.
Legendara cursă de la Boston nu este, din păcate, primul eveniment sportiv de amploare ţintă a atentatelor teroriste. Atentatul de la maratonul din Massachusetts - primul pe teritoriu american de la atacul asupra Turnurilor Gemene şi asupra Pentagonului, din septembrie 2001 - este doar ultimul dintr-un lung şir de atacuri din lumea sportului.
Masacrul de la Munchen 1972
Au trecut mai mult de 40 de ani de la atacul teroriştilor palestinieni din "Septembrie negru", care au ucis 11 atleţi la Jocurile Olimpice. Atunci au murit şi cinci terorişti şi un poliţist în tentativa ratată de a-i salva pe atleţii care fuseseră sechestraţi. Jocurile Olimpice au fost întrerupte atunci doar pentru o zi. Echipa Israelului a abandonat Olimpiada, la fel ca şi echipa Egiptului, temându-se de represalii.
Atentatele din Sri Lanka
Insula asiatică Ceylon a fost ţinta a numeroase atacuri. În 1987, o maşină capcană a curmat viaţa a peste 100 de persoane într-o staţie de autobuz în timpul unui turneu al echipei de cricket a Noii Zeelande. În 1996, echipele de cricket ale Australiei şi ale Indiilor Occidentale au refuzat să mai joace, după explozia unei maşini capcană în Colombo, care a ucis 80 de persoane şi a rănit alte 1.200. În 2008, cu patru luni înainte de J.O. de la Beijing, 13 persoane au murit şi 90 au fost rănite într-un atentat sinucigaş la un maraton din Sri Lanka, comis de guerilla tamil. Un an mai târziu, din nou cricketul a fost ţinta teroriştilor: naţionala ţării a fost atacată în Lahore (Pakistan) de un grup de bărbaţi înarmaţi cu AK-47 şi grenade. Au murit şapte persoane şi şase jucători de cricket din Sri Lanka au fost răniţi.
Atentatul din satul olimpic de la Atlanta
O bombă a ucis o persoană şi a rănit alte circa 100 la Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996. Olimpiada nu a fost, însă, întreruptă.
Bombă lângă Santiago Bernabeu
Pe 22 mai 2002, cu trei ore înainte de meciul din semifinala Champions League dintre Real Madrid şi FC Barcelona, o maşină capcană a bandei teroriste ETA a explodat aproape de stadionul Santiago Bernabeu, rănind 17 persoane. Undele exploziei au ajuns până pe stadion, unde s-a prăbuşit tavanul sălii trofeelor lui Real Madrid.
Irakienii, victime în mod repetat
Sportivii irakieni au fost victime ale violenţelor în trei ocazii în anul 2006. În mai, 15 atleţi şi antrenorii echipei de taekwondo au fost sechestraţi şi niciunul nu a scăpat cu viaţă. La câteva zile distanţă, câţiva oameni înarmaţi cu pistoale au ucis un antrenor de tenis şi doi din elevii săi. În iulie, 50 de bărbaţi înarmaţi au atacat un congres sportiv de la Bagdad şi au sechestrat 30 de persoane, printre care şi preşedintele Comitetului Olimpic Irakian, Ahmed al-Hadjiya.
Raliul Dakar a trebuit să se mute din Africa
Ameninţările continue ale grupurilor apropiate Al-Qaeda au forţat legendara cursă să abandoneze Continentul Negru şi să se suspende pentru prima oară în istorie. În 2008, din cauza riscurilor de atentate, competiţia s-a mutat pe continentul sudamerican.
Atentat asupra naţionalei de fotbal din Togo
La Cupa Africii 2010, Forţele de Eliberare a Statului Cabinda au atacat, în Angola, echipa naţională de fotbal a statului Togo, în care juca fotbalistul lui Manchester City, pe atunci, Emmanuel Adebayor. A murit şoferul autocarului echipei, doi membri ai staffului tehnic şi nouă fotbalişti au fost răniţi.
Tragediile de la Port Said
În 2010, la finalul unui meci din liga egipteană de fotbal, dintre Al Masry şi Al Ahly, au murit 74 de persoane şi alte 248 au fost rănite, în urma confruntărilor dintre suporteri şi forţe de ordine. Doi ani mai târziu, alte 31 de persoane, printre care un fotbalist şi un ex-fotbalist, au decedat în urma confruntărilor cu gărzile închisorii din Port Said, după ce un tribunal egiptean i-a condamnat la moarte pe cei 21 de acuzaţi din cazul masacrului din 2010.
Etichete: santiago bernabeu , atlanta , terorism , boston , togo , atentate , maratonul din boston , munchen 72 , sri lanka , cricket , nationala togo , port said
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...